Friday, October 05, 2012

Кривото огледало на премиерската добродетел



...И рече Той: "Разчитат на Моята иинтелигентност, доброта, възпитание, правдивост" и се ожали горко, че опозицията лъже за Неговото управление и Го тормози с думи жежки, неверни, гадни....


Почти като в библейско откровение би се  почувствал всеки, който се е запознал отблизо с поредната шаманска проповед на Бойко Борисов пред своите министри.
Този път обаче премиерът реши публично да представи своите добродетели на света и да се самовъзвеличи сам.
От миналото знаем за седемте рицарски добродетели. Чували сме за добродетелите на светците и аскетите. Но очевидно премиерските добродетели се отличават напълно. А от древното богословие сме наясно, че те трябва да бъдат описани, за да получат статут на морал.


Интелигентност. Как да не наречеш интелигентен човек препрочитал три пъти "Винету"?


Доброта. Нима не е добър човека пожелал да се дадат пържолки на кучето, което е открило труп на младо момиче? Това, че роднините и народът се засегнаха просто показва тяхната липса на усет за добротата.


Възпитание. Нима не е проява на висшо възпитание да слезеш по анцуг от самолета при официално посещение в Бразилия? Или пък с жълта тениска да почетеш загиналите в Балканската война. Освен модна икона, премиерът е и модел на възпитание.


Правдивост. Как да не е правдив човека, чиято позиция може да бъде сменяна по 700 пъти в денонощие? И който постоянно преработва миналото си? Това е правдивостта на пехливанина, намазан с вазелин. Просто не можеш да го уловиш...



Притежанието на всяка една от тези добродетели ви прави годен за небесен живот в премиерски кабинет, което завинаги ще остане образ на рая на земята, особено, ако всеки следобед риташ мачле...



В края на това митологично и добродетелно заседание на кабинета Борисов казва още нещо на своите министри: "Затова го размахвайте и го показвайте". Той, разбира се, говори за едно постановление.
Ама извадена от контекста фразата звучи направо като синтез на всичко, което ГЕРБ прави...


1 comment:

Надето said...

Какъв коментар,бе братче, след толкова обстоен разбор на премиерската скромност!
Саше, да не си учил при социализЪма? Така ни учеха да гадаем какво е искал да каже авторът.