Tuesday, March 01, 2011

Инженерна мисъл


И това се случи - инициативният комитет за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София написа писмо на ДУМА. В него авторите на шаманската акция за премахване на един от символите на столицата настояват да изяснят на света следното: те не били за събаряне на паметника, а за неговия демонтаж и преместване в евентуален музей на тоталитарното изкуство.

Интересен подход - да сведеш политически спор до инженерни термини. Защото разлика между събаряне и демонтаж в чисто политически смисъл няма. Действието е едно и също и е тероризъм срещу историята. Дали ще наречеш това демонтаж, събаряне, взривяване или разрушаване с кирки е еднозначно. Резултатите са аналогични - лишаване от памет и изпадането в перманентна амнезия.


Авторите на писмото до ДУМА обаче със сигурност си дават сметка за това. Ето защо по-нататък стилът на текста става трескав и приповдигнат, защото трябва да замаскира цяла серия от неистини. Ето най-красивата от тях: нашият паметник бил последният в Европа за Съветската армия. Откровена неистина, предназначена единствено за вътрешнополитическа употреба. В Германия и до днес стои паметникът на руския войник. В Австрия има мемориал на Съветската армия. В цяла Европа никой никога не е отварял въпроса за тяхното събаряне, пардон демонтиране. Защото в онези общества има историческа последователност. Само при нас фалшификаторите на историята не спират да ни заливат с думи и с желанията си да поставят взривове.


Друг силен момент от писмото. Авторите му били силно възмутени, че имало хора, които почели Деня на защитника на Отечеството, и питат официален празник ли е в България. Не е. В България обаче има нещо друго, което авторите пропускат - то се нарича демокрация. Щом са се събрали хора и искат да почетат някоя дата, кой може да им забрани? Може би ужасът идва отдругаде, може би оттам, че, въпреки вълната от злоба през изминалите години, и през 2011 г. пред паметника се събраха хора, които не искат да забравят, които помнят, които знаят как да бъдат в мир с историята и себе си.

Тези хора не искат инженерна мисъл, а нормална държава.No comments: