Tuesday, November 11, 2014

Митоманът от "Дондуков" 2




Време е да си кажем истината откровено - президентът Росен Плевнелиев е един опасен митоман. А последните му театрални закачки на тема история и фалшивата клоунада на моралистичния му антикомунизъм започват да придобиват комедийни оттенъци. Тези дни Плевнелиев си позволи да излъже така очевидно и толкова високопарно, че вероятно в друга държава вече щеше да си събира в кашонче снимките на Бойко Борисов от кабинета и да напуска опозорен завинаги сградата на "Дондуков" 2.

Президентът на България излъга, че е бил на митинг на 10 ноември 1989 година. Излъга пред журналисти. Описа някаква сапунено-розова история как със свой приятел написали два лозунга "Съд за виновниците" и "Дворците на БКП да станат болници и училища" и отишли да протестират край Народното събрание. Официалната история на прехода обаче не е запомнила такъв митинг. Защото няма как настоящият държавен глава да е чул по радиото, че ще се извършва промяна в държавата. Новината на практика е обявена постфактум. Вярно е, че в по-късните си години като бизнесмен той се е занимавал с хороскопи и може да е имал някакъв досег с окултното, но не ни се вярва, че астралните сили дават редовна политическа сводка за проблемите в държавата. Още едно драматично съвпадание. Как става така, че същия ден в който Плевнелиев произнесе думите си едно столично издание бе излязло със снимка на която се виждат именно описаните от президента лозунги. Това, което Плевнелиев не е прочел при сутрешното си кафе обаче е, че митингът е проведен поне седмица след 10 ноември.

Тази опашата лъжа, това измисляне на героична  и демократична биография на настоящия президент всъщност е великолепна метафора за подмените и измамите на прехода. Незабележимите кариеристи от предишните времена можеха да изплуват във водите на демокрацията само чрез безкрайна измама и постоянна антикомунистическа истерия. Това са едни фалшиви герои, с фалшива патетика и още по-фалшива мотивация. Точно поради тази причина всяко изявление на Плевнелиев покрай датата 10 ноември вече трябва да се посреща с безкрайно подозрение. Този човек е митоман и вече почва да вярва на собственото си фентъзи. Нещо повече. Пред очите ни се прави опит цялата история да бъде прочетена по фалшив начин. Същият президент обяви горянското движени за "най-масовата съпротива срещу настъпването на комунизма по съветски модел в цялата Централна и Източна Европа". Боже мой! 

Всяка лъжа би трябвало да има някаква граници, защото иначе тя се превръща в мощен инструмент за промиване на мозъци. Президенството се превърна в най-голямата фабрика за лъжи и е време да разчетем идеологията зад всичко това. Опитват се да ни накарат да вярваме в лъжите, за да могат номерата им да минават лесно. Ето защо днес дисиденството е да помниш. Да помниш въпреки господарите на забравата, защото само по този начин може да има съпротива срещу измислените герои, постоянните лъжци и посетителите на несъществуващи митинги. 

No comments: