Wednesday, November 19, 2014

Трумф на политическите брокери




Не беше необходимо човек да е Ванга, за да му е ясно, че брокерският начин по който е съставен кабинета вещае буреносни управленски хоризонти. Единствената изненада е, че първата колизия се случи толкова рано. Още на втората седмица във властта Патриотичният фронт започна да поставя ултиматуми и да разиграва подкрепата си за кабинета като залог в играта на покер. Пионката в политическата сапунка се оказа назначеният за заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов като кандидатура на Реформаторския блок.
Седем дни след назначението му патриотите изведнъж се сетиха, че това име терзае светлите ценности на душите им и телевизионно опищяха света, че май ще си тръгват от четворнатата коалиция, която официално се води "2+2". Което разбира се е изключителен блъф, защото, ако Исмаилов бе чак такъв проблем, вероятно от ПФ щяха да реагират в мига на неговото назначаване. Съвсем очевидно е, че тяхното поведение е премерване на мускули. Независимо дали си го признават или не,  ГЕРБ и Реформаторите са в тежка зависимост от патриотите, защото без тях, а само с гласовете на АБВ официалните депутати от мнозинството трагично намаляват до 118.

Въпреки това самият факт, че хората на Симеонов/Каракачанов на толкова ранен етап от управлението демонстрират кой е шефът в коалицията, говори, че така бленувата стабилност ще се отложи за едно изключително неопределено бъдеще. Пред очите ни се разиграва една властова сделка, поставяне на условия за постове, спектакъл, който за пореден път разбива мита, че имаме коалиция, която почива на ясни принципи. Точно обратното - очевидно е, че съюзът е накякъв набързо съшит Франкещайн, който води собствен живот и надава странни звуци, за ужас на страничната публика. Подобен политически фарс отприщи и позабравените нощни соарета у Бойко Борисов. Което говори само за едно - физиономиите може да са нови, но стилът е старият. Гербаджийски. Търгашески. Ужасен. Триумф на политическите брокери. Но пък, нали знаете, истеричните брокери първи падат от власт. 

No comments: