Sunday, June 09, 2013

Неделните партийни паразити




Поредният прибързан протест, гръмотевично обявен като "национален" се разпадна на пух и прах в горещия неделен софийски ден. И това беше логично с оглед на факта, че зад този протест, организиран точно по този начин, прозират не граждански интереси, а дълбоководни политически интриги и тъмни фигури.

Първо - какъв национален протест може да е щом е събрал около 200 души? Ако има реална протестна вълна площадите щяха да бъдат залети от недоволни хора. Не че сега народът е доволен, но кабинетът на Орешарски е още на седмица и половина, тоест отдалече е ясно, че няма начин да е виновен за греховете, които му приписват.
Сред протестиращите някакъв гордо се разхождаше с плакат "Гербери, 2000000 души се гордеят с вас". Авторът му го буташе пред всички камери, за да не би някой журналист да се обърка кой точно стои зад това мероприятие.

Второ, оказа се, че основен организатор на тези хора е лицето Стефан Гамизов, известен като специалист по всичко, медиен интригант на свободна практика, майстор на неясните думи, конспиративните теории и героичните пози. Тази симбиоза - Гамизов/ГЕРБ e истинският Франкенщайн на пролетта на 2013 година, защото представлява опит за узурпирането на гражданското пространство. Да се самообявиш за говорител на гражданите, без никой да те е припознал дори за нормален представител на вида "хомо сапиенс" - ето това е схемата, която си личи отдалече.

Проблемът е, че имитацията на протест си личи отдалече. Събралите си в неделния ден съвсем нямаха вид на вдъхновени и разгневени хора, това бяха събрани от кол и въже кибици, с които партийните апаратчици най-вероятно трябваше да заслужат надниците си.
Ето това е проблемът в България. Всяка добра идея може да бъде доведена до абсурд докато самото понятие за "гражданин" не бъде доведено до смисловия му фалит. Днес ГЕРБ са се впили в това пространство като огромен политически паразит с надеждата, че ще успеят да оцелеят, ако яхнат някаква протестна вълна, която по мистичен начин да ги върне на власт.
Илюзията им, разбира се, е погрешна и глупава. Защото появи ли се нова вълна на хоризонта, те първи ще се удавят в нея.
Но дотогава нека да се занимават с неделни партийни протести. 
Нали така или иначе в парламента вече не искат да ходят...




No comments: