Sunday, March 22, 2015

Макс и Мориц на Реформаторския блок




Всеки път като видя по телевизията дуото Радан Кънев - Петър Москов, бодра част от слугинажа на Бойко Борисов и неразривна част от връзката реформатори - мутри, да се правят на величествени морализатори и на ангели, случайно пребиваващи на тази грешна земя, аз неволно се сещам за хитовата поема на Вилхем Буш "Макс и Мориц". Нека да припомним в този стар текст се възпяват приключенията на двама калпазани, които правят беля след беля. Ако човек не знае, че това е книга за деца, след като почне да я чете като едното нищо ще си въобрази, че това е стихотворение на стара софийска реститутка, посветено на любимата й партия. Вижте само как почва:


Ах, веднъж ли, дваж ли вече
в книги, вестници и речи
става дума за хлапета
като тези тука двете,
Кънев и Москов назовани,
но със прякор „хулигани“!



Добре де, в оригинала имената са "Макс и Мориц", но вижте колко по-добре се връзват българските им аналози в класическия текст. Та през уикенда двамата реформатори, а в в старобългаския "реформатор" е била просто друга дума за "хулиган", са дали едно величествено телевизионно интервю, което може да хвърли във възторг всеки член на сектата им, но е трудно за тълкуване от обикновени представители на народа. Редовният борец срещу опорни точки Радан Кънев гордо е обявил следното: "Опорната точка, че Реформаторският блок е патерица на ГЕРБ, рухна". Ама как точно е рухнала като небостъргач блъснат от самолет или като силиконов бюст с некачествени подплънки историята мълчи.
Защото са непосветените във висшата реформаторска мъдрост, картината е точно обратното. Борисов направи и невъзможното да нарита ДСБ, а активът на партията след това дружно ме стана на крака да му ръкопляска. А пък той царствено обяви, че ще работи с тях. Ами така де - защо да не работи човека? Да не би да е имало случай при който реформаторите наистина да са му се опънали за нещо? Пуделският лай за това кой да кадрува в спецслужбите не е никаква опозиционност, а просто квартална свада за топли държавни местенца. Иначе реформаторите така са напълнили шкембетата с власт, че дори и Вилхем Буш ще се затрудни да го опише с неговия дидактичен морализаторски стил. Но пък иначе активните борци срещу опорни точки много ги бива да се изкарват жертви на някаква тъмна пропаганда, която ги дебне в политическия мрак. Но това само по себе си също е опорна точка.
В първата си пакост Макс и Мориц слагат канап в залъците за патките на една немска бюргерка и така всички патици се оказват в невъзможност да помръднат. Според мен дуото Москов-Кънев с телевизионните си турнета се опитват да сложат канапа в залъците за своя електорат, пък белким той захапе лъжата за тяхното поведение. А то съвсем не е борческо. Да си телевизионен хулиганин и да си реален опозиционер това не е едно и също. Трудно е да си опозиционер, когато кълката на властта се подава недоядена от устата ти. Но защо ли говоря аз, я да дадем думата на другаря Буш:


Тука двамата хайдути
със коремчета надути
в сянката на дървесата
хъркат с кълка във устата.


Точно тази кълка е най-голямата гаранция на ГЕРБ, че реформаторите са безопасни и прилежни домашни любимци. Не напразно кънев е уверил, че най-логичното поведение на местните избори било между ГЕРБ и РБ да няма никакви нападки и те (изборите) нямало да се превърнат в партийна война. Не съм наясно дали преяждането с власт трайно уврежда мозъка, но когато човек слуша телевизионните реформатори почва да си мисли, че това е необратимо.
Иначе лидерът на ДСБ е голям майстор, когато трябва да пуска помпозни фрази. Гледам, че из нета се върти неговият brainfart (предпочитам да не превеждам) "всички градове управлявани от БСП изглеждат като Босна преди 15 години". Това ми напомня на друга от пакостите на Макс и Мориц - когато напълват лулата на учителя си с барут и човекът целия почернява от внезапния взрив. Защото да хвърляш ей-така фрази във въздуха е много готино, особено, когато никой те ни търси отговорност за тях. Нямам намерение да опровергавам нещо в тази хулиганска простотия. Само ще посоча, че БСП все пак има кметове, а колко градове в България се управляват от реформатори квантовата физика мълчи. Да не говорим, че има градове в България, където има кметове четиримандатници от БСП - ех, тия простаци бе, тия лузъри, да гласуват за БСП, а не за позьорите, които не са бачкали и пет минути през живота си. При това вместо да ходят да се слагат на ГЕРБ, тия двамата да бяха ходили да питат остатъчните сини кметове какво нещо е това ГЕРБ да разпределя пари за общините, за да видят как всички ресурси отиват единствено и само при хората на Борисов. Или се надяват сега, ако се докопат до някой кмет, изведнъж сърцето на премиера да омекне и да дава пари на техните кадри. О, блаженни, телевизионните реформатори, че тяхно ще бъде царството на еднорозите.
Изведнъж, оказва се, реформаторите са пленници на своите собствени илюзии. Това отдавна е тяхна драма. Те обичат да вярват на лъжите за себе си и в нито един момент да не пребивават в истински свят, където отдавна са станали нарицателно за лакеи. Москов/Кънев се фукат, че електорът им ги натискал за назначения, а те се опъвали мощно като стожери на морала и не допускали никой да бъде назначаван. Хахаха, какво нещо е да си друсан от собствените си думи, а?
Лично аз най-много се изкефих на думите на Радан, че той много, ама много рядко ползвал полагащият му се автомобил с шофьор, но когато го правел, усещал че се „плъзга по пързалката“. Пие, но с отвращение. Почти като онзи лаф на гениалния Бранислав Нушич, който описва една буржоазка, която твърди, че е почитателка на животните и заради това не ядяла месо - хапвала само дробчета, бъбреци и мозък и други такива незначителни подробности.
Откъде идва тази престореност, тази помпозност, това самоусащене, че си нещо различно, когато си обикновен политически турист, който вече така се е натъпкал до врата в кал, а си въобразява, че на другите изглежда бял, лек и хуманен. И точно това ще доведе реформаторите до печалния край, предсказан отдавна от Вилхем Буш:


Ей хунията – във нея
бухват тези два злодея.
Па-ка, ра-ка! – без да чака,
воденицата затрака.
Тук останките им тленни
се търкалят едро смлени
и след малко сладко-сладко
ги излапват двете патки.


Чудно ми е дали реформаторите ще си дадат сметка какво точно се случва, когато бъдат излапани от патките. Или и тогава ще твърдят, че са жертва на олигархията, Путин, лошия хороскоп и на Веселин Маринов?

No comments: