Wednesday, October 03, 2012

Кой се страхува от проклетия референдум?



За това, че десницата по принцип е сегрегаторска, социално-расистка, надуто-елитарна и високомерна е писано много. Не откриваме топлата вода с такъв извод.
Те (десните) все са по-умни, интелигенти, четат Кант на закуска, Платон на обед, а вечер карат с по-леки четива Монтен или богословски есета. А останалите са грухтящи тъпаци, които слушат чалга, чешат се по гърба, бъркат си в ушите и представата им за литература са надписите по телевицията.
Те (десните) все са от големия град, хапват с бели салфетки, правят си маникюр, говорят си изящно, като се уригнат си казват "извинете". А всички останали са шайка тъпаци от провинцията, непознали култура, кретени без собствена мисъл, дебили, които трябва да бъдат лишени от граждански права.
Те (десните) все се изявяват като говорители на абсолютния морал, пиари на чистата съвест, пресаташета на дежурната загриженост за света, разобличители на вселенското зло (тоест на всеки, който им разваля фън-шуито след хранене). А останалите са тъпи селяни, капути, които нищо не разбират, абсолютни идиоти, които нямат право на мнение, "неграмотни, профани, хулигани, глигани - скот като скот".



Не си мислете, че тази абсолютна омраза към другите хора е днешен монопол на десницата. Тя винаги е такава. Радикал като Гео Милев (и заради това той е титан, ама наистина титан) взе навремето нейния език и го обърна срещу самата нея. Те заради това и не му простиха де, защото, когато разобличиш езика, ти разобличаваш тях самите.
Та тази десница, носител на мъдростта, интелекта, етикета и венерическите болести по земята, за пореден път демонстрира толкова неистова омраза към обикновените хора, че в друга държава щяха да бъдат принудени отдавна да емигрират заради гневните демонстрации. Изведнъж десницата, или по-скоро най-големите идеолози на хаоса, маскирани като енергийни или икономически експерти, обявиха, че щели да дават идеята за референдум на Конституционния съд. Парламентарната десница веднага обяви, че подкрепя. Как да не подкрепи? Нали, когато референдумът се проведе, резултатите от нея ще й подействат като слънчева светлина на вампир с махмурлук.
Сега целта им е в никакъв случай да не допуснат хората да бъдат питани за АЕЦ "Белене". Защото отговорът на този въпрос завинаги ще унищожи десните митологеми, които в течение на десетилетие бяха натрупвани като дрога за политическите съзнания.
Защо се страхуват толкова?
Ако хората искат АЕЦ "Белене" - те трябва да имат АЕЦ "Белене". И ще ви кажа защо. Защото политиката трябва да е функция на народа, а не да си изявава като дресьор за желанията на електората. Вместо това обаче насреща си имаме една вълна от лют социален расизъм - че хората не разбирали какво им се предлага, че българите - идиоти не могат да вземат такова решение, че тъпите селяни нямат право да се изказват по стратегически решения.
Аха, ето защо не бяха питани за НАТО. Може стратегическият поглед на българите просто да е различен от финансовите потоци в джобовете на елита.
Сега в един момент се включи наративът на обвинение - БСП търсела политически дивиденти с референдума, ама то и допитванията по принцип не били начин за взимане на решения. Ти да видиш! Ще кажеш, че БСП за една вечер се е събудила поддръжник на ядрената енергетика и "Белене". Социалистите могат да бъдат обвинявани в много неща, но е супер тъпо да твърдиш, че едва ли не са непоследователни точно по тази тема. Другата любима дъвка на ГЕРБ и колективната психиатрия, наречена десница "Защо Станишев не подписа договора необратимо?", също има лесен отговор. Станишев едва ли е предполагал, че след него на власт ще дойдат хора с психопатични мозъци и нито грам последователност. Защото уверенията му, че е проточил преговорите, защото е искал да защити националния интерес са смислени. На Станишев, а дори и на Сакскокобургготски дори и през ума не би им минало да харижат цялата централа в частни ръце, както лежерно се опита да направи ГЕРБ. 
Кой може да подозира, че след него ще управлява маймуна с бомба в ръката?


Но всъщност темата е друга. Идеята за референдум вече свърши своята полезна работа. Демаскира веднага тлеещият социален расизъм на десните. Изведнъж се оказа, че хората нямат думата по важните въпроси, тяхната задача е да бъдат единствено мълчаливо стадо и да си затварят проклетите усти.
Всъщност референдумът не лошо нещо. Дори и решенията му да не бъдат задължителни (в България обаче са), той все пак помага като показва посоката на мислене на цял един народ. При това тази посока е истинска, а не е преразказана корупционно от политолози и социолози.
И този трепетлив страх, който се тъмнее в далечината вече започва да става все по-видим. Сега от всеки вестник някой назначен експерт пръска лъжи за ядрената енергетика, референдума или политическата ситуация. От всяка телевизия виждаме депутат от ГЕРБ, който се чуди как да обясни и за самия себе политическите криволици на своя лидер. Не можеш да си пуснеш радио без да чуеш тънкичкото гласче на някой от десницата, който гневно се пени на руските ботуши, атомните централи и всякакви други форми на народен ентусиазъм.


Ако не ги беше страх, щяха ли да се правят този труд? Постоянна интрига е изтощителна. Перманентната манипулация може да те докара до лудост. Безкрайните лъжи могат да бъдат като руска рулетка. Непрекъснатото шикалкавене създава усещането за нереалност.
И това е безкрайния проблем на българската политика. Всеки проблем се удавя в дежурни приказки. Всяка тема се погребва под два тона клишета. Всяка дискусия се окупира от медийни вампири и шамани
Откъде наистина се взима този страх при толкова явни спецефекти за отклоняване на вниманието?
Може би страхът е свързан и с онзи слух, който упорито се носи из София, че премиерът е хвърлял пепелници из кабинета си, когато е видял резултатите от поръчано от него социологическо проучване за отношението към референдума. Цифрите така са го стреснали, че само два дни по-късно почнаха театрите.
Защото референдумът е като началото на политическа инфраструктура. От него почва магистрала към изборите, а изборите за ГЕРБ ще се появят май като самотен катаджия на тази магистрала, който им удря солена глоба и завинаги ги спира от движение...


No comments: