Friday, March 27, 2015

На кого коленичи властта?




Хотелиери и ресторантьори излизат на протест заради антируската политика на правителството. Това едва ли е сензация. Опитите на членове на кабинета да се правят на геополитически ястреби, агресивната риторика срещу Русия и измислиците за хибридната война удариха като атомна бомба туризма. 60 на сто по-малко заявки от Русия. Това означава много фалити, изключително ниски приходи и поставянето на туризма под гилотината. Ето къде е връзката, която обикновено се губи на хората. Некадърната, небалансирана и агресивна външна политика се завръща като мизерия и икономически срив в България. Когато една власт извършва действия, които не са одобрявани от 80 на сто от българите, това не е управление, а направо преврат.

На кого е изгодна българската външна политика спрямо Русия? Очевидно тя е в остър конфликт с интересите на хотелиери и ресторантьори. Иначе едва ли щяха да излязат на протест. Водената политика със сигурност вреди на пазара на имотите, защото руснаците вместо да купуват почнаха да продават и това поставя под риск още цял един бизнес. Зеленчукопроизводители и селскостопански работници също са ужасени от антируската лексика на властта, защото виждат как тя помита доходите им като цунами. Ами какво да кажем за енергетиката, за последната останала високотехнологична индустрия у нас? Враждебното отношение към Русия там също ще се отрази като чума.

И в тази класация трябва да поставим и хиляди обикновени българи, които не само не се припознават във враждебното съскане, ами и гневно протестират срещу него. На кого тогава служи тази власт? Кой е облагодетелстван от нея? Кой й диктува? 
Очевидно е, че не са мнозинството от българи.


No comments: