Thursday, March 31, 2011

Конфликтна зона


Един американски певец - Дейвид Грол, бивш барабанист на Нирвана и вокал на групата Фу Файтърс, в разгара на двете войни на САЩ и в пика на управлението на Джордж Буш-младши, бе заявил, че невежеството на президента вече не може да бъде оправдание за всичко, което причинява на държавата си. После дори изпя песен в този дух.

В България певците обичат да са близо до властта и да се опияняват от блясъка на държавните мъже и няма кой да се престраши да изрече нещо подобно, но невежеството и арогантността повече не могат да бъдат оправдание на ГЕРБ за всичките им нарушени обещания и прекършени клетви.

Показателен пример. От днес официално трябваше да заработи независима комисия, която да следи за конфликт на интереси. Управляващите я измислиха като орган, рекламираха я като техен пробив с антикорупционен блясък, променяха след това два пъти правилата за нея, а в крайна сметка днес тази комисия няма да я има. Законът не е отменен, просто мнозинството не е номинирало свои кандидати и е оставило въпроса по средата на пътя.

Не, вече няма как да твърдим, че това е невежество. Това е свръхтитаничен конфликт на интереси. Никой в мнозинството очевидно няма желание да създаде този независим орган, защото, първо, половината гербаджии ще попаднат под кръстосан обстрел. Съвсем наскоро за двама депутати от мнозинството - Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов, официално бе доказано, че са в конфликт на интереси. А какво да кажем за толкова много заместник-министри, дори министри, които очевидно са в същото положение. Да припомняме ли написаното за столичния богаташ Андрей Иванов, който е председател на СОС? За него уж се произнесоха, че не е в конфликт, но нима някой е повярвал на тази версия?

ГЕРБ са в конфликт изобщо с идеята за управление в името на гражданите, а не в името на собствения портфейл. Не партия, а цяла конфликтна зона. И станаха жертва на големите си думи, обещания и драматични клетви. Всичко остана в миналото.
Какво повече може да кажем за тези нажежени конфликтни зони на ГЕРБ? Те избраха големите пари пред хората.

Това е повече от диагноза.

Това е обвинение.



No comments: