Monday, February 03, 2014

Топ-информационната агенция „Една Жена Каза”




Любимата информационна агенция на медиите в България напоследък се нарича ЕЖК. ЕЖК винаги сервира най-пикантните, най-горещите, най-скандалните, най-интригантските слухове. От мащаба на новините на ЕЖК човек може да направи цял роман, а какво да говорим за една обикновена вестникарска страница със скандално заглавие с голям шрифт.
ЕЖК е абревиатура на най-обичания източник на информация за много медии - Една Жена Каза. Това не е обикновен проблем, а е симптом на определено болестно състояние. ЕЖК е изместването на журналистиката на факта от журналистиката на съскането и скандала, което си е солидна трансформация, каквото и да говорите.

Последната новина на ЕЖК разтърси родината като миниземетресение. Кабинетът щял да предлага бившата министърка по евроинтеграцията Гергана Паси за еврокомисар. И като се отприщи една вълна от яростни статуси във фейсбук, човек може да си помисли, че се озовал на виртуално бойно поле. Но ЕЖК-новините винаги са симптоматични, защото са отложени за неизвестното бъдеще и почти винаги са поднесени от "отлично информирани източници" или "твърдят запознати".
А кротката и несензационна истина е съвсем друга - тази година са европейските избори, но еврокомисари и Еврокомисия ще бъдат избирани чак следващата година. В български мащаб една година е като три века за други държави. Но целта на ЕЖК е постигната - обществото се е плъзнало по повърхността на бръснача и е навлязло в джунглите на слуховете. Всички сериозни теми - икономика, социална политика, производство, остават в мъглата на миналото, а колективното несъзнавано почва да се вълнува от фалшивите новини, от измислените интриги, от скандалите, превърнати в основен смисъл на съществуване.

ЕЖК е агенцията, която подсказва разпада на истината като ценност. България е страна, удавена в собствената си жълтения и неспособна да я пробие, за да може поне веднъж съвестно да дебатира истински проблеми по своето спасяване. Това е мисия невъзможна, защото снайперистите на ЕЖК дебнат край пътя и чакат да поразят съзнанията с поредната доза измислени новини.

А иначе, ако решим да се задълбочим в измислицата при целия риск за съзнанието от това, е странно честото появяване и на името на Кристалина Георгиева за нов мандат? Нима някой може да посочи нещо полезно, което е свършила тя за тези години в Брюксел? Георгиева има само едно ценно качество - далече е от бойната политическа сцена, и това я превръща едва ли не в мираж на по-добър политик. Социолозите не отчитат реалности, а само субективни убеждения, заради това да ги ползваме за пътна карта в обществото е рисковано. Ще е все едно да ползваме стихосбирка, за да се ориентираме в гора. Но Кристалина не става. И едва ли премиерът Пламен Орешарски има намерение да я посочва за еврокомисар само защото му е колежка от УНСС. 
Все пак опозицията срещу ЕЖК трябва да започне отнякъде.

No comments: