Tuesday, October 16, 2012

Президент на космоса



"Българската авиация не само има славно минало, но ни сочи и бъдещето отвъд планетите, които познаваме. Нека България да я позиционираме там, а не в миналото".

Тези думи сигурно трябва да бъдат изсечени над входа на президентството. Тях ги произнесе Росен Плевнелиев и доказа на всички черногледци, че един държавен глава не може да бъде усмиряван от реалности, финансови възможности и непостигнато знание. Човекът мечтае на едро. И впери космически поглед в загадъчно далечните планети. Нещо повече - той дори пожела България да се позиционира там.
Брилянтна стратегия.

Ето една ефективна стратегия за изход от кризата, която едва ли е била обсъждана на последния форум в Давос. Направо да напуснем планетата с надеждата, че кризата ще е доста по-бавна от нас и докато се усети ние отдавна ще сме потънали в космоса, достатъчно далече от нея.
Плевнелиев ги разбира планетите. Нали е започнал бизнеса си с правене на хороскопи. Значи за него звездите, планетите, предишните животи и нареждането на съзвездията не крият никакви тайни. Може би това е причината тук на Земята, той да звучи досадно, държавният глава вече мисли в галактически измерения.

Военните мислят просто за увеличение на заплатите. Но техният главнокомандващ не се вълнува от парите, той иска да види какво има зад планетите. Сигурно се надява там да е скрит фискалния резерв на вселената и с парите от него ГЕРБ да изпълнят всичките си предизборни обещания и да положат началото на космическата магистрала Земя - Сатурн...
Или пък АЕЦ "Марс 1", най-после атомна централа за която няма да има нужда да пляскаме руснаците, да ритаме къчове на съседите и да прилагаме разни други геополитически техники.
Далечната планета Юпитер пък е газообразен гигант. И вероятно демонстрира в какъв комфорт си живеят местните аборигени след като са приложили политиката на Дянков за съкръщаване на заплати и замразяване на доходи. Вярно е Юпитер няма такова нещо като повърхност, но това трябва единствено да ни изпълни с увереност колко добре работят радикалните политики в междузвезден мащаб.
Ами Венера? Една планета, която се върти в обратна на всички останали планети посока. Очевидно е управлявана от мъдри неолиберали, които протестират срещу изначалната левичарщина на космоса.

Ето как звездният мечтател (терминът "държавен глава" трябва да отпадне заради своята банална непоетичност) ни разкрива съвсем различно бъдеще. А ние трябва да се наречем гадове, ако се присмеем на този неограничен от нормален смисъл свят.
Хахахахааха!
Разбира се, може да не сме прави в своя анализ. Може би прав е онзи скептичен наш колега, който въздъхна, че Плевнелиев е забавил с една седмица своето изказване. Трябвало е да го направи на великата дата 10 октомври.
Тогава не е денят на Галактиката.
Ден на психичното здраве е. 

No comments: