Monday, March 14, 2011

Преселение ала ГЕРБ


Подобно на "Титаник", който в мрака на Атлантическия океан налетя на айсберг, управлението на ГЕРБ за първи път се сблъска с кипежа на народното недоволство, което изби в протест срещу високите цени. В такава ситуация има три възможности за реакция: загрижена, цинична и сюрреалистична. Загрижената - да се обърне внимание на хората. Циничната - да им се каже, че животът е несправедлив, а светът - негостоприемен. Сюрреалистичната - да се постъпи по толкова абсурден начин, че да се затъмни драматургичният талант на колос в абсурдизма като Йожени Йонеско например.

ГЕРБ избраха палава комбинация от последните две възможности. Премиерът сподели, че е безсилен да се бори срещу геополитиката на вселената. Вместо това обяви, че министерството на земеделието и Столичната община ще си сменят сградите.

Такава новина идва като гръм от ясно небе. Кога, как и къде е било решено подобно разместване никой не уточни. Никой не пожела да отговори и на въпроса колко ще струва такава рокада и кое я налага така неизбежно. Като мотив за последното премиерът посочи естетически критерии - навсякъде по света общините били в най-красивите сгради. Дори и да приемем порива по красота на министър-председателя, пак остават купчина въпроси като за цял парламентарен контрол. Нали финансовият министър през ден минава през медиите и като робот от холивудски филм повтаря с железни нотки, че няма пари за вдигане на заплатите. Как така изведнъж за преместването ще се намерят такива? Какъв е този финансов шаманизъм, който упражнява правителството?


Изобщо ГЕРБ са големи майстори в създаването на привидности. Привидност, че работят, привидност, че са партия, привидност, че министрите могат да мислят. Към подобен тип политически пърформанс трябва да причислим и внезапното желание да се разместват министерства, общини и агенции. Много пушилка, малък коефицент на полезно действие. Блясъци, пушек, но филм, който отдавна сме гледали.
Смазваща обаче е тежестта на абсурда. Хората искат активни действия на кабинета, които да им дадат глътка въздух в скъпотията - Борисов им предлага преселение на институции. Това е все едно да питат колко е часът, а ти да споделяш колко е гръдната обиколка на мис "Вселена".
В една пиеса на Юнеско двама скитници решават да се самоубият. Малко преди фаталния изстрел обаче единият стреснато пита другия: "Хей, знаеш ли кой ден от седмицата сме?" Отговорът е: "Понеделник". И тогава първият тъжно процежда: "Да-а, лошо започваме седмицата!" Тази ситуация едно към едно може да бъде изкопирана към днешното решение на ГЕРБ. Започват седмицата лошо. Държат се като самоубийци. И вече заприличват на герои от пиеса на абсурда.
Когато това стане ясно на всички, какво ли ще преместят тогава?No comments: