Saturday, June 10, 2017

Бойко за КТБ като Ленин: "Първо ще се разграничим, после ще се обединим!"


Изобщо не споделям идеята, че от стенограмата за КТБ не можем да научим нищо. Напротив - като в качествено криминале всички улики са налице, а читатателят има задачата в края на текста сам да прецени кой е виновен.
Аз лично от самото начало се насочих към лирическият герой Бойко Методиев Борисов. Намираме се насред разговор за състоянието на банковата система, която се киха и кашля като бъдещ смъртник, а тогавашния лидер на опозицията е обсебен от една-единствена тема - кога ще си ходи правителството на Орешарски. Още първия път в който взима думата той тръгва да скача срещу кабинета, пени се за оставка и буквално възпроизвежда репликата на Ленин - "Първо ще се разграничим, после ще се обединим".

Разбира се, тук е необходимо да върнем малко на лентата назад, защото само от този разговор трудно ще изрисуваме докрай Борисов. В седмиците преди тази среща именно лидерът на ГЕРБ бе човека, който със своите приказки, действия и интриги подкладе "кризата на доверието". Именно от тогава датират изцепките му, че държавата е фалирала и се нуждае от МВФ, че не може да каже на хората да не теглят парите си и много други драматургични истерии. Именно в този контекст трябва да разглеждаме останалите политически изпълнения на срещата. На нея Борисов отива не да търси стабилност на банките, а нови избори и то моментално. Очевидно към онзи миг животът в опозиция вече го е натоварил достатъчно. Настояването за моментални избори също е съмнително, защото консенсус за предсрочен вот вече има, а дори и дата. Което не пречи на Борисов да продължи да предъвква сюжета.  Изходът от кризата бил в оставката на правителството. Това е странно твърдение поне в онзи миг. Защото кризата на доверие не минава със смяна на лицата. За да си убеден в това, то значи трябва да знаеш, че имаш зад гърба си много медийна мощ, много медийно влияние, което рязко да отклони разговора в друга посока. 

Та колкото повече четях и навлизах в сюжета, толкова повече поведението на Борисов ми се виждаше по-съмнително. Най-малкото това е поведението на човек, който вдига политическа пушилка, за да прикрие икономическа афера. И като гледам реакциите му от днес - обиден, намръщен, гневен и заканителен (нямало да влиза на КСНС, ако там няма камери), главният заподозрян май се страхува, че чрез поведението му на срещата, доста почитатели на Агата Кристи ще стигнат до същите изводи като мен...:)))))

No comments: