Friday, March 06, 2015

Страната на модерното робство




Щастливци! Великобритания вчера окончателно забрани "модерното робство" и прие наказанието за него да бъде доживотен затвор. Терминът "модерно робство" описва хора, които работят при ужасяващи условия, с много ниски доходи, обикновено жертви на трафик на хора, които са принудени да работят денонощно, за да възстановят дълга си към хората, финансирали тяхното пътуване...

И сега се замислете. Дали е възможно в България да бъде прието подобно законодателство. Че тук "модерното робство" е основен начин на живот. Как може да живее с пенсия от 120 лева един човек, ако няма кой да му помогне? В България такава пенсия е правило. Възрастните хора са захвърлени в дълбока мизерия и никой пет пари не дава за тях.
Как може да се издържа семейство със заплата от 300-400 лева, колкото обикновено получават хората в малките градове? И повечето от тях цял ден не подгъват крак, защото са потънали в дългове към кредитори, банки, денонощно тормозени от частни съдебни изпълнители и всякакви други лихвари.

Само кратък преглед на новините ще ви убеди в жестоката истина. Работниците от "Чистота" във Видин не са взимали заплати от 8 месеца. 8 месеца работа без пари. Нима това не е истинско робство и то дори в най-допотопен вид, защото модерните роби поне взимат заплати.
Това не е капитилизъм дори, а робство. Потънали в дългове, в ужас хората в България имат два варианта - или да станат модерни роби на безмилостната система, която смята, че човек може да оцелее с 200 лева на месец или да се гърчи безработен и беден. Това е мрачната картина. И скоро няма да има кой да предложи закон срещу нея. 
Защото това ще е закон срещу цяла България.

No comments: