Thursday, September 08, 2016

Патриоти, но с мозъци като фотоклетки




"Паметникът на ген. Колев  е саблен удар, че сме побеждавали руските агресори." С подобно словесното изригване лидерът на НФСБ Валери Симеонов се похвали, че е дал половината от парите за монумента в Добрич тези дни.
Ако направите грешката да проследите екзалтацията на псевдопатриота, може да налетите на още откровения - "Русия е наш враг, включително и при Руско-турската освободителна война...", "имало е кланета, изнасилвания, убийства, кражби, мародерства - който чете историята, ще научи истината". Историята ни според Симеонов е безкрайно зверство на руснаците срещу нас. Човек чете и сякаш на живо вижда как патриотарът се е опиянявал от безумието на своята мисъл и се навивал отново и отново като перпетум мобиле на българската черна неблагадарност.
Което подсказва едно - насреща ни стои инженерен патриот, неавтентичен и радикално фалшив. Патриот-русофоб - подобно нещо може да бъде измислено само в някой кабинет, защото действителността никога не ражда подобни политически ГМО-ата. Това е схема, план, опит за разграждане на действителността посредство въвеждането на странни политически мутации и разрушители на на история.
Най-обидното е обаче, че  тази антируска истерия е обидна и за самия ген. Колев. Целият му живот бе сведен до една реплика. Още по-нелепо е това, че в копитото на коня ще има скрита фотоклетка и когато някой се приближи ще бъде атакуван от изпълнение на "Шуми Марица".
От това ме напуши зловещ смях. Паметник за поклонение на русофоби, а пък ще пускат точно тази песен. Това подсказва, че когато човек е исторически идиот, това е за цял живот. Можеха поне да се поинтересуват от стиха: "Марш, марш, с генерала наш" и да се запитат "кой ли е този митичен генерал?". И, не, бе, не е Бойко Борисов.
Става дума за руския, да, руския, генерал Михаил Черняев. Авторът на първоначалния текст на песента просто е бил запленен от фигурата на руснака предвождал български доброволци в помощ на въстаниците от Босна и Херцеговина през 1876 година.
Ама на нашите пишман-патриоти им дай само да хвърлят идеологически къчове в пространството и нищо друго. Опасявам се, че и мозъците им работят на принципа на фотоклетката. Проявяват се един път годишно и то обикновено в тежък запой. Мозъците-фотоклетки обаче не дават пет пари за паметта. За тях е важно поръчката да бъде изпълнена и микроскопичната бг-русофобска общност да си има място за поклонение. Въпреки, че ген. Колев никога не би пожелал да има нещо общо с тях. Той веднага щеше да види слугинският им манталитет и двупръстовите чела. 
Обидно за хората и за държавата е и друго. За откриването на паметника се събраха Волен Сидеров, Валери Симеонов и Бойко Борисов.
Пълен разгул на карнавала.
Ако Сидеров бе автентичен русофил, би трябвало да откаже присъствие на такова сборище и да прокълне авторите на подобна манипулация. Нищо подобно. Цялата дружинка вкупом ръкопляска на баналната реч на Борисов. Карикатурен национализъм. Опит за предварително ухажване на премиера и намек за следизборен повторен флирт. 
Което показва едно - всички патриотарски изхвърляния у нас са с трайност един ден. На следващия патриотите са с махмурлук и готови да се гушнат в обятията на властта. И никой не си спомня какво е говорил вчера.
Тъжно до болка.
Чак да псуваш.


No comments: