Thursday, November 26, 2015

Винетка забита в гърба на народа




Иронично е, но само два дни след като местните избори оцветиха картата на България в отровно синьо, новият партиен цвят на ГЕРБ и дадоха материален израз на тяхната политическа хегемония, страната започна да се разтърсва в конвулсии като пациент, който най-накрая е осъзнал, че това, което са му надянали не е някакъв моден тоалет, а усмирителна риза от която скоро няма да има отърване. И тук не става дума само за протеста на полицаите, нито пък за библиотекарите, които също толкова справедливо като служителите на МВР обявиха, че ще излязат на улиците, за да защитават своя социален интерес. Не става дума и за евроатлантическите хибридни гърчове на карикатурата, която минава за президент на България и за хроничното му заболяване "производство на гафове". Става дума за нещо много по-банално, но пък, което засяга почти всеки българин - винетките. След като стана ясно, че цената им скача от 67 на 97 лева, цялата страна настръхна, защото подобен скок е не само рязък, той идва след една изключително опашата лъжа на ГЕРБ.
В началото на годината, през април, министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова помпозно и гръмко обяви: "В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката". Вестниците излязоха с тлъсти заглавия, за да поласкаят внезапната социална чувствителност на един кабинет, който прилича на десен миш-маш. Павлова побърза да обясни, за затвърди образа си на майка Тереза: "Все пак имаме ангажимент цената да е социално поносима. Това е причината да се търси баланс и социално приемлива цена". Как да не пролееш една сълза от толкова чувствителна министърка и от толкова мислещ за хората кабинет?
Обаче изборите минаха и от сълзливата и розова реалност, описана от Павлова не остана абсолютно нищо. В новата ситуация ГЕРБ усетиха, че могат да дерат този народ както си искат особено след като картата на България се оцвети в крадливо синьо. От образа на майка Тереза не остана нищо. Дори напротив - с ядовит глас Павлова обяви, че всъщност вдигането на винетката само до 97 лева е вид милостиня, защото реалната й цена всъщност била поне 150 лева.
"Ако искаме да имаме по-добри  пътища в нормално състояние са необходими повече инвестиции", каза тя и размаха пръст на всички ревльовци, които не искат да разберат как това правителство проявава кралска милост като одира наполовина, а не изцяло. И нито един журналист не се сети да я попита "ама защо са ви още пари?". Нека да припомним, че в началото на тази година правителството си гласува възможност да вземе 16 милиарда. Кое налага това спешно отръскване на джоба на хората? Има и още нещо. Медийната хипноза ни внушава, че животът в страната се движи от рязане на лентичка до рязане на лентичка и то все на километри нов път. Не е ли малко необичайно чисто нови магистрали, които по закон имат по 5 години гаранция да бъдат поддържани и обслужвани за сметка на хората? Защото в цивилизованите страни, ако път в гаранция даде дефект с ремонта не се натоварват тези, които го ползват, а изпълнителят на поръчката. Оказа се, че бъдещето, което изглеждаше ново като сутиен на манекента от "Виктория сикрет" нищо не е останало и всичко е една голяма лъжа.
Одисеята на Павлова с винетките обаче продължи. С чувство на обидено достойнство министърката тръгна да изчислява пред журналистите, че на тоя документ нищо не му плащаш. "8 лева средно на месец няма да са толкова драматични", изсъска тя помолена да коментира това, че хора от цялата страна се канят да протестират. Разбира се цифровата логика може да продължи по още по-коварен начин. 8 лева например това са 5 процента от средната пенсия за страната. Ама това няма да стои добре като заглавие нали - "Павлова одира по 5 процента от пенсиите на хората за винетки".
Ето това вече е обидно. Тази власт вместо да гледа как да увеличи благосъстоянието на хората редовно им брои парите и се чуди как да измисли нови трикове, за да им ги вземе. Същото поведение демонстрира и здравният министър Петър Москов преди време, който обяви цинично, че ако някой има пари да пуши може да спре да пуши четири-пет дни и да си плати вноската. Това е анти-мислене, анти-управление. В идеята да вземеш и последният залък на бедните няма абсолютно нищо реформаторското или прогресивно. Това е вид социален тероризъм, който се разраства неудърживо като ислямистки джихад. В този смисъл за България днес правителството на ГЕРБ и реформаторите е по-голяма заплаха отколкото потенциалният терор на Ислямска държава.  ГЕРБ хегемонясаха и сега вече почнаха да правят това, което знаят най-добре - да притискат хората до стената и да им обират последните останали стотинки.
Май е време да го признаем - последните местни избори бяха най-самоубийственото начинание на българския народ. Защото синята карта донесе след себе си безброй беди и то моментално като библейско проклятие. Сагата с винетките не спря дотук. Тя продължи като изтънчето мъчение, когато властта видя, че проклетите българи не искат да търпят да бъдат скубани като бройлери. Тогава на телевизионният фронт изникна Менда Стоянова, която с гласа на Дарт Вейдър обяви: "Който има кола и се вози, ще плаща...". Мнозина сравниха нейните думи с прословутата реплика на Мария Антоанета "като нямат хляб нека да ядат пасти". И не са далече. Зад нея прозира абсолютна същата арогантност, откъснатост от живота на хората и елитаристко високомерие.
Това е мракобесна логика. Това е все едно да кажеш - щом имате деца ще плащате високи такси за училищата. Или щом сте жив значи трябва да кеширате майка си и баща си всеки път като отидете на лекар. Или - щом имате обувки ще плащате такса за тротоара по който се движите. Това вече не е политическа ложика. Това е логиката на банковия обирджия, на политическият паразит, на вампира, който надушва кръв и не може да се сдържи да не я излочи.  Това, че българите имат коли означава ли, че трябва да плащат по-скъпи винетки от швейцарците например. И в името на какво? На вечните дупки по магистралите? На неподдържаните второкласни пътища? Ето как партията-хегемон се превръща в партията-вампир. Тези ще смучат като алкохолик - до последната капка, до последната стотинка и няма да пуснат захвата докато се убедят, че жертвата им е отказала да мърда. Обаче ми е чудно защо никой не попита госпожа Менда след като "Който има кола и се вози, ще плаща" не е ли логично тази фраза да бъде продължена така - тези с майбаховете трябва да плащат повече от тези с фолкцвагените. Така де - който има Майбах да плаща повече. Не е ли така? Нека поне един път логиката на ГЕРБ да удари и богатите им спонсори и да ги накара да се чувстват реални граждани на тази държава.

Разбира се, това е фантазия. Подобно нещо няма да се случи. С отговорностите няма да бъдат товарени богаташите, а пак тези, които едвам свързват двата края. Подобна беше идеята и за данък "вредни храни", лансирана от Здравното министерство. Типична дясна идея, която се стоварва върху гърба на най-бедните като два чувала с камъни. Защото по логиката на мракобесието у нас хората имат достатъчно пари да се тъпчат всеки ден с полезни храни, а вместо това избират, видиш ли, разни мазни баници, чипсове и други продукти с много сол. А всички знаем, че е точно обратното. Ако хората разполагаха със средства щяха да пият фрешове, а не разтворими сокове и сигурно всяка вечер на трапезата им щеше да има зеленчуци и вкусни плодове. Но с новия данък ударът пак е насочен срещу тези, които най-много нямат средства. Защото те ще бъдат жертви на новия данък, той допълнително ще пробива именно техните портфейли.

Още един пример. Николай Ненчев, който вече съществува във форумите с прякора "мракобесния евроатлантически селянин" се записа  с легендарно решение в областта на българската отбрана. С негова заповед порционът на курсантите от военните училища се намалиа с два лева и от 10,30 лв. на ден стана 8,17 лева. Ето заради такива хора и решения българите бяха докарани до състояние като чуят реформа да търсят първия магазин за огнепръскачи. Реформата в мозъка на бг-реформатора винаги е да вземе нещо от някого. Ей така, дори и без да има нужда, в името на самото мъчение, нещо като Етонеолиберално садо-мазо, което се самоповтаря безкрайно. И защо взимал двата лева от курсантчетата Ненчев? С тях щял да купува самолети. Ей заради това са вредния тия - готови са да ти вземат последния залък, за да се уредят самите те със скъпи и непотребни играчки. Очевидно върху гърба на курсантите трябва да бъде стоварен провалът на самия министър. Сигурно скоро ще им отреже и от парите за топло, защото, опасявам се, с двата лева от храната на младите хора ще може да купи най-много половин крило от самоле.
Ето как синята карта от нощта на изборите се превърна в проклятие за България. Както винаги с няколко дни закъснение много българи разбраха, че са гласували самоубийствено, с бюлетината си всъщност са избрали живот на безкрайна скъпотия, уникални лъжи, заплашително дърдорене и постоянна измама. Това е усмирителната риза, която се опитват да надянат на хората. Те просто разчитат, че смазаните от бедност никога няма да навдигнат отново глас на протест или да залеят улиците, за да си потърсят обратно нормалния живот. И има една-единствена надежда. Че тази власт се лъже. Че излъганите имат още сили да потърсят сметка и отговорност. 
Без тази надежда усмирителната риза вече щеше да е вързана до задушаване. 

No comments: