Wednesday, April 12, 2017

Как "Америка за България" разобличи Поглед.инфо и ДУМА?



(иронични записки върху едно изследване за антидемократичната пропаганда)


Някаква фондацийка (Фондация за хуманитарни и социални изследвания, да не се бърка с Фондация за мастурбация през свободното време) с щедрата подкрепа на "Америка за България" направила изследване за възхода на антидемократичната пропаганда в България. Изследването е добре прицелено - то трябва да разтърси сърцата, душите и отделителния тракт на либералната интелигенция, особено тази, която пие от обед и сумти срещу Путин на половин работен ден. И какво чудо - изследването обхваща и две медии в които пише старият репортер - Поглед.инфо и ДУМА. А освен тези крепости на Сатаната били изследвани още и "Гласове", вестник "Русия днес", А-спекто", в. "Труд", в. "Уикенд" и агенция ПИК.

Запознах се обстойно с изводите от изследването и ви уверявам, че такова миш-маш шоу отдавна не е дебютирало по земите български. Всеки почитател на екстремната комедия е длъжен да прочете части от него, защото ще съжалява, ако го пропусне.
Самото изследване съвсем величаво било направено с компютърна програма. Тоест търсили ключови думи. И така открили нещо, което ги разтърсило - те идентифицирали, ето тук ще цитираме "широк диапазон на опорните точки на пропагандата" и често повтаряни изрази, като "соросоид", "чужди агенти", "толерастия", "олигархични структури" и още над 50 синонима, с които се назовават защитаващите принципите на либералната демокрация". Знаех си, че тия са тънкообидни, ама чак толкова никой не подозираше.
И така - авторите на изследването, които мразят всички теории на конспирациите и са чисти като сълза, невинни като монахини и необременени като гимназистки, са родили върховна теория на конспирацията - всички тези медии са дирижирани от Кремъл. От кого друг впрочем? Разбира се, че зад тях стои Чудовището, който им дърпа конците с кървави пръсти. И така - тези коварни медии рязко увеличили количеството на антидемократичната пропаганда у нас. Като "А-спекто" и "Русия днес" били геополитически пропагандатори, а останалите медии използвали пропагандата за вътрешнополитически цели.
Разбира се, изследването се дъни в своята най-важна част. Неговите автори напълно се оплитат в паяжината на обяснението какво точно е "антидемократична пропаганда". Те се опитват да скалъпят някакво наукообразно обяснение, но това, което те изкарват пропаганда всъщност много често е автентична политическа критика на действителността. Заради това въпреки социологическите напъни - основата на изследването им е абсолютно прогнила. Ето защо аз няма да влизам в капана, за да споря научно с тях. Това е псевднонаука. Fake science. Възнамерявам да се придържам към жанра на ироничния скепсис, защото кой може да вземе насериозно изследване, което започва с логото на "Америка за България" и техният уникален лозунг: "Американският оптимизъм среща българския потенциал".
И така - какво точно е "антидемократична пропаганда" според стипендиантите на зловещата фондация. Бас държа, че няма да познаете. Значи антидемократично е да твърдиш, че има световен "злодей-кукловод". Тоест всеки, който критикува САЩ е антидемократ и путинистка марионетка. Също така - ако дискредитираш политическия елит, това също е част от хибридния сценарий. Разбирай - всяка дума срещу Бойко Борисов е антидемократична, а пък, ако кажеш нещо срещу великото НАТО - направо влизаш в редиците на кремълските батальони. Ако пък, недай си боже, си написал нещо срещу Росен Плевнелиев - веднага подлежиш на санкция от СС-батальоните на единствената правилна и велика либрална мисъл.

Колко е красиво. Политическата дискусия се разглежда като хибридна война. Комсомолците на "Америка за България" са седнали и са решили да изкарат хибридни всички медии, които не харесват и всички медии, които са срещу политическото статукво. Всяка идея за промяна е продукт на Кремъл. Всеки порив за различна политика е вдъхновен от Путин. Всяка гражданска енергия, която не произлиза от "умните и красиви" посетители на луксозните столични ресторанти, е проруска.
Ето ви пример. Буквален извод от доклада, който няма да пипап по никакъв начин. "Дума,  Гласове  и  Поглед-инфо във  вътрешнополитически  план през 2016  г. поддържат опозиционно поведение - най-често Архи-Злодеи при тях са Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ". Казах ви - според авторите на доклада - щом си срещу Борисов значи си хибридчик. Опозиционното поведение е приравнено с пропагандата. Това може да го измисли единствено мозък, затлъстял от грантове.
Понеже съм наясно и какви ежедневни усилия хвърля главният редактор на "Поглед.инфо" Румен Петков да държи своята аудитория информирана и да се старае да я зарежда с различни гледни точки, понякога и със скандални такива, не мога да не го похваля с постигнатия успех.
А обрисуването на "Поглед" в доклада предизвика умиление в мен. "Доминираща тема в Поглед", казват хранениците на "Америка за България", "е провалът на Западния свят. И тук, както във всички медии, тържеството на Русия се очертава не като критика на местните политически актьори, а като контрапункт на Западния свят". Човек направо не подозира какви хора познава. След такова грандиозно описание човек очаква Румен Петков като минимум да получи орден от Путин, виличка в Подмосковието и да бъде произведен в генерал от хибридния фронт.
А какво да кажем за ДУМА? Оказа се, че лявата мисъл сама по себе си пречи на авторите на тежки доклади и ги нервира извънредно много.  ДУМА носи греха на "Поглед" - осмелява се да търси контурите на различен свят. Как смеят тия гадни комуняги-пропагандатори?
Вън от шегата - Оруел ряпа да яде. Пред нас изникват контурите на Министерството на истината. Нищо по-малко от това. Произвеждането на доклади като този е скрит вопъл за цензура. Защото имено анализаторски кръжоци като тези произвеждат твърдения като това на Деян Кюранов (един от авторите в доклада) преди две години, че всички, които не мислят в съзвучие с държавната геополитическа линия, трябва да бъдат таксувани като национални предатели и съответно изолирани в наказателни институции. Същото е и тук - всички медии вън от "Фактор", "Медиапул", "Дневник" и "КлубЗет" очевидно трябва да бъдат забранени, стъпкани, остракирани, а авторите в тях хвърлени в затвора, за да си мислят друг път ще разпространяват ли антидемократична пропаганда и ще се съмняват ли във величавата световна роля на САЩ.
Фейк-науката достига пик обаче, когато авторите правят абсолютно налудното обяснение, че възходът на тези теми се движил спрямо Кремълския календар. С какво го доказват - ами че темата за Русия много се засилила след Майдана в Украйна. Уважаеми дами и господа, в науката има един принцип, който се нарича "бръсначът на Окам". Той изхожда от идеята, че когато има множество теории, трябва да се избере най-простата. Като приложим "бръсначът" става съвсем ясно, че няма как статиите за Русия да не скочат много, когато събитията в Киев осветлиха наново проблемите в постсъветското пространство. Много е ефектно да търсим дългата ръка на Кремъл в този журналистически процес, но по пътя на тази логика, то дори и описанието на лошото време в София може да мине за антиинституционална критика, тоест за хибридна война.
Опитът да се забрани търсенето на алтернатива, на различен възглед за света, на друга гледна точка и това да е представено като защита на либералната демокрация, е комедиен. 

Много ме кефи, когато борците срещу фалшиви новини сами се превръщат в грандиозна фалшива новина. Когато антиконспираторите станат буйстващи конспиратори. Когато либералните демократи показват истинската си същност на коменданти в концлагер.
Искам да поздравя всички медии, обхванати от изследването. Щом дразните точно тези, значи вършите полезна работа.
Не съм съгласен с линията на някои от тях, но колективно те разобличават най-големите лицемери в нашето общество. 
А това е сериозен повод за гордост. 


No comments: