Wednesday, February 19, 2014

Пиар подмяната




Точно като по Станиславски е - когато имаш в парламента Волен Сидеров трябва да си наясно, че винаги ще се стигне до момента в който той поставя ултиматум. Крехкото равновесие в това Народно събрание сякаш постоянно подклажда доволно количество от тъмни страсти и ражда все грандиозни планове за извиване на ръцете. И така "Атака" излезе с 10 предложения, които настоява да бъдат приети, за да не преосмисли своето отношение към парламента. Така или иначе националистите са в цайтнот, защото разпадът на ГЕРБ е на път да осигури парламентарен кворум, който да не зависи от тяхната креслива дума. Но проблемът тук съвсем не е в това. Проблемът е, че всички ясно осъзнават, че "Атака" не вярва в тези идеи или най-малкото не би водила битка за тяхното осъществяване. В България под политика се разбира единствено битка за имидж. Нищо повече. Идеите се подмятат в пространство като луксозни костюми с които един или друг да привлече внимание, а след това биват захвърляни като ненужни, остарели и архаични.

В България политика просто вече няма. Тя бе изцяло подменена от пиар. Идеите бяха подменени от скандала. Дискусиите от ултиматумите. Политическите спорове от перманентната интрига. Визията бе подменена от конюнктурния интерес. Истерията замести задълбочеността, размаханият пръст - истинските аргументи, а театралните пози истинският анализ.
В такава ситуация не е чудно, че България се очертава като върховна дестинация на политическата екзотика в Европа. Тук крясъците винаги взимат връх над политиката. 
Което вероятно обяснява защо сме на опашката в ЕС.

No comments: