Wednesday, December 18, 2013

Протестът да върви на Гугъла си




Баналната фейсбук-истерия се оказа доста лъжовно явление за емоционалния свят на виртуалните българи. Ако човек се подаде на усещането, че България ври и кипи, че хората се превръщат в "ранобудни" за една нощ и стават призори да бъдат останалите заспали калтаци, че българите, разбираш ли, колективно искат да участват в битката грохналата десница за нов морал (а под нов морал разбират единствено това те да са на власт), ще е много трудно да си обясни какво точно са търсили в мрежата неговите сънародници.

Търсачката Гугъл пусна безпощадната си статистика за това, които дума най-често е била търсена от виртуалните българи. Не, не е "протест". Не, не е "протестър". Не, не е "нов морал". Не, не е дори "Ивет Добромирова голи снимки". Виртуалните българи най-много са се интересували от сериала "Огледален свят". Единственото политическо събитие, което е попаднало в топ 10 всъщност са "избори 2013" и според мен точно заради това именно вотът трябва да е новината на годината. Гугъл-България със сигурност се е интересувала и от протестите, но този й интерес е далеч назад в класациите.
Социологическите проучвания могат да твърдят каквото си искат или кой колкото плати. Медиите и анализаторите могат да се опитват да обясняват, че живеем в някаква извънредна, историческа ситуация, но търсенията в Гугъл доказват едно нормално и битово общество, което очевидно пет пари не дава за това, че някакви си там се опитват да внушат очевидни неистини. Проблемът, ако трябва да сме честни е и в самите протести. Те не са революционни. Студенти с тениските с юмрука могат да обикалят до утре, ако искат от студио в студио и да твърдят, че това тяхното е революция, но то не е. Те искат същата икономическа система. Въобразяват си някакъв никъде несъществуващ морален капитализъм. Няма как да вдъхновиш хората с такава простотия. Хем правиш революция, хем капитализма да остане. Хем искаш ново общество, хем си оставил десните икономисти да са протестъри. Заради това никой не ти търси идеите, приятели мои. Хората предпочитат "Огледален свят". Той поне е честен със зрителите.

Заради това оттук-нататък, когато някой млад протестър тръгне да ми обяснява, че се намираме в извънредна ситуация, ще го пратя да си провери Гугъла. 
Или да ходи на Гугъла си. 
Там са скрити интересите на редовия българин през дългата и изтощителна 2013 година в която много хора се опитаха да ни излъжат за света. И власт, но и опозиция. И управление, но и протестърите. Това ще остана като годината на подмените, а който не вярва да види класациите за търсене. Хората са се интересували повече от цифровизацията, отколкото от протеста.
Най-вероятно, защото цифровизацията поне носи реална промяна.


No comments: