Thursday, September 08, 2016

Социологически чудеса на прицел




В България, оказва се, все още са възможни социологическите чудеса. Наскоро някъде излезе проучване според което Красимир Каракачанов анонсиран кандидат за президент на патриотичноо триотВМРО, "Атака" и НФСБ, бил втория политик по популярност в България. Рейтингът му ударил 40 на сто. Един път пуснато в употреба чудото се нуждае и от шаман, който да го превърне в библейска истина и да го постулира като религиозен канон. В тази роля влязоха една сюрия социолози, редовни гости на сутрешните блокове, проклятието на българската реалност.
Какво говорят шаманите, пардон, социолозите. Каракачанов бил радикал без радикализъм и това било плюс. Ти да видиш! Радикал без радикализъм е все едно да си поръчаш пържола и да ти поднесат вегански деликатес и ти да не нададеш протестен писък. Вярвате ли, че това е възможно? Но телевизионната социология не признава реалността, тя съществува в земите на политическото фентъзи.
А истината е съвсем простичка и банално досадна. Каракачанов е изчислен кандидат. Той е пуснат на терена, за да се опита да узупира максимален брой от левите гласове. Дори тематично той е сценографиран по картинка. Говори за бежанците с тревога и пот на челото, но никога не обвинява премиера. Те бежанците са като някакво небесно бедствие и у нас няма виновни. Говори за националния нихилизъм и го проклетисва, ама така и не става ясно кой е източникът на този нихилизъм, кой води политиката на постоянно наведен гръбнак пред чуждите интереси. При това не е ли малко съмнително един човек, който навсякъде тръби, че е патриот, никога да не е поставял проблема за социалната справедливост и доходите?
Каракачанов е пуснат като мъгла, като димна завеса, като мюре,  за да може ГЕРБ да си освободят терен, за да пуснат пак фабриката за отвличане на изборите. А социологическите шамани играят също ролята на мюрета с техните странни прогнози, че били възможни всякакви изненади на тези избори. Това също е част от сценографията да се дават крила на марионетки, политически призраци и всякакви други, които съществуват единствено, за да крадат гласове с тъповата реторика, куха словесност и пластмасови речи. Безопасни кандидати в полза на статуквото. Заради това са необходими чудесата. 
Просто кукловодите се нуждаят от тях белким излъжат някой да повярва в спецефектите им. 

No comments: