Monday, February 08, 2016

Кандидат-президентското шоу започна




Хайде, почна се. Предизборното президентско шоу стартира ударно. Проблемът на България отдавна е, че политиката толкова се е деполитизирала, че може да се държи над водата единствено чрез шоу. Чрез патетика на ефектните жестове зад които нищо не стои. Чрез хвърлянето на тежки думи в пространство, защото всички са наясно, че никой няма да търси отговорност, когато обещанията се издънят.

Първи, вече доста отдавна като кандидат за президент се обяви шефът на БАН Стефан Воденичаров. Той свика под знамената дежурните разтревожени интелектуалци, които скачат от подписка в подписка, но след това извърши два самоубийствени хода. Покани тук вселенският патриарх Вартоломей, една толкова голяма пиар-издънка, че сигурно ушите му още са червени от нея. След това последства още по-кошмарния гаф - каненето на Ахмед Давутоглу у нас за представянето на книгата му "Стратегическата дълбочина". И се получи такъв морфичен резонанс, че обществото беше готово да вдигне ново Априлско въстание.
Тоест шоуто на Воденичаров залезе заради ниски рейтинги и ядосана публика. 

Но тогава на хоризонта се появи самата тя - фолкпевицата Луна, която се самообяви като кандидат за президент с попфолк-песен. За тези, които не знаят за явлението Луна - това е жената, която през вечер във ВИП-брадър предлагаше брак на Бойко Борисов, а последното й интервю на което попаднах беше със заглавие: "Искам да науча Бойко Борисов на любов". Ето как България получи своя автентичен кандидат на шоуто. Кандидатурата на Луна е честна - тя оголва до блясък чалга-състоянието на политиката и по ефектен начин показва, че у нас са важни не идеита, а помпозния грим. Важат не идеологиите, а стилистиката на мутресата, която влиза в лирични откровения.

И, за да бъде екшънът пълен от мъглата на историята се появи динозавърът Жорж Ганчев, който също щял да играе на президентските избори, кратък опит за римейк на страта слава, когато всяка вечер от телевизията звучеше неговия баритон и станалата като маркер фраза: "Не ме гледай тъпо, българино"!.

Почна се с шоуто. И фойерверките тепърва предстоят. А най-потресаващото от всичко е неясното усещане, че всеки един от тримата изброени горе би бил по-добрата алтернатива пред това Плевнелиев да изкара нов мандат. 
Не ме гледай тъпо, българино, знаеш, че съм прав...

No comments: