Thursday, January 12, 2012

Виртуалната лекота на битието




Тежестта на живота винаги се отразява с виртуална лекота във ФБ. Думите сякаш отнемат от напрежението на реалността и трансформират всеки проблем в шега или лъчезарен полет на мисълта. Това е част от изискванията на новата епоха на света - никога не трябва да си прекалено сериозен, защото усложненият живот ще рухне от прекалена сериозност.
И така забелязах, че хората започват да се отнасят несериозно към всичко, което не е голям проблем, защото ободрява вселената по неочаквани начини.  Във Фейсбук тече един грандиозен несериозен прочит не само на настоящето, но и на миналото, защото постмодерните хора правят своеобразна революция на анекдота. Бъдещето ще принадлежи на хората, които ще могат да разкажат всичко като виц. Това е част от виртулната същност на хората. Битието винаги е било един непрестанен стремеж към окончателно щастие. Хората не успяха да го открият напълно. Но пък откриха, че с подходящите шеги и възторзи, животът не тежи чак толкова.





Плиний Стари, попидолът на древната римска философия, звездата на античността, освен култови факти за познатата вселена тогава, е събирал и рецепти срещу болести. Сред тези рецепти има уникални попадения. Леко бланширани тестиси на мечка, твърди Плиний Стари, помагали срещу епилепсия. Според древния пич епилепсията можела да бъде преборена и с изсушен камилски мозък, примесен с мед или при много тежка форма - чаша кръв от гладиатор (това не е майтап, филм по Нешънъл джиографик го твърди):))) Най-култово е, разбира се, че според Плиний Стари, няма главоболие, което да не може да мине, ако си завържеш лисичи гениталии на главата. Хахах, не знам дали другарят Стари е имал успехи във фармацевтичните си начиния. Но не бих се учудил, ако собствените на гурме-ресторанти са му създали таен конспиративен култ...Все пак тяхната кухня се доближава едно към едно до рецептите му, хахаха


---------------------------------------------------------------------------



Реших да споделя с обществеността малко извадки от моята бъдеща книга "Кама сутра за марксисти". Избрал съм пет култови и радикално политически пози. 1. "Илич в командировка" - жената чете "Емануела", мъжът е на партийно събрание. 2. "Мотоциклетът на Че Гевара" - жената е с прахосмукачка, мъжът е на заседание на Националния съвет. 3. "Червена зора над Подуене" - жената лежи в леглото, мъжът обсъжда световната революция в кръчмата. 4. "Рамбо чете Енгелс" - жената стои в кухнятя, а мъжът й дава зор да сготви по-бързо. 5. "Позитано 69" - жената чака мъжа вкъщи, а той стой в парка и чете "Защото сме социалисти" :)))))))



------------------------------------------------------------------------------



Чудно ми е защо в България съществува специалността "политология"? Не ме разбирайте погрешно - това е ценна специалност, но в България е абсолютно безпредметна. Българската политика не се нуждае от анализ, за да бъде разбрана. Единственият инструмент, който ви е необходим, за да сте на висота е калкулатор. С един калкулатор и документация, която отразява паричните потоци към една партия, веднага ще мога да ви представя обстоен анализ на настроенията в партиите, на бъдещите разцепления, както и колко години още ще се задържи партийния лидер :))) Без калкулатор всеки ще е безпомощен в джунглата на нашият политически живот, но пък с него изведнъж придобиваш способностите направо на Бжежински, хахахаха


-----------------------------------------------------------------------



Вчера музата на политическата поезия долетя при мен като оставка при шефа на СОС и настойчиво ме прасна по черепа да сътворя ода срещу шистовия газ. Впрегнах поетичните си двигатели и резултатът ме изуми със своето съвършенство, което предлагам на вниманието на Нобеловия комитет:


Шистов газ -
да си добиват във Тексас!


Българските секс-бомби
не искат тук американски сонди!


Уорлик, искаме американки, ваша чест,
но не със сонди, а топлес :))))))


------------------------------------------------------------------------------


Андрей Иванов live: "Писна ми! От 4 години крада пари, а нито един журналист не изчисли колко точно съм откраднал. Това не се търпи! Това е огромно петно върху доброто ми име - откраднал съм поне 50 милиона, а говорят само за 20. Не мога да го понеса! Как ще погледна жена си в очите?! Да живее Бойко Борисов!" :)))))


-----------------------------------------------------------------------------


Поредната история от моя вселенски сблъсък с таксиджийската мисъл. Шофьорът този път се опита да отгатне от самото начало накъде да кара. Братче, сподели мистично той, откакто въртя геврека усещам, че парапсихичните ми способности са нараснали невъзможно! Заради това по целия път се опита да кара по интуция и сбърка само два пъти. Отдаде го на това, че зимата е проклета, светът е в криза и вселенските чакри са се омотали от хаос. Когато най-накрая спря пред блока ми в Подуене се чудех дали да не го питам дали от толкова парапсхичност всъщност не ме стоварва на някой адрес на планетата Венера. Обаче се въздържах. Има нещо хубаво в това човек да вярва в своята кротка нощна лудост :))))


----------------------------------------------------------------------------


"Не е страшно да живееш в сън. Страшно е да се събудиш в чужд сън". Мераб Мамардашвили :)))) Абе в ру-нета постоянно налитам на тази мисъл. Очевидно трябва да я припомня отново и тук. Сънят отвън настоява да открие виртуалния сън :))))


-------------------------------------------------------------------------



Аз съм в еуфорично литературно щастие. Излязох за пресконференция, а си купих книга с разкази и стихотворения на Данаил Хармс, най-великият руски майстор на думите, истинският създател на литературата на абсурда, абе абсолютен пич и гений. По времето на Сталин не му печатат другите стихове и той пише стихове за деца. Ето едно кротко стихче за деца на този шантав образ:


Невероятната котка


Нещастната котка с порязана лапа
лежи и не може да стъпи дори.
Знам как се лекува порязана лапа -
балони ще купим с ей тези пари!


И гледай: тълпата се спира на пътя,
към котката сочи, шуми и крещи.
А котката стъпва отчасти по пътя,
отчасти във въздуха плавно лети! :)))))



----------------------------------------------------------------------



И тази година фашагите от цяла България (известни под ключовото име, Момчетата, които цял живот ще останат хетеросексуално девствени) ще организират нацистката си проява Луков марш. Разрешението за това отново най-вероятно ще им бъде предоставено от Йорданка Фандъкова! Само едно ми е чудно за тези млади кадри. Като са толкова смели, патриотични, екзалтирани, кубинизирани (в смисъл, че носят кубинки, а защо се обличат садо-мазо е въпрос, който оставям те да разрешат пред себе си) един път не проведат шествието си във Факултето или Филиповци. Ще е красива гледка как точно ще ги посрещнат там и какво точно ще им направят...Хей, всеки фашист подсъзнателно се стреми да получи един голям бой, така че идеята ми е много логична :)



----------------------------------------------------------------------


Винаги съм се чудел на проклетите диетолози. Защо тормозят хората със странични техники за отслабване като гладуване, спорт и гледане на турски сериали. Най-ефективната техника за отслабване според мен е да стовариш на произволно избран нещастник един учебник по облигационно право и граждански процес и само след три часа той ще е стопил 25 килограма, въпреки че след това сам ще иска да бъде въдворен в подземията на ДАНС. Това буквално ще избие рибата в диетологията. Въпреки, че според експерти - подобен подход към отслабването ще убие не рибата, а хората. Буквално! Правото е опасно за вашето здраве и килограми :)))


------------------------------------------------------------------------


И тази вечер сме на забавна наука. Оказа се, че докато ние сме попивали наготово от учебниците си факта, че Плутон е планета от Слънчевата система, учените са водели яростен спор дали това далечно тяло има правото да бъде наречено така или просто е нелегален галактически бежанец на нашата космическа територия. Ученият, който открил Плутон през 1930 година, наречен Клайд Томбо, така отчаяно искал да си има небесно другарче, че побързал да обяви находката, без да се съобрази, че прави лоша реклама на нашата система като обявява някакво недоносче за част от нея. Той обаче се заинатил и така вероятно чисто маркетингово е прецакал всяка възможност летящи чинии да се навъртат насам - просто като видят Плутон всички извънземни считат системата ни за космическия аналог на крайпътния мотел, където няма дори шведска маса. Днес учените си връщат на Томбо като обявиха откритието му за "планета - джудже", което тотално предизвика негодувание в мен. Политическата коректност трябва да важи и за астрономията - нека да наричаме Плутон - космически предизвикано небесно тяло :)))))


----------------------------------------------------------------------------



Уолстрийт се подготвя за рязко съкращаване на заплатите и бонусите, чета в информационните агенции. Леле. Че това е все едно Искра Фидосова да пропусне обед, Веселин Маринов да изпусне журналистка на която да се оплаче, че се развежда, все едно Симеон Дянков да даде 20 стотинки на просяк или Азис да обяви на света, че е хетеросексуален :))) Когато видите алчните копелета да се отказват от пари, значи нещата наистина са тежки, вероятно много по-тежки отколкото наистина ни казват. Има защо да се тревожат - още две-три години криза и скоро целият свят ще носи фанелки на Че Гевара или на мис "Юни- Революция", Чавес ще вземе да оглави ООН, а и ще измислят хапче за безсмъртие на Фидел Кастро, хахаха :))


---------------------------------------------------------------------------



Бойко Борисов нареди да има арест за всеки, който кара с летни гуми. Това е начинът да се справят с факта, че не могат да почистят снега по магистралите. Щяха да арестуват всеки, който носи бензин в бутилка или туба. Като начин да спрат палежите на коли. Изобщо - арестът е универсалното средство на ГЕРБ за справяне с проблемите. Скоро ще почнат да арестуват и за статус във Фейсбук срещу властта. Това е начинът да се справят със стомашните киселини на премиера :)))))



----------------------------------------------------------------------------

Оказва се, че синият кит (едно от най-големите животни на планетата) има и един от най-големите мозъци на планетата :)))) Учените-гадняри смятат, че китът не употребява рационално своя мозък. Аз обаче съм на противоположното мнение. Вече се съмнявам, че хората са най-интелигентните създания на тази земя. Синият кит с огромен мозък е постигнал съвършенство - по цял ден се плацика във вълните, издишва фонтанчета нагоре и от време на време задява, как ли ще е женското на кит, китки (???). Това, ако не говори за висш интелект, кое друго говори изобщо за нещо? :))))))


-------------------------------------------------------------------------------


Ама аз наистина имам тяло създадено за грях. Жалко е, че този грях е чревоугодничеството :))))) (Стар статус, който Timeline ми припомни. Това е капана на ФБ вече - винаги можеш да се върнеш към старите си дивотии).


--------------------------------------------------------------------------



Чета пресата и виждам, че се заформя епична битка на Балканите. Турски ресторантьори са заплашили с протести, ако България запази в ЕС марката "шкембе чорба", защото настояват с известно основание, че това е тяхно национално ястие. Може пък да си спретнем първата в историята кулинарна война - ние ще им подлютяваме тайно шкембето с гаден чесън, те ще ни пращат саботьори, които да слагат вкиснат оце...т...:))))) Но друго е по-важно. Трябва да дадем нови геополитически дефиниции на Балканите - Балканите се простират дотам докъдето се яде шкембе, след тях са някакви странни европейци, които не познават вкуса на този деликатес. Чудя се дали не е време да направим политическа федарация на този принцип - Съюз на държавите от общността на шкембе-чорбата :)))


----------------------------------------------------------------------------


Не разбирам едно нещо. В Конституцията, която имам, а не съм чул за ново издание на този юридически бестселър е написано, че България е парламентарна република, а не страна, която живее в политически режим на тоталитарна банкокрация. Може да е популизъм, може да е тъпанарщина, може да е само празен шум, но най-накрая чух Дянков да казва нещо разумно - че е време банките да свалят лихвите. Вместо нормална дискусия се чу нещо като вой на затлъстели котки: да искаш да контролираш лихвите било като да искаш да контролираш времето, щяло да бъде картел, ако държавата се намеси да ги свали, било чудовищно посегателство срещу гордите банки всяка идея за сваляне на лихвите. Така ли? Не стига, че вдигат комисионните, не стига, че България вероятно е страната, където най-лесно можеш да загубиш жилището си, не стига, че тук дългът към банка е като проклятие от вещица - следва те през целия живот, но банкократурата дори не иска да обмисли вариант за свалянето на това бреме, поне на малка част от него. Как да наречем страна, която живее изцяло в такава демонична финансова власт? Как?



-----------------------------------------------------------------------


Открих абсолютно поетичния и зашеметяващ астрономически факт, че Земята всъщност има две луни. Даа, цяло поколение от романтични поети, което е създало стотици рими за "Луната" (хаха, само една! - астрономически лузъри) в момента вампирясва от ужас. Според учените втората луна на планетата е мъничка като кола, но все пак си я има и неуморно се върти около планетата, въпреки, че страда от комплекс за малоценност, защото никой никога не я забелязва :)))) Сега обяснявате ли си защо има има съмнения за кацането на Луната. Знаете ги какви са янките - търсят Бин Ладен, а напад Ирак, а не Пакистан. Значи така е станало и преди - целели са голямата Луна, ама най-вероятно са кацнали на малката :)))


---------------------------------------------------------------------


Велик диалог от американска комедия.
Една мацка пита млад и възторжено глупав тийнейджър: "Ти да не би да си девствен?"
Отговорът: "Все още не" :)))))))



------------------------------------------------------------------



Вместо съботен статус - едно култово стихче от Джани Родари:


"Падналият нагоре"


По курса към Алдебаран
на космолета бе прибран
един блуждаещ във небето
млад елтехник от гр. Сполето,
пострадал поради това,
че рошавата му глава
във лунна нощ, когато той
излязъл на балкона свой,
олекнала от тон мечти,
повлякла го да полети
към бездната. Във чест на госта
изпити бяха чашки доста,
но боцманът все пак му рече,
че, върнат на земята, вече
с мечтите при луна такава
желателно е да внимава.



------------------------------------------------------------------------


Комикът Стивън Райт веднъж тъжно бе въздъхнал: "Понеделникът е един ужасен начин да прекарал една седма от живота си". Дааа, но пък петъкът е идеален начин да профукаш друга една седма от него :))))))))

No comments: