Tuesday, September 13, 2016

Войната срещу Бокова продължава




Не се заблуждавайте - Бойко Борисов по никакъв начин не е спрял атаката срещу Бокова. Прочетете внимателно изявлението му. Първата част е политическа халюцинация, която показва основно неразбиране на принципите на политиката. Ако Ирина Бокова, казва той, беше кандидат на ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна. И припомня какво бил направил с Румяна Желева преди време.
Тук е нужно малко разяснение. Проблемът с Желева беше диаметрално противоположен на този с Бокова. Стотици пъти тогава на Б.Б му намекваха, че трябва да предложи друга кандидатура за еврокомисар, но той с инатлива упоритост лансира Желева, въпреки, че предварително беше ясно, че тя се очертава слабо звено и ще я разкъсат на части. Тогава имахме неподходящ кандидат, който получи цялата възможна подкрепа на държавата, но въпреки това беше ошамарен жестоко. Ако искате да видите какво означава един човек да се разпадне на съставните си части намерете си видеото с Румяна Желева. То е като политически психеделик - тя така се оплете в отговорите, че най-накрая забрави и английски, и немски, и започна да отговаря на български. От нейните отговори си спомням с най-голям потрес как покани целия Европарламент да й дойде на гости в Бургас, за да се убедят какво почтено име има тя.

С Бокова обаче е обратното. Сега имаме подходящ кандидат, който държавата по всички канали се опитва да саботира - то не бяха Тафров, то не беше Митов, то не беше самата КриСталина, а сега и самият премиер, който действа като марионетка на един неясен кръжец и Иван Кръстев. И въпреки това е чудо, че при целия този саботаж Бокова успя да задържи глава над водата. Заради това оплакванията на Борисов, че Македония и Сърбия ни били изпреварили трябва да ги тресне в темето на Даниел Митов, а и в своето собствено.
И второ - изборът на кандидат за ООН не би трябвало да се прави по партиен признак, а по това кой е човекът, който има авторитет и способности да спечели максимална подкрепа. Ако Борисов смяташе, че има такъв гербаджия, той никога нямаше да се спре на Бокова. Но партия ГЕРБ разполага с кадри, които могат да ядат баница на събори, но няма нито един, който е в състояние да се бори за висш международен пост. Между другото интригантската кампания на КриСталина и сие доказа, че и сегашната ни еврокомисарка може да разчита единствено на калташките номера и схеми, за да си пробива път. Интригите вероятно помагат в световната политика, но ако разчиташ само на тях винаги влизаш в задънена улица. Нещо повече със своите паяжинести действия КриСталина и компания успяха да предизвикат геополитическа колизия между Москва и Берлин и така лепнаха уникално голямо петно върху нелепите остатъци от българска външна политика. България направи така, че да геополитизира шизофренията на правителството и това е удар от който трудно ще се съвземем.

Вместо осъзнаване на трагедията, Борисов започва някакво подобие на своя хибридна война срещу истината. "Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура за генерален секретар на ООН", тропа по масата той. Е, братче, време е да погледнеш истината в очите. Ти допусна други държави да решават за нашата кандидатура за ООН. Този рейд на Ангела Меркел в Шанхай, която е пробвала да дръпне Москва на страната на Кристалина е ясен знак, че кабинетът е изул гащи и е оставил Германия да върши черната работа в безобразната интригантска афера. Ангажирането на други страни с КриСталина, особено, ако е станало без знанието на България, но дори и да станало със знанието, е знак, че България е взета на командно управление отвън. Това е разпад на самата идея за държавност. Управлението на нашата страна се показа зависимо от външни сили и е заложило суверинитета ни в някакъв геополитически покер. Точно заради това клетвите на Борисов, че България ще положи всички усилия да подкрепя Бокова са изстрел с халосен патрон. Кабинетът е на път да провали шанс, който идва един път на десетилетие. Доносниците взеха връх.

От хаотичните изявления на Борисов, неясните аналогии и класическият поток на съзнанието става ясно, че премиерът е подложен на зловещ натиск от много различни страни, а той отчаяно си търси някаква отсрочка. Датата 26 септември е опит да изклинчи още малко, колкото да се опита да си намери алиби, да си измие ръцете и да заличи отпечатъците на местопрестъплението.
Това, което не са му казали обаче е, че се постави в ситуация в която независимо какъв ще е резултатът, той ще плати цялата сметка, колкото й да е солена. Вече сме единствено в такъв вариант на развитие. Натикаха Борисов в схема, в тресавището на световната политика, където той не само не разбира нищо, но с неадекватните си действия и зависимости, на практика се превърна във вирус, който работи срещу България и нейните интереси.
Победа на Бокова ще е разтърсващ удар срещу правителството, което игра категорично против нея. Ако Бокова не успее, то и кокошките на село научиха кой е виновен в тази ситуация. Борисов този път няма никакъв изход. Винаги така се получава като слушаш Иван Кръстев и сие. 
Тия винаги излизат сухи, защото има кого да удавят, когато трябва да се спасят...



No comments: