Thursday, March 08, 2012

Геополитически размисли на един неполитически човек



Фейсбук създава едно чувство за окончателност. Въпреки, че си в потока на световното време, в окото на емоционалната буря на човечеството, в центъра на виртуалното торнадо, понеже в крайна сметка в реалността си сам пред компютъра, това те хлъзва в лъжливото усещане, че твоето мнение може да тежи повече от всички останали в света. Това наблюдение важи единствено и само за българските реалности. Българите и света са като два отделни острова без редовен транспорт помежду си. А собствената ти изолация от всичко останало е в състояние да роди демоничната представа, че цялата вселена произлиза от теб. Заради това в България е пълно с толкова хейтърски дух из форумите – българите са божества с леко черен оттенък, защото изпитват чувството за изначално невписване в световната реалност. Това е особено чувство, което те кара с думи да презреш всичко, което може да намеква за независим от тебе живот. И така се появяват виртуалните наблюдатели, които злоупотребяват с удивителните, чиято патетика може да среже дори парче стомана и, които в крайна сметка могат да произвеждат единствено неспирна ярост, която хвърля искри във виртуалния мрак на галактиката.
Заради това на всеки българин му е трудно да разсъждава за света, защото в душата на всеки българин се крие огромното подозрение, че светът е просто една халюцинация в края на хоризонта. Как можеш да си политик като стоиш вън от политиката? Как можеш да твърдиш, че мислиш като обитаваш единствено яростта и никога иронията?
Заради това започнах да се отнасям с подозрение и към своите собствени мисли. В крайна сметка пиша мненията си с екзекуторска окончателност, а това пак е страничен дефект на някаква вътрешна талибанщина. Заради това реших, че това са геополитически размисли, които обаче няма да натоварвам с геополитика. Амос Оз твърдеше, че има безотказен начин да разпознаеш фанатика – той просто няма чувство за хумор.
Абе винаги съм знаел, че смехът ще ни спаси.
Рано или късно.







Всички религии по земята с бохемска находчивост, отново и отново, раждат идеята за задгробен живот. Това е лесно обяснимо - животът е навик от който душата човешка не иска да се откаже. От всички възможни варианти на небесно битие, аз съм категоричен привърженик на скандинавската идея за Валхала. Викингите са си представяли небето като безкрайна кръчма, където поразголени валкирии постоянно им сервират бира и така до края на вечността. Велико нали? Само едно се питам, мама му стара, когато един ден вечността свърши, какъв ли бакшиш човек ще трябва да остави на сервитьорките...При това разтеглено работно време - бакшишът определено ще трябва да е доста солен :)))


-------------------------------------------------------------------


Измислих едно езиково нововъдение - остарялото и комунистическо "о, пиле шарено" трябва да бъде заменено с проевропейското и глобално - "ох, ти, кокошчице щастлива" :))))


---------------------------------------------------------------------


При нито един обществен скандал няма да се уморя да повтарям, че политическите галимации трябва да бъдат открити от лиричната поезия. Номерата с луната, вечерта, ветреца, вече не вървят. Спасението на лириката е в политическата драматургия. Ето как музата на обществените финанси ме пярна с крило и старият поет роди зашеметяващ лирически опус:


Като бонус ще те взема
и в сметка няма да те върна.
Това е управленска схема -
в герберче ще се превърна


Ще вляза във партиен тонус,
в премиерски висш регистър
и върху бонуса ще взема бонус
като ояден зам.-министър.


И ще бъда аз милиардер
с твоя бонус в мойта каса,
доволен като палав пионер,
или като Фидосова пред шведска маса :))))


--------------------------------------------------------------------------------



Невероятно заглавие: "Порно на десет века върху старините на Преслав". Оказа се, че лютите прабългари между всички битки и сечене на ромейски глави като истинските носители на демократичен еротичен дух са се отдавали и на палави забавления. Все пак, оказва се, първата регистрирана шведска тройка в света, пак била нарисувана във Велики Преслав. Което показва колко грубо се е подиграла историята с нас - открехнали сме света за основна културна идея в порното, а пък шведите най-нагло са се окичили с лаврите. Абе, да ви кажа - тези прабългари ми се издигнаха в очите. Свежарки се оказаха :)


---------------------------------------------------------------------------


Направи ми впечатление, че тази вечер звездите над Подуяне са направо огромни. Не знам какво е станало, но небето над блока ми прилича на плакат на филм за нашествие на извънземни - пълно е със светлинки, които обаче не се държат враждебно, а всяват някаква мекота в сърцето. Ееех, викам си аз, Господ е велик рекламист, знае как да рекламира на нас, обикновените пролетарии в Подуяне, идването на пролетта и поетичния ефект на малко крушова ракия в подходящото време на деня :)))


-----------------------------------------------------------------------


Премиерът - Боко. Ченгето - Цвъцко. Финансисът - Симо. Пенисът - Кънчо. Топ-депутатка (бях написал "депутка", но вероятно от вълнение) - Цецка. Това държава ли е или анимационен филм? :))))


-------------------------------------------------------------------------


Никога няма да ми омръзне да чета американски статии за Путин. Винаги е готино да гледаш как имперските анализатори на една западаща империя пишат с абсолютно неразбиране и вътрешен гняв за една въздигаща се империя. Но най-много от всички ме кефи следната идея - автори от страна с абсолютно зациклила политическа система (и това ще си проличи за пореден път на изборите през ноември) многооо обичат да дават акъл за либерализация и реформи, особено, когато това не се отнася за тяхната страна. Светът щеше да е много по-добро място, ако всеки си гледаше работата...


------------------------------------------------------------------------



Чета днес, че семейството Дони и Нети (доскоро си мислех, че семейството се казва Дони и Момчил, но очевидно хората променят рязко настроенията си) направило подписка до Външно да си имаме консул в Непал. Хахаха. Ето как си прецакваме външната политика - не знаем кои трябва да са истинските приоритети на държавата. От името на Бохемската левица аз пък почвам подписка за това България да си има консул в имението на Хю Хефнър. И мисля, че прогресивната общественост отсега е наясно, че едва ли има по-подходяща кандидатура от моята, която да отстои българските стратегически интереси при тежките преговори с мис "Май" примерно:))))


-----------------------------------------------------------------------


Цитат от проучването на "Алфа Рисърч": "Въпреки че общественото мнение е силно критично както към приемането на ACTA, така и към проучванията за шистов газ, поемането на отговорност от страна на министър Трайков е изиграло положителна роля и протестите не са довели до спад в неговия индекс на доверие". Хахахахахахахахаха, това е все едно да кажеш - въпреки, че общественото мнение е критично към педофилията, това че Трайков е поел отговорност за организираната от него оргия в детска градина е изиграло положителна роля и обществото му е простило. Това наистина вече не е социология. СоциолЪгия е :)))))



---------------------------------------------------------------------------


Когато преди около 2 години формулирах идеята за еротичния характер на бъдещата демокрация и се обявих за обществен консенсус около плеймейтките и битката за окончателното освобождение на света от сутиените, изобщо не предполагах, че Бохемската левица ще стане толкова мощен медиен фактор, а идеите ни ще се разпространят като вълна от бонуси в ГЕРБ. Днес обаче вече чета, че двете Златки (русата и черната, а не е ли време да се появи и червенокосата) щели да водят политическо предаване. Никой никога досега не е изследвал великият въпрос пречи или помага промискуитета на политическата кариера? Двете Златки със сигурност ще му отговорят, а не бих се учудил, ако след 10 години някоя от тях стане министър на културата :))) Сега е време и ръководството на БСП в София да не спи, а да се замисли за отдавнашното ми предложение левицата да издигне за кандидат-кмет в София Николета Лозанова - тя е интересна, коалиционно привлекателна кандидатура и е в състояние да възбуди...интересът на младите. :)))) Бохемската левица - левицата, която вижда как нейните идеи се сбъдват :)


-----------------------------------------------------------------------


Пътешествие във влака: както винаги най-приказливият дядка в купето долови нещо от мистичната ми репортерска работа и още не бяхме напуснали Пловдив, когато той вече развиваше теория на прехода, разглеждан от него като гигантска конспирация за колективно изчукване на народа :)))) Съгласих се с него. После обсъдихме състоянието на БДЖ и стигнахме до извод, че тази власт е за затвора заради това, което прави с влаковете. Аз лично настоявах за доживот за Борисов, старецът беше убеден, че специално заради него трябва да върнем бесилките. После обсъдихме и изборите в Русия - старецът се разкъсваше душевно - от една страна се оказа фен на Путин, от друга обаче Зюганов се самонарича комунист и старецът лоялно каза няколко хубави думи за него. Той възхвали руснаците, аз оплюх американците и малко преди София вече бяхме стигнали до идеята, че нещата в света не могат да останат така...Долу приватизацията на БДЖ! Никой няма право да отнема толкова хубави и революционни мигове от народа! :)


--------------------------------------------------------------


Всеки път, когато ми се прииска да напиша нещо иронично за 3 март, смутено осъзнавам, че само едно или две поколения ни делят от онези хора, които са видели с очите си как животът им се променя :))))) Моите прапрадядовци вероятно са носили спомен за този миг. В крайна сметка ние никога не празнуваме нищо друго освен човешката памет за историята. Но само колко е хубаво да я имаш - така човек осъзнава своето място в света :))


-----------------------------------------------------------------


Навръх празника старият репортер потегля към Пловдив. По радиото чух прогнозата за времето - синоптикът с почти поетичен възторг разказа как днес дори северният вятър щял да бъде топъл и като освободителна армия щял да изчисти света от проклетия сняг. Пролетта идва като кротка революция и как човек да не е радостен - да попаднеш в Пловдив в началото на пролетта, че това си е като синоптичен бонус, който за разлика от министерските бонуси, не раздува само банкова сметка, а уголемява от радост душата на човека :)))


------------------------------------------------------------


Изгледах филма за Маргарет Тачър. Мерил Стрийп със сигурност заслужава Оскар заради превъплъщаването си в нея. Само едно не разбрах - защо английската, а и американската десница реагира толкова болезнено на този филм? В крайна сметка Стрийп никъде, дори и за миг, не пресилва или пародира образа на Желязната лейди - разкрива ни една политическа фанатичка, една обсебена от властта жена, една маниачка на тема контрол, която е способна да разруши всичко, дори собствения си кабинет в мига в който светът се променя и тя става една странна и страшна останка от миналото. Нищо в този образ не е пресилено, дори естествената мекота на Мерил Стрийп сякаш малко смекчава образа на старата британска кукувица, чието име и до днес е псувня в собствената й страна. Невероятен филм. Той показва властта като тъмна сила, която може да унищожи не само индустрията в една страна, ами може да мине и през един човек като природно бедствие и да го превърне в робот. Това е Маргарет Тачър. Sad but true :)


---------------------------------------------------------------


Кратък полет над моята социална и политическа библия "Космо" ми разкри неподозирани досега неща за света. След като видях заглавие "Пълен комплект оргазъм" трепетно се запитах нима това означава, че има и непълен оргазъм, а това от своя страна ми навя сиви мисли за бъдещето в което дори оргазмът е разделен на комплекти и сигурно само богатите се уреждат с пълния пакет...:)))) После се сблъсках със заглавие "Блаженството на малките неща" и изчислих, че малките неща според моята Библия излизат на смешната цена по около 1000 кинта на ден (какво му плащаш за малки удоволствия). А най-накрая видях изпратен от млада мениджърка въпрос до списанието, който гласеше: "Възможно ли е той да мастурбира твърде много". Слава богу всичките ми интернет-сетива запищяха като аларма в АЕЦ и не отворих нито въпроса, нито отговора...:))))) Какво нещо е "Космо", а? Като чистилище е. Излизам от него с категоричното убеждение, че аз всъщност съм невинен като ангел :))


-----------------------------------------------------------------


"Oбещаха ни, че ще живеем по-добре, но това не даде никакъв ефект. Вече нищо не може да ни уплаши". Нинус Несторович :))))))))


--------------------------------------------------------------


Мисля, че открих своята нова държава. Досега в "Монд дипломатик" четох една статия за митичната държава Непал. Само чуйте елементите от утопията - на власт са комунистите-маоисти. Тяхна политическа опозиция са комунистите-марксисти и някаква полуевропеидни социалдемократеещи се левичари :))) Схващате ли колко е утопично?! Всички са съгласни по въпроса за революцията. Спорят единствено за това какво пиене точно върви с нея :)))))))))


-----------------------------------------------------------


Интервю на банковия вампир Левон Хампарцумян: "Технически кризата свърши". Зацвилих от радост като го прочетох. Не знаех, че вече има степени на излизането от кризата. Банкерите излизат от кризата технически и сега тяхната основна задача ще е да се убедят, че никой друг няма да напусне кризата жив :)))))


------------------------------------------------------------


Постъпих толерантно - реших да дам още един шанс на Мишел Уелбек да ме убеди, че става за писател и зачетох последната му книга "Карта и територия". Честно казано тя върви по-леко от останалите, малко по-ведра е, въпреки, че пак е фиксирана около някаква неясна меланхолия и непоносима тежест на живота. Не мога да си обясня нещо - модерното поколение френски медийни писатели (Уелбек, Бегбеде и още шепа други) сякаш упорито са убедени, че французите от средната класа, които имат пари, но не знаят какво да правят в живота си, са универсален измерител на тъгата в света. И заради това въпреки тъгата в книгите им, аз ги чета като хумористи и като хумористични романи, защото никога не успях да схвана какво е толкова разтърсващо на драмата на някакъв богат французин, който чука наляво и надясно, защото не знае как да живее :)))) Добре де - в последната книга на Уелбек главният герой не чука, а рисува, ама пак си е същото...:))) Какво се случи с онази френска литература, която те хващаше за гърлото и те караше да си мечтаеш да си французин? Каквооо? :)))


----------------------------------------------------------------------


Тормози ме един философски проблем: защо хората броят овце в желанието си да заспят? Броенето на овце вероятно гарантира заспиване, но пък и доста кофти сънища. Аз опитвам да броя голи жени. Вярно е - трудно се заспива докато броиш голи жени, но пък какъв оптимизъм за живота те обхваща.... Не е за разправяне! :))))


--------------------------------------------------------------------


"Президентът Росен Плевнелиев е посочил, че България добре разбира през какъв етап преминава Афганистан и е изразил готовност страната ни да помогне с опита си, натрупан в процеса на прехода". Хахахахаха. Афганистан издържа на талибаните, издържа на янките, но съм убеден, че ще рухне напълно като страна, ако приложи българският опит в преходите. Ако тръгнат да взимат акъл от нас скоро полетата с опиум ще бъдат върнати в реални граници, те ще запустеят задълго, защото няма да има кой да ги обработва. Частници ще вземат на концесия пещерата "Тора-Бора" и ще направят вътре спа-хотел, но само за милиардери. Талибаните ще се разцепят на два синода и ще водят битки за това кой да има правата за продажба на повече корани. Всички чайни в Кабул ще бъдат шитнати на безценица в ръцете на определени бизнесмени. Президентът Карзай ще обяви, че е бил индийка в предишния си живот, а кметът на Кабул ще се накани да прави правителство...Тоталната българизация на преходите е едно от най-опасните явления във вселената, ей. :))))


--------------------------------------------------------------------


Бойко Борисов упорито заприличва на злоупотребяваща с кокаин манекенка - абсолютно не може да си контролира реакциите. В прилив на медиен гняв той обяви, че ще кара партийните чиновници да си върнат бонусите, иначе щял да уволнява. Интереснооо. Според мен - тя белята вече отдавна е станала. И второ - проблемът просто не са самите бонуси. Проблемът е, че тази власт ги обяви за нещо, което само Тройната коалиция прави и ги сатанизира мащабно. Чудно ми е защо Борисов не заплашваше с уволнения през 2010 година, когато пак са си раздавали бонуси? Поведението му днес прилича на поведението на порнозвезда, която след 500 филма внезапно се е сетила, че нейното призвание не е да става секс-звезда, а монахиня...:))))


----------------------------------------------------------------------


29 февруари - вселената никак не е щедра като министър от ГЕРБ към човек без диплома, но с партиен билет. Бонусът, който дава е един ден на четири години. Толкова. Скръндзава работа...:)))) Бог определено не е гербаджия...:)

No comments: