Wednesday, January 05, 2011

Десет въпроса към Мая Манолова


В последната седмица във Фейсбук се развихри много ожесточена и разгорещена дискусия около "лъвицата на левицата" Мая Манолова. Дискусията стана дълга, хубава, на места оспорвана и разгорещена, но имам приятното усещане, че точно такива разговори ще спасят душата на БСП. Без тях партията ни е загубена.

Въпреки, че рискувам цяла серия от обвинения, крясъци и обиди, аз все още смятам, че името Мая Манолова е разделително за БСП. Фактът, че дискусията се завъртя именно около нейната личност, не говори зле за нея, а говори, че другарката Манолова може би трябва да влезе в режим на диалог с членовете на БСП и да им обясни своите позиции, възгледи, мнения и тревоги. Това е начинът да се преодолее бездната на недоворие, която има към нея. И, за да бъда максимално обективен, коректен и принципен ще формулирам 10 въпроса, които вълнуват лявата част на Фейсбука и чакат своят отговор от Мая Манолова. Ще се постарая тези 10 въпроса да бъдат предимно идеологически и да избягат от жълтенията на интригата, манипулацията и скандальозната преса. Ще си позволя също така с няколко изречения след всеки въпрос да се мотивирам защо го задавам, за да избегна съмненията, че се опитвам да настроя някой срещу Мая Манолова. Опазил ме бог!

Аз съм едно обикновено репортерче, господин "никой", а тя е прочут депутат от левицата. Колкото и да искам и да се пъна вероятно не бих могъл да настроя дори 18 годишната си съседка срещу най-изявената ораторка на БСП.


1. Госпожо Манолова, какво означава за един човек да бъде социалист в 21 век?


Мотив: Считам за много важно един представител на левицата да може да даде обяснение на своите виждания и мотивация да бъде социалист. Това е основополагащо за една силно идейна партия, каквато трябва да бъде БСП. Лидерите на БСП, нейните изявени лица трябва да ни дават идеи с които да бъдем по-силни.


2. Какво мислите за сътрудничеството на БСП-Дупница с известният медиен тандем братя Галеви?


Мотив: Смятам, че не може да има лява партия, която да приеме кооперацията мутри - социалисти. БСП-Дупница обаче регистрира няколко случая в които излезе и публично защити самите братя Галеви и обвързаният с тях кмет Атанас Янев. Въпросът не е компроматен - от ключово значение е какво мисли Мая Манолова за ситуацията в Дупница и как смята, че ще се развива занапред.


3. Как оценявате управлението на Дупница в последния мандат?


Мотив: Лидерът на БСП-Дупница Станислав Павлов интервю за ДУМА оцени мандатът на кмета Атанас Янев (пак ще повторя - първа дружка на братя Галеви) като най-успешния за Дупница. Мнението му е загадъчно при условие, че преди Янев в Дупница левицата имаше свой собствен кмет - Първан Дангов. Трябва ли да разбираме, че БСП се отказва доброволно от мандата на Дангов, за да въздаде обичта си на Янев. Интересно е да се знае.


4. Как стана така, че в Кюстендил на последните местни избори спечели кандидат на залязващата партия СДС?


Мотив: С този въпрос Мая Манолова ще има възможност да защити избраната изборна стратегия за Кюстендил и да даде цифри с които да покаже как стои БСП в региона. Смятам, че нито един партиен лидер в цялата страна, от най-големия град до най-малкото село не би трябвало да има проблем с такъв въпрос.


5. Ще спечели ли БСП на следващите избори в Кюстендил?


Мотив: Този въпрос дава възможност тезите от предишния да бъдат развити във възходяща плоскост. Да се направи анализ на грешките преди и да се даде някаква нова визия за следващия цикъл на избори. Въпросът е достатъчно отворен, за да позволи и кратък анализ върху темата какъв точно ще е профилът на търсения кмет от страна на бСП в Кюстендил, както и каква ще бъде кампанията на левицата, която да завърши победоносно и триумфално.


6. Какво ви е мнението за опозицията в БСП?


Мотив: Въпросът вече засяга много важна тема - как лидерката на БСП - Кюстендил се отнася към хората, които имат различно от нейното мнение. Формулирам го заради лошите слухове, че на съборът в Жабокрек през лятото на миналата година се твърди, че Мая Манолова е казала, че всеки, който не харесва Станишев няма място в БСП или нещо с повече думи, но в същия смисъл. Важно е темата да бъде изяснена, защото в противен случай ще се създаде усещането, че нещо се премълчава, прикрива, а това ще доведе до пореден скандал в БСП.


7. В много медии се говори за ваши бизнес-съдружия и икономически връзки с различни бизнесмени? Има ли нещо вярно в това?


Мотив: Един журналист трябва да пита и неудобни неидеологически въпроси. Няма как да избягаме от тази тема, защото жълтите вестници и издания не спират да говорят за нея. Не е ли по-добре самата Мая Манолова да ни осветли за тях, отколкото да събираме информация от издания, чиято достоверност е силно проблемна. За да не бъдат обвинен, че отново действам като интригант дори не споменавам имената на бизнесмените въпреки, че справката в Гугъл ги вади веднага като имена.


8. Имате ли проблем с фигурата на вашият предшественик на постта лидер на БСП-Кюстендил Иво Атанасов?


Мотив: Този въпрос вече го задавам като член на БСП и ляв талибан, защото смятам, че няма смисъл да премълчаваме проблемите там, където ги има. Съвсем наскоро във Фейсбук Мая Манолова написа бележка в която се усъмни в качествата на Иво Атанасов да бъде президент и заради това ми е интересна нейната оценка за неговото лидерство. Въпросът ми дори може да бъде изтълкуван като слагачество на Манолова, защото вероятно ще й даде възможност да развие с какво тя е по-добра, какви повече успехи е постигнала и в колко по-добра кондиция е партийната организация в Кюстендил.


9. Какво трябва да се промени в БСП, за да може партията да спечели избори отново?


Мотив: Също силно идеологизиран въпрос без грам жълтина, интрига, злоба или пристрастност. Мая Манолова е лидер на БСП - Кюстендил и твърди в няколко интервюта, че нейните резултати в града и областта са направо добри. Следователно е съвсем резонно да я попитам - как ще изглежда БСП, ако тя я оглави например, какво трябва да се промени и най-важното - какви идеи трябва да бъдат вкарани в употреба.


10. Кои са най-големите грешки, които сте правила досега?


Мотив: Този въпрос би развил една многа важна линия - възможността на лидерката на БСП - Кюстендил да покаже своята възможност за собствен самоанализ. Колкото и да е странно - един водач трябва да е способен на това, за да може да стане ясно на хората, че ги управлява човек със засилена чувствителност, усещане за реалност, диалогичност и мекота на подхода. Феновета на Мая Манолова твърдят, че е тя е точно такава, а металните стружки в гласа й са просто медиен ефект. Ето великолепен въпрос да се убедим в това.



Умишлено се старах тези 10 въпроса да не са от типа - "Ама ти защо си такава?", "Как може да си такава?". Опитвам се да бъда обективен, доколкото може да е обективен един ляв журналист, който има собствено мнение за процесите в левицата и тъжната карма на БСП. Смятам, че това са нормални, дори предпазливи, дори меки, направи олекотени и ефирни въпроси към Мая Манолова. Вероятно са й задавани и преди. Знам, че не откривам топлата вода или електрическата крушка, но ми се иска да си изясним феномена "Мая Манолова". А такъв феномен има - споровете и дискусиите го показват. Нито едно друго име в БСП, дори това на Станишев не предизвиква толкова много разнопосочни мнения, скандали и написани бележки със заглавие "Наритайте ги". Значи дискусията около Мая Манолова трябва да започне от някъде. Аз ви предлагам моето виждане за важните въпроси на които да търсим отговор. И ги предлагам с ясното съзнание, че все отнякъде ще изскочи човек, който да ме обяви за всезнайко, злобар и манипулатор. Смятам обаче, че щях да бъда като всичко изброено, ако си бях замълчал и се бях направил, че темата не съществува.

Стига мълчание. Говори ми се!

Говоренето ще спаси БСП.


5 comments:

Лили Евтимова said...

Забелязвам напоследък, че сериозно се занимавате с "феномена Мая Манолава". Едно само не разбрах, Вие морален съдник ли й се явявате или просто изпълнявате нечия поръчка?! Претендирате, че сте ляв журналист, тогава недейте да бъркате лявото в Дупница с лявото в Кюстендил. А и си подбирайте правилно източниците, защото в предните си саркастични словоизлияния имахте доста фактологически грешки. Освен това "18 годишна" се пише полуслято,т.е. "18-годишна". И накрая, ако лявомислещите хора имат някакви въпроси, едва ли Вие сте този, който трябва да ги формулира...

Ирена Иванова said...

Аз пък веднага забелязах, че сте прилежна и изпълнителна "солистка от хора на Манолова". Милата, тези песни сме ги чували. Противоречите си със себе си. А Вас кой Ви упълномощи да говорите от името на "лявото в Дупница" или просто си го карате по Станишевски...?
Лили Евтимова, кой предлагате да ни формулира въпросите, та нас никой не ни чува, особено след призива Манолова "да ги наритаме".
Факт е, че "голямата уста" Манолова вече година е безмълвна по тези 10 въпроса.
По отношение на правописа - когато се научите да изписвате правилно името на Вашето "светило", тогава отправяйте критики на други.

Лили Евтимова said...

Едва ли по-горният коментар на уважаемата Илиева заслужава нечие внимание, но си личат преданите овце от едно вече познато стадо, напълнило социалната мрежа с разни групи. Време е и клонингите да нападнат,а след това коментарите ми да бъдат изтрити! Много познато, вече изтъркано и смешно. Но не мисля да си губя времето с вас.

Ирена Иванова said...

Не виждам Илиева да има,освен с правописа имате проблеми и с четенето. "Разни групи" - я къде било скрито злорадството. Когато човек е безпомощен /в случая и Вие не давате отговор на поставени въпроси/ използва примитивното средство - обиди.
Горди сме с групата,продължава да се разширява, всички други оскучаха и замряха.Вече сме над 4000 само във Фейсбук.
Не викаме, не "наритваме", не обиждаме визирам лично Вас - въпрос на възпитание и манталитет/ и въпреки всичко се увеличаваме.
Макар и късно вечерта, определено ми приповдигнахте настроението, за което искрено благодаря.

Alex Simov said...

Госпожо Евтимова, щях да оставя мнението ви без коментар, защото смятам, че хората имат право на различно мнение и никога не бих спрял, нито пък пречил на вашия шамански култ към Мая Манолова. Но вие от позицията на някакъв странен и неназован фактор във вселената ми отричате правото да формулирам леви въпроси и дори с някаква доза партийно-правоверна ирония (това на някое партийно обучение ли ви го преподаваха) се опитвате да разклатите моята идентичност. Хаха.
Не претендирам да съм ляв журналист. Аз СЪМ ляв журналист. А, ако спра да задавам въпроси ще спра да бъда. Тогава ще стана просто един удобен репортер. Благодаря, тази роля я оставям за другите. Не знам как сте способна да разделите лявото в Кюстендил от лявото в Дупница при условие, че именно Мая Манолова (Вие сте я изписали Маналова и заради това да се заяждам с даскалския ви маниер да се заяждате за правописните ми грешки) е партиен лидер на цялата област. А, че тя е феномен - това е безспорно. Все пак се изисква някаква доза талант да можещ да превърнеш червения Кюстендил в Кюстендил, където БСП постоянно е на 3-то място. Искам да попитам и друго - какво толкова неудобно виждате в тези въпроси. Всеки партиен лидер, който не може да отговори на тях, просто може да отиде да се хвълли от Мусала в някоя пропаст.
БСП няма да стане по-добра партия, ако спирате въпроси. Левицата няма да почне да печели изборите само, защото сте овладяла елементарния сарказъм да се правите на щраус, който неуспешно се опитва да си скрие главата в асфалта. Заради това ви предлагам решение - пробвайте вие да отговорите на тези въпроси. На всеки един от тях. Сериозно и без партийно високомерие. Нека да видим вашата версия на света. Дискутирайте. Не размахвайте пръсти и юмруци. Видяхме докъде води това. Но всъщност - ваша воля. Ако искайте четете, ако искате правете конспирации, ако искате бранете Мая Манолова като Матросов с гърдите си. Не й правите добра услуга. Не правите и добра услуга на себе си. Да си ляв означава да си свободен. Точно обратното на това, което вие демонстрирате.