Monday, March 05, 2012

СоциолЪгия



Социологията в България е наука за масово поразяване на съзнанието. Нейната цел не е да информира, обясни или анализира, а да замъгли, излъже и шаманизира напълно обществото. Изводът е краен, но има върху какво да се опре. Социологията е станала последен отчаян опит на сегашната власт да си самовнуши, че нейното съществуване е легитимно и обичано.
Но дори и в стената от монументални лъжи понякога цифрите говорят сами за себе си. Нито един министър от този кабинет вече не е смятан за безусловно успешен, сочат данни от проучване на "Алфа Рисърч". Дори и социолозите не могат да избягат от неумолимата тежест на истинските настроения на хората. Но техните интерпретации са достойни за някой литературен конкурс.

Ето например какво гласи обяснението за Трайчо Трайков: " Въпреки че общественото мнение е силно критично както към приемането на ACTA, така и към проучванията за шистов газ, поемането на отговорност от страна на министър Трайков е изиграло положителна роля и протестите не са довели до спад в неговия индекс на доверие".
Този полет на поетичното безумие заслужава да бъде адмириран. По същата логика може да обясни, че ако един убиец поеме отговорност за своето деяние, то обществото веднага ще започне да го гледа мило и нежно. Изобщо трогателните усилия на колективното социологическо тяло да брани властта сами по себе си са достойни за цяла ода.

Само, че всичко това е капан. Капан за социолозите, капан и за кабинета. Когато анализите за измислените цифри започнат да звучат като поезия, а светът си остава все така непоетичен и озъбен, то никой не може да очаква доверие, авторитет или уважение. Ще има само ръмжене.
Защото, както казваше един писател, това вече не е социология.
СоциолЪгия е.

No comments: