Tuesday, April 24, 2012

Инкубатор за Политически Интриги



Фондация "Институт за пазарна икономика", която всъщност може да бъде преведена като Инкубатор за Политически Интриги, отново блесна с радикална загриженост за българския народ. От медийно натрапвания ни "тинк-танк" родиха идеята да се премахнат минималната работна заплата в България, класът за прослужено време и колективните трудови договори. Оказа се, че нежните души на съзерцателните икономистчета от ИПИ не можели да понесат тези държавни репресии върху бизнеса, а пък и загадъчно обявиха, че осъществяването на техните идеи нямало да доведе до рязък срив в доходите на хората.

Първо трябва да уточним едно основно нещо. Това не е икономическо, а политическо предложение. То е маскирано като икономика, за да минава ужким като експертиза, но всъщност е дясна идеологема, която е в състояние да разруши едно общество. Представете си само България без изискването за минимална работна заплата. Можете да се обзоложите, че на третия час в такава държава всички ще взимат по около 120 лева на месец, а бизнесът ще стене два пъти по-мощно каква ужасна криза е и как трябва да се реже още и още от работните заплати. За да могат работодателите да запазят петия си "Мерцедес" в движение. Ниските работни заплати означават рязко свиване на потреблението, рецесия на икономиката и нова спирала от социални ужаси, докато България не се обезлюди или в нея не се осъществи утопията на тинк-танка ИПИ - 15 богаташа държат всички ресурси у себе си и подхвърлят огризките на обслужващите ги икономисти.

Това е голямата ирония на ситуацията. Развихреният неолиберализъм сам по себе си е най-стихийната антипазарна сила, която някога е съществувала. Защото позволиш ли на пазара всевластие, той избухва в лицето ти като химична реакция, оставена без контрол.
А всяка професионална икономическа идея, особено ако не се прокарва със свръхидеологическа цел, трябва внимателно да бъде съобразена с конкретните условия на една държава. В България правата на работниците масово не се спазват, заплатите не се плащат с месеци, и на този фон да дадеш идея за премахване на минималната заплата, е все едно да подхвърлиш шишенце с отрова на удавник. При варианта на ИПИ политическите формули, чиито корени са в крепостничеството и дори в робовладелството, ще превърнат работниците единствоно в играчки за еднократна употреба.
Не е ли чудно как се генерира толкова мощна омраза към обикновените хора? От ИПИ с политически мотиви излизат икономически хунвейбини. Същите те твърдяха, че в България няма експлоатация, че доходите от заплати всъщност са високи, че само платеното образование можело да гарантира качество. Сега вече искат да посегнат на минималната заплата, а съвсем скоро може да се трансформират и в диетологичен център, за да започнат да твърдят, че храната разваля хората.
И както вчера някой спомена: това много ще напомня старата история с Настрадин ходжа - тъкмо научил магарето да не яде, то взело, че умряло.  

No comments: