Wednesday, April 04, 2012

Властта на ментетата


Проклятието на калинките отново разтресе партия ГЕРБ. Този път се оказа, че кметът на Димитровград Иво Димов е с диплома-менте, а дори и собствените му съпартийци вече не могат да прикриват този маскарад. Калинките в ГЕРБ са повече отколкото мините във взривна зона, а блясъкът от техните провали е ослепителен.

Нека да припомним колко много станаха те за близо три години власт на кабинета. Първо гръмна Калина Илиева, дамата, която стана нарицателно за явлението "нагъл кариерист, без образование, уредил се в ГЕРБ със стоманени лакти и постоянни интриги". После стана ясно, че Земеделското министерство е като кошер на калинки, които досадно жужат и вредят на общестевеният климат. Шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов също се оказа типична калинка, която дори има криминални провинения, въпреки, че неговият патрон Мирослав Найденов го възпя като Бил Гейтс на напояването. Калинка изпърха с крилца и в образователното министерство - оказа се, че Рангел Гюров, човекът, който оглавява фонда за научни изследвания не е ставал професор по законите на България. А нека да припомним и точно тук отдавнашните съмнения в качествата и смисъла на докторската дисертация на премиера Бойко Борисов, който се прочу със своето самопризнание "аз съм прост". Да не говорим за това, че във всяка диплома-менте в тази власт се появява демоничната сянка на Нов български университет, който е станал уникална търговска пирамида, която развъжда калинки, макар и официално те да са с дипломи.

Сегашната власт не е обикновена. Това е власт на ментетата. Заради това са толкова арогантни, самодоволни, мазни и дразнещи. На власт дойдоха хора, обсебени от идеята да управляват, но без да знаят какво правят, защо го правят и имат ли смисъл техните действия. Това е ботушът на посредствеността, която иска да узакони завинаги своето положение във властта. Заради това са и постоянните чистки и гонения в администрацията - да имаш диплома за висшист е престъпление в очите на калинките. Тяхната власт-менте иска всички да са като тях. Заради това България не може да се сдобие със светла цел за бъдещето. Калинката знае да живее само за конкретния миг, за конкретното крадене на пари. Тя е управленски паразит, който поначало знае, че с часовников механизъм, отбелязващ времето до нейното гръмване и омазването на всичко с нечистотия. Тази власт на комплексарския кариеризъм е най-лошото нещо, което можеше да се случи на България, защото допълнително срива съвсем малкото останали обществени ценности. Те, калинките, точно това искат. В управленски вакуум тяхната популация става все по-голяма и по-голяма.
Ужасното е как калинките са се просмукали на всяко ниво в държавата. Те са като вирус, който е видял шанса си напълно да превземе всичко до което се доближи. И трябва да стане безпощадно ясно и друго - целият ГЕРБ е една калинка. Партия на ментетата.
А властта-менте е като алкохола-менте. Може да те залъже за кратко.
На другият ден обаче главата те цепи и постоянно ти е гадно.
Все едно устата ти е пълна с пълзящи калинки.


No comments: