Wednesday, October 10, 2012

Защо никой никога няма да чуе десните хора?




В България десните хора (независимо, че реално те са около 0,003% от населението) вечно вдигат шум като поне за три процента. Никога няма да спра да се чудя как става така, че хора, които обикновено биха ти обяснили, че носят отговорност за собствения си живот, че искат да са независими, горди, модерни и на спокойствие да си носят роклите, като тийнейджъри в депресия постоянно настояват за внимание, искат все на тях да им се говори, умират от ужас, ако държавата случайно ги пренебрегва и не спират да мрънкат колко е лош света по принцип.


А най-накрая гласуваха за Бойко Борисов...



Наскоро в "Труд" се появи една статия на Иван Бедров "Защо никой не забелязва десните хора". Бедров е много добър журналист, но точно на този въпрос се отговаря много лесно. Просто е трудно да забележиш нещо, което се върти около абсолютната нула и е явление, което може да съществува единство в микроклимата на жълтите павета или в ареала около няколко варненски мола. Другаде и със свещ да търсиш няма да откриеш десните по модела, който е задал Бедров. А той не си поплюва. В неговата красива фантазия десните са интелектуални, не слушат чалга, четат висока литература, говорят английски, правят джиджи-биджи със света, интернационални са, предпочитат да се смеят на вицовете на Джей Лено, а не да се блъскат с простолюдието в автобусите. Както и преди съм казвал - градският десен човек се отличава с лошо храносмилане, психиката на човек от елита и вечно сумтене срещу неясната вселена.


А най-накрая същия десен и елитарен човек гласува за Бойко Борисов....




Иначе постоянно можеш да ги срещнеш по форумите. Те, десните, са все жертви на изначално левия свят. Все някой ги спъва, а държавата им пречи. Три-четвърти от тях никога не са правили бизнес вън от държавните поръчки, ама иначе могат да те залеят с цитати от Айн Ранд за това как Атлас трябва да държи небето без да смее да се почеше по раменете. Единственият съвременен автор, който са чели вероятно се казва Георги Господинов или някой друг от самообявилите се за постмодернисти, ама това не им пречи да се правят на велики спецове по културата и да твърдят, че слушат джаз, докато най-вероятно крият на лаптопите си дискографията на Ивана.


И, разбира се, след всички културни претенции гласуваха за Бойко Борисов...




Гласуваха за Бойко Борисов, който е оптимално възможния образ на българското дясно. Искам отново да ви споделя тази истина, защото някой от интелектуалчнеещите се журналисти ще се опита да избяга от определението. Бойко Борисов е автентичното дясно в България. То заради това и всички постмодернисти и десни мрънкала гласуваха за него. Това е заложена в гена на десния. Той не е независим, той се кефи на силата, ама го е страх да го признае пред жена си, защото това може трайно да измени живота им в спалнята. Всички десни (сигурно е имало един-двама вечни опозиционери, които не ги броим) гласуваха за Бойко, а после решиха колективно да изпаднат в амнезия за това. Сега вече им изглеждал ляв. Не, братчете, Боко Тиквата е точно това, което винаги е бил - дебелашки самоуверен, интелигентен колкото талашитена дъска, жизнерадостен като мутра от Банкя на купон на любовницата си, намахан, гръмогласен, с мисъл, приличаща на сюрреалистично стихотворение написано от клозетен поет. Това е Бойко.


И десните гласуваха за него. Гласуваха за Бойко Борисов.




Сега вече недоволните десни обмисляли варианта да не гласуват. Те пак навлязоха във фразата на мрънкането. Нямало кой да им обърне внимание. Вероятно властта трябва да им постави памперса преди лягане. Хей, те точно заради това гласуваха за Бойко Борисов. Искаха той да накаже вместо тях комунистите, левите, всяка измет, която не получава висока заплата и се вози в градския транспорт. Гласуваха за него, въпреки, че твърдяха, че са чели Кант и се кълняха във волята и представата на Шопенхауер. Тези дето все викат, че са електронизирани, модерно изтупани, европейски фризирани, с маникюрче за бизнес-срещи, с педикюр за благотворителни балове, о те всички до един гласуваха за Бойко Борисов и сега се чудят какво да правят със своя вот.


Някои от тях пак ще гласуват за Бойко Борисов.



Левицата има всякакви кусури. Мога да ги изброявам с часове. Обаче повечето хора в нея са освободени поне от една вина. Те никога не са гласували за Бойко Борисов. От самото начало го отхвърляха.
Тези прости, бесни селяни, тези тъпанари, които не слушат попмузика и понякога обичат да се отдават на български страсти (ракийка и салатка), тези провинциални скотове, които не се изживяват като граждани на света или като хакери на социалните мрежи, точно тези хора не се омърсиха с вот за Борисов. Заради това са свежарки. Заради това ме кефят.


А десните гласуваха за Бойко Борисов.


И заради това никой никога няма да ги забелязва. Така е в безпощадния десен свят, френдове мои, щом си избрал да бъдеш на страната на джунглата, щом си мислиш, че си елитарен, десен и интелектуален като бароков композитор, значи ще си търпиш последствията. Вашето дясно може и да го има някъде по света. В България вашето дясно е Бойко Борисов.


Хей, вие, точно заради това гласувахте за него нали?


Пуснете си последния хит на Ивана.
Там може да ви озари някое ново политическо вдъхновение...

No comments: