Thursday, September 15, 2011

Фабрика за простотии



Драмата около мистериозния подкуп, който вкара Росен Плевнелиев в капан от плаващи пясъци, се разраства като бюста на фолкпевица. За да отклонят вниманието от торнадото, което ги приближава, ГЕРБ впрегнаха всички производствени мощности за абсолютни глупости и заляха медиите с мътна вълна от интриги, псевдокоментари, заплахи и спотаена ярост, за да се опитат да спасят остатъците от авторитет. След поредната доза разкрития корупционната драма заприлича на абсурдистка пиеса или на сюрреалистично стихотворение. Нека опитаме да обобщим обясненията на ГЕРБ дотук, и то стъпка по стъпка, защото иначе рискуваме да се загубим в призрачната логика на управляващата партия.

Цветан Цветанов не е лъгал, че на Плевнелиев му бил искан подкуп. Всъщност думите, които е казал, не са негови, а са му били внушени от БСП. Всички правоверни гербаджии трябва да са наясно, че социалистите владеят демоничните изкуства подмолно да вплитат чужди мисли в блестящите мозъци на неподкупните полицаи. 
От Росен Плевнелиев никой никога не бил искал подкуп, въпреки че някакви гласове край него му нашепвали подобни неща и му предлагали да улеснят бизнес проекта му. Вероятно обаче тези гласове са били единствено в главата му, след като се твърди, че те представлявали някаква корупционна сила. Всичко край кандидата на ГЕРБ блести като тоалетна от тв реклама. 
Общински съветници от ГЕРБ никога не са взимали подкуп от никой, защото са алергични към парите. Самата мисъл за корупция или възможност да се облагодетелстват предизвикват у тях тръпки на ярост, възмущение и желание да пеят с часове партийния химн на ГЕРБ, за да се пречистят. 
Самият Бойко Борисов също е невинен, защото той не взимал подкупи, само искал да бие клеветниците. През 2007 г. за всичко в общината е била виновна БСП, въпреки че Б.Б. стана кмет през 2005-а. Да не мислите, че 2 години са много за един кмет. Те не стигат човек едно кафе да изпие и да порита мачле на обед.

Ако мислите, че нещо в разказа е преувеличено, чака ви лоша изненада. ГЕРБ обясняват това, но използват не тези сравнения, а клиширан и сух език. Това обаче не отменя вътрешната противоречивост на всичко, което говорят. И те го правят умишлено. От страх, че паяжината на тяхното управление в София започва да се разплита и сега ясно се виждат не само безобидни простотии. Отвъд тях има много недоизяснени и премълчавани неща. Борисов се оказва лице на брокери, бизнесмени, които си мълчат, и полицаи, които не знаят какво говорят, или още по-ужасното - знаят какво говорят, ама искат да интригантстват.
Фабриката за простотии на ГЕРБ за първи път започна да дава дефектна продукция. Защото димната завеса от клоунада, декларации и обвинения се пропука и посред дима се видя нещо.
Те има какво да крият.
И ги е страх.

No comments: