Tuesday, March 06, 2012

Няма таванОказа се, че никой не може да окове в правила и тавани министерските пориви да раздават пари на герберската върхушка. В крепостта на скръндзавоста, в пицарията на постните финанси, в сърцето на мрака на този кабинет, само през 2011 година Симеон Дянков е раздал 55 085 865 като допълнително материално стимулиране.

Момент.
Нали трябваше да затягаме коланите? Нали кризата беше толкова страшна, че няма пари за увеличение на пенсиите, дори и на вдовишките пенсии? Нали всички колективно щяхме да поемем дъх, но да изплуваме след 4 години на бряг със здрава икономика, високи заплати и щастливи герберчета, които бягат по новите магистрали.
Значи докато някои са се лишавали от поне по едно ядене на ден, други са се чудили в кой ресторант да си пръснат бонусите?
То и самата дума бонус тук е подвеждаща. Част от тези средства не са бонуси, а за пари, раздадени в нарушение на закона. Криминални пари, защото по закон от 2009 година насам министрите и заместник-министрите нямат право да получават възнаграждение за участието си бордове.

Това обаче нито за миг не е спирало престъплението. Едните са затягали колана до посиняване, а другите са взимали пари на гърба на затягащите. Защото няма таван за апетита за "бонуси".
Но оказа се - таван за парите за лечение на болни деца има. Таван за пенсиите има. Заплатите са замразени. България е държавата на постоянните тавани за обикновените хора. Но виж таван за онези другите, дето се пъчат на върха, няма.
А пука ли им за всякакви други тавани?
Направо ни удариха в пода.


(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)
 

1 comment:

Алекса шепот said...

Можем и да издухаме глухарчетата - от нас зависи.
Търпението е най-лошата ни черта, но бентовете се късат