Tuesday, June 20, 2017

„Софиямед” – новото убежище на Бойко Борисов




В петък (16.06.) еднокнижният „Буда” от Банкя, побратим на турския султан Ердоган, бе приет по „спешност” в скандалноизвестната болница „Софиямед” за лечение на поредната му футболна травма. От болницата гордо оповестиха на „разтревожената” за здравето на премиера българска общественост, че операцията е била успешна… Ах, каква драма!
„Събитието” се превърна във водеща новина за всички медии, които между впрочем в по-голямата си част имат сключени рекламни договори с болница „Софиямед”… (ето къде отиват парите от здравните ни осигуровки, щедро изливани в това заведение). Коментарът е излишен.
Но тук е мястото научно да отбележим, че операцията на менискус не може да бъде нито „спешна”, нито „неотложна”, нито животоспасяваща. Най-вероятно на същата тази дата (16.06.) в „Пирогов”, ВМА, „Св. Ана”, „Св. Екатерина” са спасили няколко десетки или стотици животи при катастрофи, инфаркти, инсулти, но за това никой не разбра. Например - само за два дни – 17-18.06. през „Пирогов” преминаха 1900 пациента. Но гореизброените болници нямат пари за реклама поради недостиг на финансови средства.

А къде тук е мястото на така наречената Правителствена болница „Лозенец” и какъв е смисълът от нейното съществуване, след като за една най-банална операция на „златното” коляно на българския министър председател се налага той да постъпва в частна болница?
Дотук, нищо ново под слънцето. Интересното обаче е, че „успешната операция” извършена от Антони Георгиев, поетично наричан Тони Коляното, вероятно ще се окаже най-скъпата в историята на родната ни медицина.
Защо?
След предишната подобна операция на прочутия премиерски менискус, дело на същия безспорно добър специалист Тони Коляното, „Софиямед” бе инжектирана с едни 10 млн. допълнително финансиране от Здравната каса (НЗОК), т.е. от нашите пари, от здравните ни осигуровки.
Така болницата на Михаил Тиков, приятел на Бойко Борисов, излезе на първо място в България по получени финансови средства от Касата и задмина в пъти всички големи структуроопределящи държавни и общински болници. Нищо чудно след тази поредна „спешна” операция „Софиямед” да получи подарък от нови 20 млн. И така … до следващата футболна травма на понатежалия Бойко, който упорито не се отказва да подтичва след коженото кълбо. Тоест всичко опира до наднорменото тегло на премиера и до позакъснялата му страст към спорта, като нереализиран в миналото каратист. Последната му „спортна” изява, медийно отразена, бе на тенис-турнир, но тя повече приличаше на танго – две крачки напред, една назад…

Но да се върнем на темата за внезапно възникналата „спешност” да бъде опериран прословутия Бойков менискус. В същия ден, 16.06. Царят Симеон Втори посрещаше видни гости от европейските монархически дворове и почти целия ни роден политически елит във Врана за 80-ия си рожден ден. Вероятно Бойко би се чувствал твърде неловко сред гостите на Царя, много от които са го виждали и си го спомнят в ролята на мутра-охранител на Симеон. 
А болница „Софиямед” не за първи път служи за убежище – параван. Прокурори от Специализираната прокуратура нееднократно са посещавали болницата във връзка с издирвани от правосъдието лица (последният случай е от миналия месец – „Агромах”).
Преди години собственикът на „Софиямед” Михаил Тиков бе проверяван от НСБОП и Прокуратурата, но случаят се потули благодарение на топлите му приятелски отношения с Бойко и Цецо. Около неговите болници непрекъснато витаят съмнения за източване на Здравната каса. Това е и причината за бързото уволнение на назначения от него зам. министър на МЗ Стоил Апостолов – „зам. министър за един ден”.
А делото за пребитото бебе в „Софиямед” все още се влачи в съда…


No comments: