Wednesday, December 25, 2013

За да има мир – ДСБ в...музея по история




Вече съм твърдо убеден. Всички организирани акции по боядисване на паметници ще се върнат като изпепеляващ бумеранг в лицата на своите помпозни извършители. Това инфантилно заиграване с историята е най-добрият пример, че движението, което се нарича "протестно" не само няма алтернатива, а и че е затънало в тъпашки реваншизъм, исторически проклятия, едноклетъчен антикомунизъм и прилича на призрак, който се подава от блато.
Последната акция по боядисването на паметника на Димитър Благоев в Благоевград като дядо Коледа е просто поредната тухла в стената на самоизолацията на тази група от здравия разум. Нито е времето, нито е мястото да обяснявам за приноса на Благоев в българската история, както и за това защо книгите му все още могат да бъдат четени като нещо съвременно и значимо. Очевидно групичката за социално разрушение, наречена ДСБ (защото лидерът на ДСБ в Благоевград, някакъв си Калоян Ханджийски, бе арестуван за посегателството над пометника) има спешна нужда от 5 неща:



1. Силни хапчета.


2. Уроци по история.


3. Лекция по креативно мислене.


4. Лечение в дебелариума на доктор Емилова за прочистване на съзнанието.


5. Допълнителни хапчета.



Един ден този дух на разрушението ще се върне с неистова сила върху неговите автори. Много е лесно да се правиш на исторически дисидент, който има нещастието да живее в грешната държава. Искам да видя един ден как тези групички ще установяват авторитети, ще възкачват ценности и ще мотивират хората. Защото ги виждаме какво правят по форумите - когато някой каже нещо криво на десебист получава несвързан коктейл от псувни, проклятия, обвинения и драматичен вътрешен мрак. Тяхната битка с историята никога няма да спре да ми бъде смешна. Много искам да се възмутя докрай, ама все не ми се получава, защото като ги гледам се чувствам така все едно са ми разказали мръснишки виц.
Тези обсебени от пиар създания са нереалистично смешни. Защото битката с историята не се води през битка с паметници. Това е все едно да си го изкараш на снимката на шефа, а не на самия шеф. Като не можеш да пребориш идеите, искаш да пребориш паметниците ли?
Успех в това начиние.
Искам да видя кога точно ще ви се получи.
За да има мир - ДСБ трябва да отиде в музея на историята.
На тях очевидно само там им е интересно.
Дайте им и боички, че напоследък нещо не могат да правят политика без тях.

No comments: