Thursday, April 26, 2012

Киноживот до поискване



В една своя книга Виктор Пелевин (това е дзен-гуруто на постмодерния хаос) си задаваше епохален въпрос – дали телевизията имитира живота или вече животът имитира телевизията. Отговорът е изключително важен, защото от него зависи как ще подходим към реалността – като към нещо автентично или като към вторичен продукт на колективната глобална фантазия. А може и да има трети вариант – двата горни отговора са верни, което превръща познатия ни свят в нещо като екстремно вселенско риалити. Разбира се, големият въпрос е, ако ние имитираме телевизията и се държим като актьори  на сцена, както бе предположил Шекспир, кой е зрителят на постановката. Казано с постмодерния език на маркетинга – кой е нашия таргет и кой определя рейтинга на цялото шоу?
Боя се, че ако търсите отговора от мен, аз ще трябва да ви разочаровам. Смятам, че човек трябва постоянно да се държи така сякаш участва във филм, защото това предполага героични постъпки в кулуминационните мигове. С други думи – киноживотът е за предпочитане пред сивата реалност, дори и да е киноживот, който се води наум.
Мисля, че социалните медии решават проблема с киноживота по адекватен начин – позволяват ти да си построиш строен сценарий на битието и да го озвучиш с подходящите реплики. Мислите ли, че Армстронг е импровизирал докато е възклицавал в радиоефира – „Малка крачка за човека, голяма за човечеството”. Нищо подобно – той е бил индоктриниран с нея от някой нахален пиар, защото животът просто трябва да прилича на кино. А на кино всеки винаги знае какво да каже.
Не е ли това и най-очарователното всъщност?






Breaking news: Сатанист, който присъствал на концерт на Веселин Маринов, за първи път пред живота си се прекръстил. А сега икономика: учени изчислиха, че жените не трябвало да спят повече от 7 часа на денонощие. Щото ако спят повече храната свършва и става много мръсно. От света на науката: НАСА най-накрая установи защо човечеството не е осъществило контакт с извънземни досега. Просто извънземните отчаяно се опитвали да кацнат не върху Луната, а върху Искра Фидосова, защото били сходни по размер :)))))


-------------------------------------------------------------



Установих, че вроденото ми чувство за справедливост и солидарност винаги е била причината да се отнасям с политически подозрения и филологическа параноя към явлението "пълен член". Забележете само - това инквизиторско за обикновения ум явление се явява само в писмена форма и винаги, ама абсолютно винаги за мъжкия род. Ето какво било значи! Пълният член е последната крепост на сексизма. Как пък един път не му се трогна сърцето да отиде и при женски и средния род? Ето откъде трябва да започне чистката за окончателно равенство - политическо и филологическо. Долу динозавърския пълен член, този абсолютен мачист в граматиката! :)))))


----------------------------------------------------------------


След цялата простотия, която излях днес във Фейса (това май не е сайт, а просто терапия за закалени идиоти като мене) ще ви потопя в красивото море на романтичната си душевност. Хахах. Просто дълго време издирвах едно стихотворение, което най-накрая открих. Смятам това стихотворение за едно от най-свежите любовни стихотворения в цялата българска литература. То е на Богомил Райнов е нежно, но доста черно, шантаво и странно. Абе нали точно изброените качества правят поезията велика? :))))


ЩЕ МИНЕ като вятър лек тъгата,
ще стихне шумният ни звездeн ден;
ще спре протестът, ще замре борбата –
и ти, и аз, любима, ще умрем.


Над гробовете кръстове ще сложат,
цветя от тенекия, кандила.
И ще потънат в грижи пак за кожата
роднините във черни облекла.


Къде ще бъде твоят гроб, любима?
Къде ще бъде моят труп зарит?
Със тифус ли за рая ще заминеш,
в скандал или в борба ще съм убит?


Кой знай. Кому ли трябва и да знае?
На кръстовете в черната гора
не бих могъл аз череп гол, омаян,
да сложа върху твоите ребра.


Сред гробищата вятърът ще вее,
ще зъзнат кръстове под ситен дъжд.
Тук никой нивга няма да запее,
не ще се смее никой ни веднъж.


Ще свети месец, остър като брадва,
ще зъзнат пожълтелите листа.
И само циганите ще се радват,
от гроба ни кога крадат цветя.


-------------------------------------------------------------


ГЕРБ ми обещаха светло бъдеще. Помощ! Помощ! Помооооощ!!! :))))))



------------------------------------------------------------



Виждам една кротка промяна в мен. Във Фейсбук са се появили стотици страници, които линкват новини от някакви странни сайтове с изповеди и те все носят заглавие като: "Снимаха ме в порно насила. Не знам какво да правя" или "Видях съседката гола, сега всяка вечер се промъквам на балкона й", или "Какво да направя? Искам да спя и със сестра й". Вече дори не си правя труда да отварям такива новини. Очевидно новата епоха е изтощила напълно еротомана в мене и той си мечтае за различни изповеди. Сега бих отворил изповед само, ако носи заглавие: "Изчетох роман от Достоевски. Страх ме е, че ако си призная всички ще ме намразят". А защо не: "Сготвих мусака. Хареса ми. Не знам какво да правя, чувствам се извратена" :))) Вече само такива изповеди могат да ме хванат за сърцето :)


-------------------------------------------------------------------


Не е възможно. Просто не е възможно! Ръдъфорд навремето каза, че атомът е неделим. СДС през 2002-2003 година го опроверга тримуамфално и люспещо се. Сега радикално се цепи ДСБ! Десебе!!!!! Че това е все едно да тръгне да се цепи мозъкът на Бойко Борисов, който е доказан като най-малката частица в тази вселена евър :))) ДСБ е толкова мънинка партийчица, че човек започва да се пита дали това е разцепление наистина или просто кратка шизофрения в Иван Костов, чийто ментални отделни части вече не могат да се понасят :))


-------------------------------------------------------------------


Уау, чета кулинарна критика в "168 часа" и на какви пасажи попадам: "Във висшите гурме-среди наричат Масимо "философът сред ресторантьорите"...Ястията му са като вълнувашща трансцедентална разходка сред природата. Откриваш по нов начин пресните зеленчуци, сушените гъби и различни други вкусотии в различни агрегатни състояния..Неговите "равиоли кон лентики" е хрупкаво, ароматно и смело...Модерна интерпретация са и спагетите с боб.". Хахах, ало, това вечеря ли ще е и лекция върху основите на екзистенциализма? Но най-накрая разбрах къде са се дянали световните интелектуалци в размирния 21 век, нали отдавна пищим, че са на изчезване. Решили са да използват знанията си върху структурализма, за да ядат яко на аванта. В тази криза това си е направо академичен подход за оцеляване :)))


---------------------------------------------------------------


От НАП съобщиха вчера, че 20-те най-богати българи са обявили общо доходи от 16 милиона лева. Хахахаха. Да не се помислите, че тези високоморални, честни, изкъртващи се от труд, бляскави, непреклонни и величави хора са скрили доходи. Нееее. Останалата част от парите е била инвестирана в силикон и сложена като депозит в бюстовете на любовниците им :)))) А НАП все още не е развила държавнически функции по отношения на еротиката :)


----------------------------------------------------------


Малко любопитна наука: терминът "Големият взрив", който днес масово използваме, за да намерим поетично описание на възникването на вселената, която милиарди години по-късно успя да сътвори и магистралоното управление на ГЕРБ, е дело на британския астроном Фред Хойл. Иронията е, че Хойл измисля бляскавото словосъчетание, за да се изгаври с идеята и да я навре в някоя черна космическа дупка. Изводът е един - не бъдете твърде бляскави докато критикувате конкуренцията. Просто никога няма да успеете да се отървете от бъдещия присмех на човечеството, което ще превърне вица ви в наука. Аз си мисля и друго - фразата Големият взрив" не е хрумнала случайно на Хойл. Градската легенда твърди, че му дошла наум като решил да опише себе си след първия порнофилм в живота си, хахаха )))


----------------------------------------------------------------


Фейсбук-феномен: ФБ постоянно ми предлага да се абонирам за някакви млади девойки от цял свят, които имат профилни снимки само по потничета с напращели гърди. Далеч съм от мисълта, че агентите на Зукърбърг вече четат и мислите на виртуалния електорат и разконспирират тайните желания, сайтът просто ми предлага да се присъединя към хората с многооо абонати. И виждаш, че някакво девойче от Филипините например има 57 670 абоната, а не пуска почти нищо. И сега голямата загадка - с какво ли е привлякла чак толкова много абонамент? Определено не е с цвета на потника си, хахахаха ))))


------------------------------------------------------------


Винаги съм се чудил защо в CV-тата на кандидатите за лидер на една партия освен биографичните данни, няма и графа в която те да опишат специфичните си сексуални предпочитания. И нямам предвид да описват дали си падат по мъже или жени, а просто да изяснат на елeктората позите и техниките по които си падат. Така всеки партиен член ще е наясно на какви специфични удоволствия ще бъде подлаган по време на мандата на любимия си лидер :)))


-----------------------------------------------------


"Аз съм човек от народа и презирам тези, които искат да са нещо по-различно от народа”. Жан-Люк Меланшон. Съпротивата започна. Днес 13 процента, утре целият свят :)))))))


----------------------------------------------------------





От години насам отстоявам правото на свободните души да използват политиката в лирическите си проникновения. В разлигавеният от сериали 21 век, единственото политиката е достатъчно екстремна, за да опишe културните и любовните пориви на отделния взетия човешки индивид. И така музата на подобен тип откровения отново ме изненада като отряд на ДАНС и аз безпомощно сътворих следният геополитическо-любовен опус:


Първанов го нахака на Станишев,
Станишев на Първанов също май
и тяхната любов е като пример,
партийната любов без ясен край.


Но днес се лее не лобювно слово,
нито поетичен стон.
Сега времената са нови -
ще те създам като партия архонт.


Ракета пусна Северна Корея,
талибаните атакуваха НАТО.
Дали пък,мила, да не взема да те разлюлея
както кризата Европа клати?


---------------------------------------------------------------



Четох някъде, че тази вечер над земята бил валял дъжд от звезди. Древните като веждите на Юлиян Вучков градски легенди пък отдавна ни манипулират, че ако видиш падаща звезда, то всичките ти желания ще се сбъднат. Снощи в китното Подуене - стори ми се - видях как от тъмнината пада нещо като звезда, постъпих като класически романтик, затворих очи и пожелах само две прости неща: плейметките да направят преврат в България и да ми дадат чрез работническо-мениджърска приватизация една фабрика за бира, с оглед на заслугата ми за техния политически възход... Сега се събуждам сутринта, пуснах си телевизора с трепет - ама никаква новина за преврат, а само Кулезич/други телевизионни клонинги/а, бе пълна простотия. И тогава значи идваме на хипотеза номер 2: Съседите ми са ужасно неевропейски гадове и си мятат фасове от терасите...Сега ще трябва да дебна друг звезден дъжд :)))


---------------------------------------------------------------


Природата антипартийно изобщо не иска да се съобразява с настроенията на хората. За изнурителното ми висене в "Красно село" - чети пъти почва да вали дъжд и четири пъти срамежливо като тийнейджър пред полугола кака спираше неочаквано. Политиката е важна в живота на хората, ама природата не се съобразява по никакъв начин с това. Даже най-накрая, когато си тръгвах (добре де, когато избягах) от конференцията, мернах една живописна дъга над "Красно село", която приличаше на рекламен плакат на прииждащата пролет. Тогава получих урок по скромност. БСП няма много с какво да се похвали тези дни. Ама природата винаги знае как да се изфука качествено :))))


-------------------------------------------------------------


Старият репортер отива да гледа шоу. Станишев и Първанов днес си пресичат пътищата на конференцията на БСП в Красно село. Абе направо ще си е като кеч-двубой, въпреки, че горчивият опит показва, че в БСП под кеч се разбира единствено изпепеляващи погледи и уверения, че всеки един от мразещите се ще е полезен за партията, държавата и другите форми на социален хаос. И все пак ще е купон. Моята шефка в прилив на киновдъхновение дори си представяше следния кадър: оставят журналистите навън и затварят вратата. Половин час по-късно вратата само леко се открехва и от там се процежда една тънка червена струйка кръв, която почва да капе по стълбите - кап, кап, кап, кап....Хахаха, още Ленин беше казал: "От всички изкуства за нас най-важно е киното". В името на киното Първанов и Станишев са длъжни поне да се понаплюят на конференцията. Заради единият "Оскар" поне :)))))


------------------------------------------------------------------


Казаха ми готина мисъл: "Да си постоянно във Фейсбук и да се хвалиш, че не гледаш телевизия е все едно да си на хероин и да се хвалиш, че вече не пиеш". Пфууу, проклет Фейсбук - отне ми и последната антителевизионна гордост :)))))


---------------------------------------------------------------


Един приятел ми разказва, че в Берлин е голям бизнес да се продават реликви от щастливия соц - парчета от Стената, модели на трабантчета и вартбурзи и други белези от бележитатата и шумна епоха. А аз смятам, че това е велика ниша. Ние в България трябва да правим бизнес от Щастливия преход! Сега е времето да отворя една фабрика за сувенири от шантавата епоха: свещи от нощните бдения на Фори Светулката, косъмчета от брадата на Филип Димитров, теменужки от личния парник на Иван Костов, прясно пържена риба от "гьола" в Белене, "Защото сме социалисти", но спешъл едишън със снимки на български плейметки, вестници, скъсани от Николай Бареков, парченца от доменна пещ в "Кремиковци", спряна по времето на Валентин Захариев....Толкова много идеи за бизнес. Толкова щастлив преход!


-------------------------------------------------------------------


Охх, ще кажа нещо леко неприятно. Абсолютно разбирам идеята да се репортват групите, които сеят омраза срещу България. На всеки език на омразата трябва да се реагира така. Но никога няма да разбера другото. Влизам на страницата и виждам, че всъщност тя стои жива в по-голямата си част заради една сюрия гневни българи, които водят величествена словесна битка с призраци. И не пестят, о, в никакъв случай не пестят речника си - веднага се започва - "смърт на рязаните", "мамка ви, анадолци", "под ножа всички цигани и турци" и това са само репликите, които се осмелявам да напиша, другите са пълни с толкова цинизъм, че е страшно. Маниаците и през девет държави се надушват. Някакъв си психар (за когото никой не знае от коя страна е) е решил да си излива лудостта срещу България, ама пък тукашните луди по нищо не му отстъпват. И не можах да разбера друго - в едната група лудият постоянно пише, че е от Европейския съюз, а отдолу всички плюят Турция. Хахахах, очевидно географията все още е слабото звено на българската училищна система :))


----------------------------------------------------------------


Боже мой, днес се самодиагностицирах. Май това е болест. Нарича се антианорексия! Изостря се силно край шведска маса и бутилки с пиене. Всъщност пиша този статус единствено с цел да предупредя - някой опита ли се да ме лекува - ще стрелям! :))))


---------------------------------------------------------------


Старият репортер трябва да забегне за малко от Фейсбука, да преодолее природната си срамежливост и да вземе участие в представянето на книгата на една възрастна социалдемократка Лидия Анастасова "Минало несвършено". Даа, май френдс, и това ми дойде до главата - да предстявам книги и, което е още по-мъчително, да не бъда радикален, а умерен, прибран и толерантен. От опит знам - най-трудното нещо за един социалист е да бъде толерантен към един социалдемократ. Защото те са наполовината път към революцията, ама си мислят, че са стигнали до края на пътя. Ееех, слепци. Но все пак книгата е хубава, а и научих доста неща от нея. Но за да не скучаете без мен и да не тъгувате излишно ви оставям с едно хубаво определение за това, кой може да бъде наречен комунист в 21 век: "Комунист това е човек, който отчаяно се опитва да измъкне нещо от лапите на пазара" :))))


------------------------------------------------------------


Хаха, Волен Сидеров се отказва от вота на недоверие за АЕЦ "Белене". Според него БСП била некоректна, защото започнала подписка из страната, заедно с НДСВ. Мисля, че това е най-зрелищният акт на политическо харакири, който съм виждал някога. Лудият перко взе връх дори и над психясалия фашист във Волен Сидеров. Понякога паметта ми пречи да мисля в модерни категории. Но случаят с отказване на подписи от вота не първият в българската политическа история. В далечната и утопично красива 2005 година цялата опозиция плюс "Новото време" вкараха вот на недоверие срещу правителството на Симеон Сакскобургготски. Междувременно обаче царистите се разбраха с брокерчетата, подхвърлиха на Мирослав Севлиевски поста на енергиен министър и нововремците заявиха, че си оттеглят подписите. Такова нещо, разбира се, не съществува в парламентарния свят. Дебатите се проведоха. Кабинетът оцеля. Само половин година по-късно Новото време окончателно изчезна от политическата карта и днес от него е останало единствено телевизионните опити на Емил Кошлуков да се обяснява в любов на премиера. С други думи - Волен Сидеров вече е политически мъртвец. Тоест - не лидерът на "Атака" дава пресконференция, а едно политическо зомби, което просто си въобразява, че още е живо...:))))


----------------------------------------------------------


Светът може да бъде влудяващо еднакъв и исторически постоянен в своите най-интересни проявления. Тези дни, докато си издирвах порно с бразилки, случайно налетях на едно древно японско хайку, което е сътворено от поета Шики (първоначално ми прозвуча като името на новоизгряващ фолкидол), но после се оказа, че културното съвпадение е само случайно. Та стихчето на Шики гласи следното:


В кръчмата пак
гръмна пиянска свада.
Луната е в мъгла.


Ееех, казах си аз в почти литературен екстаз, та всеки подуянски кадър, ако за миг изостави разговорите срещу Бойко Борисов и обсъждането на късите поли на сервитьорките, би сътворил подобно стихче. Животът в древна Япония/постомодерното Подуяне е с общ културен корен. Тоест - хората биха писали в кратки форми, за да може да им остане повече време за пиене :)))))


--------------------------------------------------------------------


Хахаха, великоо! Предложиха ми да харесам страница, озаглавена: "Някой ден ще избягам от вкъщи и ще се върна бременна, с татуировки". Идеята величествено ми харесва. Сериозно. Ще избягам от вкъщи и наистина ще се татуирам. Опасявам се обаче, че ако се прибера обратно след това бременна, то значи еволюцията е завила в твърдеее грешна посока...:)))

No comments: