Thursday, March 15, 2012

Политическият комплекс от яйца



Всички правоверни жители на медийната демокрация България подозират и знаят, че премиерът е изпълнен с блага мъдрост, неподозирани таланти и невероятни управленски способности. Но дори и в това си великолепие, той пак успява да ни изуми понякога с новооткритите си ценни качества. Така от стенограмата на правителственото заседание научихме, че Бойко Борисов и Симеон Дянков тръгват по магазините, за да следят, проучват и разследват високите им цени. Технологията на похода е такава - двамата щели да обикалят из софийските улици, да си избират случайни магазини, да нахлуват неочаквано като отряд в барети там и да арестуват на мига всяко нередно скъпо яйце.

Как ли обаче само по вида на един такъв продукт, Борисов ще е в състояние да разбере защо цената му е висока. Ами, защото най-вероятно трябва да прибавим към божествените му атрибути и способностите на Шерлок Холмс. Нали си спомняте - героят на Артър Конън Дойл щом види някой човек веднага може да каже какво е закусвал сутрин, с какъв гребен се е сресал сутринта, пред коя витрина на магазин е стоял, колко години е бил ерген и разни други биографично-социални подробности.
Може би премиерът само по вида, формата на яйцата и по начина на бученето на климатиците в магазина, веднага ще успее да разкрие драматичната конспирация, която прави българските яйца най-скъпите в Европа. А може и да разчита на естественият страх закодиран във всяка биология и да се надавя цените да се разбягат и свият от ужас щом видят политическата му осанка на входа на магазина и тревожния му управленски поглед.

Бойко Борисов обаче има дълга история с яйцата. По-поетичните души биха я определили като сага, така че обиколката по магазините е само епизод от тази сага, чиито политически измерения са дълги като реч на депутат от опозицията. През 2008 година Бойко Борисов бе атакуван от една старица с яйце, което много живописно се размаза по сакото му в столичния район "Красно село".  Тогава Генерала бе в пика на своята обществена популярност и яйцето му се стовари като внезапен божий гняв. Хората недоволстваха, че иска да им застрои градинката. А той им отговори с ядосани съскания - "Ще ви скъсам комунистите, ще ви скъсам". Ех, какви времена бяха тогава - яйцата по 15 стотинки, гнусната Тройна коалиция садистично вдигаше пенсиите през шест месеца, хората стенеха с незамразени доходи. Борисов сигурно е решил, че един ден трябва да поправи тази неправда.
Така че именно от тази драматична случка можем да датираме неговите комплекси с яйцата. У премиера яйцето вече символизира несъзнателния страх, че някоя баба-правозащитничка, която иска градинката да й остане, може да пак да се появи от нищото като талибан от Тора-Бора и да сложи край на бляскавия му премиерски имидж.
Не бива да се поддаваме на теориите на конспирацията, но нека да не изключваме и подмолна цел на обиколките на Борисов и Дянков из магазините - може би искат да са убедят, че цените на яйцата ще останат непосилни за всички бунтовници, които само ги чакат да се появят някъде като удобна мишена.
Защото яйцата, оказа се, могат да бъдат много силно оръжие.
Особено в ръцетe на народа. 

No comments: