Monday, September 19, 2011

Смъртоносен пърформанс



- Какво най-много ви хареса в новия музей?
- Най-много ми хареса преизпълнението на бюджета.

Удивителният диалог се провежда при откриването на Музея на социалистическото изкуство. Фенът на преизпълнението на бюджета е самият премиер Бойко Борисов, който очевидно се опитва да търси загадъчните връзки между голямата култура и финансовите мистерии.
Нека да не бързаме да се присмиваме на министър-председателя. За разнообразие да приемем, че той знае какво говори. И тогава идва озарението. Да приемеш бюджета като акт на изкуство е висша форма на култура. Когато фалират болници, общини се чудят дали изобщо ще издържат до края на годината, а училищата се чудят как да се отопляват, а ти се гордееш с балансиран бюджет, това направо е пърформанс. Смъртоносен пърформанс.

Нали се твърди, че изкуството трябва да е в разрез с догмите. Българският бюджет е високо културно постижение, защото смело отрича догмата, че трябва да се яде три пъти на ден, че е задължително да получиш здравеопазване, както и образование.
Неразбирането идва от това, че разговорът с премиера става в двора на Музея на социалистическото изкуство. А бюджетът на страната има малко общо със социализма. Той е въплъщение на дивокапиталистическия дивореализъм в чист вид и вероятно поради тази причина пърформансът на Борисов мощно дращи по гърлото.


Но нали казват, че изкуството иска жертви? 

No comments: