Sunday, March 03, 2013

Има ли някаква тъмна конспирация зад протестите?




Напоследък все по-често попадам на статии за това, че протестите в страната са режисирани от БСП в комбинация с някакви други тъмни политически сили. Че всичко, което се случва от средата на февруари насам е някаква подмолна обществена конспирация, пъклен план за свалянето на кабинета и драматична режисировка на обществено недоволство.
Основни автори на този тип теории са:


а) алкохолизирани десничари, които виждат, че корабът им потъва


б) последните остатъци от фенове на Бойко Борисов, а да си фен на Бойко Борисов в тези дни трябва със сигурност означава, че имаш тайни фантазии как те бият с камшик


в) фейсбук-интелектуалци на свободна практика, които не знаят как точно да оползотворят времето си


г) журналисти на които им е наредено да бъдат конспиратори


д) обичайните луди из социалната мрежа



Нека да обясня проблемът на тази теория. Ако приемем дори за миг, че БСП е мощна, интригантска, всесилна, демонична, черна и конспиративна партия, то трябва да приемем, че тя е направила следното:



1. Накарала е ЕРП-ата да вдигнат четворно сметките за ток.


2. Принудила е кабинета още в началото на мандата си да замрази доходите.


3. Сипала е халюцигени в сутрешното кафе на Бойко Борисов, за да го накара да представи за протестираща някаква добричка богаташка, която е прелитала като пеперудка от партия в партия.


4. Принудила е премиерът да се раздели със своя началник - финансовия министър Симеон Дянков.


5. Организирала е по всички градове хората да се вдигнат на бунт.


6. За да прикрие следите си коварно е накарала нейните протестиращи марионетки да викат срещу всички партии и срещу БСП включително.


7. Проникнала е конспиративно на "Дондуков" 2, за да накара Росен Плевнелиев да наблъска с олигарски и неолиберални шамани консултациите за Обществен съвет.


8. Принудила е кабинета да подаде оставка, а Бойко Борисов да влезе в болница.


9. Млад социалист е прелъстил секретарка в централата на ГЕРБ и я е накарал да разпрати на всички медии политическите инструкции до депутатите.


10. Накарала е дори любовният тандем Яне Янев - Веселин Марешки да се раздели с крясъци като пияно италианско семейство.



Ако БСП беше в състояние да сътвори този обществен хаос, ако партията наистина беше такава фабрика за политически интриги, то големият въпрос, разбира се е, защо й е било да го прави. Така де - ако "Позитано" 20 имаше такава организационна мощ, то за червената централа щеше да бъде много по-добре да изчака изборите и да ги спечели със своето политическо коварство и така перфектно организирана изборна машина.
Ще кажете, че целта е била да се постави кабинетът на колене? Окей, нека да приемем тази конспиративна хипотеза като работно вярна. Тогава нека някой да ми обясни защо хората по улиците викат срещу целия политически модел и искат радикална смяна на лицата и партиите на прехода. Или БСП, приемате вие, е накакво политическо камикадзе, което е вдигнало улицата, за да унищожи драматично и самата себе си?



Ясно ми е, че в България винаги ще съществуват хора, които никога няма да приемат, че останали хора са спосони на автономни действия. За конспираторите на свободна практика винаги трябва да има някакво външно обяснение - БСП, Русия, Путин, енергийната мафия, стриптизьорките-блондинки. Да се твърди, че БСП е инженер на протестите е все едно да вземем да кажем, че Азис стои в основата на убийството на Илия Павлов. Това е толкова абсурдно и нелепо, че човешкото въображение изпитва трудности да запълни празнините, които стоят в това обяснение.
Фактът, че БСП винаги е била в опозиция на това управление съвсем не означава, че партията е някакъв господар на уличния безпорядък. Фактът, че ГЕРБ не направиха нищо правилно в последните 4 месеца и сътвориха поне 15 крупни гафове също не води автоматично до това, че червените са вдигнали страната срещу тях.
Но да твориш теории на конспирацията и да представяш алкохолните си фантазии за някаква реалност е последната журналистическа мода по тези земи. Наскоро срещнах статия в която се твърдеше, че цялата завера била направена в Радомир. Кирил Добрев организирал червената соцмладеж, която да взриви социалните мрежи, а после Станишев минал да пие кафе с тях и да им каже как България щяла да заприлича на дискотека. Пишещите това можеха поне да си направят труда и да проверят, че Станишев и Кирил Добрев трудно си говорят един с друг и не биха пили кафе съвместно дори и под заплахата на това да бъдат принудени да присъстват на стриптийз на Искра Фидосова.


Обаче изплитането на конспиративни теории е хитър медиен тероризъм. Целта е да се посее съмнение в хората на улиците. Те да бъдат накарани да се почувстват като част от някакъв сценарий, за да може народният гняв да бъде укротен. Това, разбира се, няма да стане с поръчкови статии, но просто ме е яд, че журналистиката в България винаги е готова да обслужи и най-мракобесната теза.
И почти винаги теориите произлизат от хора, които отдавна са забравили факта, че е прието една съвест да бъде чиста. Винаги най-големите марионетки първи са готови с теория на конспирацията. Винаги най-големите продажници обичат да говорят като истина от първа инстанция. Това е нещо непроменяемо в българския политически хаос.



Другата цел е, разбира се, тези, които изпъкнаха като водачи на протестите да бъдат компроментирани. В статията линк към която съм пуснал е цитиран Стефан Иванов, бивш шеф на СДС - София, който се опитва да громи всички тях. Аз не познавам останалите водачи на бунта, но много добре зная Ангел Славчев към когото мракобесния десен е особено злобен.
Заради това се чувствам длъжен да заявя следното. Ангел е един от най-светлите и идейни хора, които познавам. Нещо повече в една държава, където политическата проституция е нещо съвсем приемливо, той винаги е бил последователен в своите идеи, непоклатим в своите разбирания, абсолютно точен като човек и харизматичен като анализатор. Стефан Иванов пише, че Ангел бил член на партия "Нова левица". Абе, научете ги най-накрая тия неща, бе! Поне проверете в Гугъл да видите как стоят наистина нещата. Ангел е бил член на партия "Българската левица". Само на нея, което автоматично означава, че няма как е бил близък с БСП, ама кой да чете, кой да се интересува. Не мисля, че той някога е крил своите разбирания, а те винаги са били за промяна на опороченият политически модел за прехода, за по-смислена социална политика, за тържество на идеите над олигарсите, парите и подкупните марионетки. Той беше един от организаторите на протестите срещу шистовия газ и дори и само заради това заслужава да остане в историята, защото спаси Добруджа от сондите на "Шеврон".
Дори в описанието на Иванов аз не виждам грам непоследователност в действията на Ангел. Той си е Ангел Славчев, а злобата срещу него се дължи вероятно на това, че хората по улицата му вярват и го гледат с надежда, нещо, което алкохолизираните десни никога няма да изпитат. Никога. Да не говорим, че фактът,  че той е разрешаването на марихуаната не само не го прави противен, а говори, че младежът вижда по-далече от всички останали мизерници на прехода. А това, че е русофил дори няма да го коментирам. Не може хора, които се напреварваха да целуват задника на американския посланик да раздават политически оценки на други хора.



Ето защо са необходими теориите на конспирацията. Не можаха да спрат протестите с нищо и сега се опитват да го направят с интрига. Безполезно е, забавно е, но все пак трябва да спрем да замерваме с кал хората, които станаха глас на протеста. Били объркани и не знаели какво искат. Хайде молим - тези, които знаеха какво искат се оказа, че искат да ни оставят бедни, безработни и без ток. Така че дайте по-полека с оценките и драмите.
Ако наистина някой вярва в подобен тип режисура направо го съветвам да си подаде CV за Холивуд - там ще оценят подобаващо неговите умения за фантазия.
България днес е във велик момент от своята история. Вампирите от миналото знаят, че място за тях в бъдещето няма. И заради това злобеят толкова много, а където смятат, че злобеят малко почват с откровени измислици. Тези хора обаче, тези хора, които са си сложили главата в торбата са чисти и неопетнени. А да хвърляш кал по неопетнен човек не говори за нищо друго, освен това, че този който се опитва да замерва го прави от ужас в необичайни размери.
Заради това аз почвам да колекционирам теории на конспирацията.
Един ден много ще се смея над тях. 
Особено докато се опитвам да си спомня кои точно бяха хората, които са ги сътворили.

No comments: