Saturday, March 31, 2018

Кокошкарският позор на Божидар Димитров



Новоизпеченият идеолог, лидер и пропагандатор на "професорското" движение "Кан Кубрат", най-запаленият фен на Бойко Борисов, медийната звезда на историческото фентъзи, самопроизвелият се в политически анализатор бивш шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров нахлу в медиите с една много необичайна и същевременно банална новина за епохата в която живеем. Оказа се, че като шеф на НИМ през 2015 година той в абсолютно нарушение на закона е сключил два договора с фирмата на дъщеря си, което си е абсолютен конфликт на интереси. Информацията за него дойде не от някой жълт вестник, а от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В такива случаи обикновено се мълчи виновно и се мига на парцали в опит публиката да бъде омилостивена, а обществото укротено. Но това е твърде далеч от публичния стил на проф. Димитров, ярка смесица от цветисти фрази, размахани пръсти и теории на конспирацията. Ето защо отговорът на бившия шеф на НИМ не ме разочарова ни най-малко. "Чакам обвинение за незаконнородени деца и че съм изчукал всички ученички и студентки, на които съм преподавал", изригна той и заподозря, че го ритат в политическите слабини, защото си мислят, че основава партия. Професорът обаче така и не детайлизира от кого идва поръчката и чия ли политическа вода толкова е размътил с обществените си действия. Коя ли е тази могъща сила, която е решила да го изправи пред стената за морален разстрел? Защото, ако човек прегледа политическото пространство в момента лесно ще стигне до извода, че ако поръчение има то може да дойде само от едно място, но как да го посочим с пръст като знаем в какви топли, емоционални и уютни отношения е професорът с него. Така или иначе стана ясно, че едни 40 хиляди лева са попаднали в ръцете на дъщеря му встрани от закона. И вместо покаяние или признание получихме арогантното: "Оставете дъщеря ми. Но какво ще стане - айде да ме уволнят, аз съм пенсионер". Според това разбиране в мига в който вече си пенсионер значи не подлежиш на никаква законова отговорност. Култово. 

В литературната версия на Димитров има смислови пробойни с размера на пукнатината на "Титаник". Той дал поръчката на фирмата на дъщеря си, защото била много спешна, но дружеството я изпълнило едва след половин година. Това е всичко друго, но не и висока скорост. Аферата е повече от позорна - говорим за дребен тарикатлък, за елементарна злоупотреба със служебно положение, която обижда, защото дори е направена без замах. И, да, знам, че звучи парадоксално. Но фактът си е факт - свидетели сме на елементарна шуробаджанащина, която арогантно си търси оправдания без да има такива.
Смешното в случая е контрастът между високите идеали, които Божидар Димитров винаги е твърдял, че носи в сърцето и душата си и абсолютно кокошкарското топване на ръцете в меда. Защото тук има класическо облажване, което все едно е взето директно от фейлетон на Алеко Константинов. Злоупотреба на дребно, което я прави още по-гадна и позорна и два пъти по-метафорична. Не е ясно как става така, но всички гравитиращи около ГЕРБ рано или късно падат в капана на корпоративните схеми или дребните кражби. Сякаш властта в България е като дрога, която те освобождава от нуждата да бъдеш морален, почтен и последователен. И Божидар Димитров трябва да е наясно, че този конфликт на интереси в който се е оплел унищожава цялото му историческо и медийно творчество. Защото оттук-нататък всяка негова дума, проект или идея ще бъде прекарвана пред безмилостната мелачка на това, че е дал пари под масата на своята дъщеря. И това може да го паркира в учебниците по история, но не в частта на визионерите, на онези, които са гледали към далечните хоризонти и са раждали идеали, а в позорните глави, където ще четем за аферите "Суджук", "Кумгейт", а вече и за семейството на Божидар Димитров. Защото с поведението си той доказва само едно - ГЕРБ не е партия, ГЕРБ е схема. И никой не може да ме убеди, че той е част от различна общност, защото в България едва ли се е раждал друг такъв певец на това управление и персонален бард на Бойко Борисов. Имал съм възможността да гледам не едно и две интервюта на професора. И отдавна ми е правило впечатление, че той е от породата хора, които се респектират от властта. Но не в интелектуалния, а в чисто практичния смисъл на думата. Близостта до властта означава влияние. Пиенето на кафе с премиера е начин за въздействие. Медийното турне във възхвала на правителството е възможност да осигуриш на себе си поле за огромно действие. И сега разбираме, че всички тези пируети, каскади и любовни трели са водели към момента в който да уредим едни бързи пари за щерщката. Направо да ти потече кръв от пръстите докато го пишеш. Толкова е банално и гадно. Ето защо въпросът за винавата на Димитров минава на друга плоскост. Това не е голяма вина в законов смисъл. Тя става престъпна в моралното си измерение. Защото интелигенцията съществува за други дела. Тя трябва да бъде коректив, безмилостен критик на всяка власт, паралелен център на влияние, морален вектор на една нация, потънала в ужасяващ преход и безизходна бедност. А вместо да прави това нашата медийна интелигенция се умилква като болонка около институциите, чурулика на ухото на властта, а дори и пуска и любовен език. И всичко това, за да уредим щерките, кумиците, съучениците. Това е контурът на вечния български кошмар. 

И като заговорихме по темата нека да припомним нещо, което май отдавна се е заличило от медийната памет на България. В края на 2104 година Божидар Димитров блесна с един разказ-пророчество за България през 2020 година в традициите на Иван Вазов. Там Бойко Борисов се будеше като държавен глава в президентска република с цял куп впечатляващи ангажименти в новото си битие. В разтърсващия текст бяха описани интересни детайли - Красимир Каракачанов бе произведен не във вицепремиер, а в областен управител на Охридска област. В онази политическа фантазия нямаше никакви "душевни граници" на Ердоган, а точно обратното - през 2018 година според нея към България се бяха присъединили Македония, Западните покрайнини, Одрин и какво ли още не. Красиво и поетично. Валери Симеонов в текста също не фигурираше като вицепремиер, а като посланик във Франция, където скандализирал местната публика с острия си език (eдинственото качествено пророчество в литературния полет на съзнанието). Прочетох няколко пъти творческите инвенции на Димитров, но никъде не открих самопризнание за конфликта на интереси и сключените договори с дъщеря му. Професорът очевидно е разчитал литературата да прикрие тъмните петна в собствената му биография. Не се получи. И това е добрата новина в случая. Реалността победи слагаческият фейлетонизъм. 
А това все пак е повод за оптимизъм.

No comments: