Monday, October 22, 2012

Трите мозъчни гънки на десницата




Всеки път, когато в СДС се появи някой, който твърди, че е за обединение на десницата, това трябва да става тема на националната психиатрия. Тази циклична лудост, която се появява в партия, която се бори за доверието на 1,5 % от избирателите е явление, което може да ни помогне в борбата с вътрешните политически демони. Тези дни стана ясно, че Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Надежда Нейнски ще правят нов съюз "Единство" в рамките на СДС, който за пореден път да прати сизифов опит да обединява десницата.

Не е ясно как става така, но всички, които тръгват да разцепват нещо (въпреки, че в случая става дума за разцепване на елементарни частици) все залагат на думата "Единство". Сигурно в нея има някаква семиотична магия, която трябва да убеди електората, че цепещите се всъщност не са обикновени нарциси, обзети от параноиден стрес за своята депутатска кариера, а загрижени политици за големи каузи.
Десницата, или поне тази част от десницата, която се самотитулува с определения като традиционна и автентична, е майстор на това да си задава грешните въпроси. Погледнато отстрани е съвсем ясно, че въпросът за обединението не само е вторичен, но в момента и изобщо не важен. Защото десницата трябва да си отговори на много по-ключов проблем - защо рейтингът й е един процент? Това е въпросът на въпросите.

А отговорът се състои в липсата на мозъчни гънки. Българската десница има само три - антикомунизъм, ДС и русофобия. Това са опорните точки на нейния светоглед, единствените гънчици в крехкия мозък. Отвъд тях е безпрогледна мъгла. Само че на идеология, която почива единствено на отрицания е трудно да се повярва. Всъщност заради подобен набор от кресливи идеи от десницата обикновено чуваме само истерия, вопли и призиви за единство. Това вече не е политика, а карнавал в психиатрията, който си въобразява, че нищо му няма.
Навремето средновековните богослови са описвали Бог чрез това, което той не е. Днес за автентичната десницата много по-лесно ще ни е да я опишем какво е.
Просто три мозъчни гънки.
Като за 1 процент.


No comments: