Tuesday, February 04, 2014

"Комфорт" на порции




Дръжте се здраво за столовете си, защото ще прочетете един извод, от който ще ви разлюлее така, все едно Годзила броди по улиците. Според фондация "Медийна демокрация" кабинетът на Пламен Орешарски работел в медиен комфорт. Кабинетът, който от втория си ден е подложен на постоянни протести, обвинения, крясъци и истерия, работел в медиен комфорт? Ако това може да бъде наречено комфорт, как ли да определим медийната среда на кабинета на Бойко Борисов? Вероятно като рай приживе, небесно състояние на пълен покой, информационна нирвана.
Изводът на фондацията е толкова неверен, че веднага създава усещането за безкрайна лъжа и подмяна. Кабинетът на Орешарски е бил разнищван от мнения, информации, обвинения, откровени клевети, псувни, окупации. Това е всичко друго, но не и комфорт.


Опитът за пълно истеризиране на обстановката се провали, но не медиите спряха този процес, а безнадеждността на истериците и техният страх да издадат истинските си мотиви. Всъщност, ако можем да говорим за нещо позитивно в тази ситуация, то е, че заради целия шум, който се вдигна, същностните дебати останаха напълно встрани, ненужни и забравени. Ако това е комфорт, то тогава Годзила е просто водно конче.
Изобщо темата за комфорта си заслужава детайлен анализ. Прост преглед на истерясалата медийна среда показва, че БСП в опозиция или на власт винаги е изкарвана виновна за всичко под слънцето. Винаги към нея сочи един огромен обвинителен пръст, винаги всеки е намирал топъл медиен прием, ако я сочи като някакъв тумор. Ако това може да бъде наречено комфорт, трябва да дадем ново значение на всички думи в речника. 
БСП толкова много пречи и смущава емоционалните вълни на някои среди, че те изчерпват речника си и от подмолни обиди минават дори към откровени псувни. И въпреки това БСП оцелява, идеите й оцеляват сред хората. Сигурно заради това искат да й предложат нова порция "комфорт".
Пак няма да стане.
Уверявам ви.

No comments: