Sunday, February 15, 2015

Операция "Червеи"...в мозъка




Ако някога сте се чудили как се пуска пералнята за информация в едно разтърсено от интриги, скандали и дясна политика общество, не се чудете повече. Ето ви кратък наръчник за действие. Първо - намирате депутат от Реформаторския блок, известен с постоянната ченгесарница, която хлопа в главата му и с изявена медийна склонност да представя интригите си като висш морал. След като един път визуализирате единствено възможния персонаж, който отговаря на този образ - генерал Атанас Атанасов го пускате след заседание на вътрешна комисия да обяви, че има широкомащабна операция за подслушване на поне 1000 протестиращи в рамките на триста дни. Много е важно историята да е грандиозна и да звучи така все едно е измислена от зловещ фентъзи-злодей докато е крачил психарски в своя мрачен замък. Тази информация не се подкрепя от никакви доказателства, защото доказателствата могат да попречат на пералнята да се върти. Още същия ден сайт, известен с мракобесния си антикомунизъм и безусловна любов към ГЕРБ пуска информация за името на разработката - "Червеи" и твърди, че знаят този факт от "свои източници в сектор „Сигурност“. Съвсем очевидно е, че източникът може да е само един-единствен - нисък депутат от Реформаторския блок на име ген. Атанасов. След това още няколко сайта от финансираните с американски пари пускат тежки разработки по темата. Важно е, че там източниците също са анонимни, а информацията се размесва с коментара, за да може да се превърне в цимент, който да те прасне по черепа. Цялата виртуална мрежа от протестъри в абстиненция (тост неканени за период по-дълъг от четири дни в сутрешен блок и живеещи с тежкото усещане за абсолютно безсмислие на живота) с нетърпение дебнат точния час на появата на информациите по сайтовете, за да може да бъде пусната във фейсбук, а междувременно кадрите на "Протестна мрежа" сменят профилните си снимки с тези на червеи и почват да пускат дълги статуси, посветени на това как сатаната Пламен Орешарски и неговите полицейски демони са тъпкали и продължават да тъпчат гордия дух на грантовото, пардон, на гражданското общество. На другия ден сутрешните блокове на телевизиите пак са пълни с ген. Атанасов, който вече може да споделя името на операцията, защото то е препрано през схемата на анонимните източници и му се дава дълго ефирно време, за да обвинява, съска и заплашва. След това вече реформаторът може да си позволи да бъде сниман в парламента с Асен Генов, Ивет Добромирова и Николай Стайков, които да покажат на света колко близки са с управляващите, а пък управляващите да демонстрират как могат да черпят с кафе протестърите и любовта им да процъфтява докато и последното тв-предаване не направи репортаж за гадните полицейски репресии.
Това е схемата на пералнята за информация. Абсолютно същата схема, която и медиите на Делян Пеевски използват и срещу която иначе протестърите толкова много се гневят. Да не говорим за това, че историята за "Червеите" бе разпространена от сайтове, които много обичат да навдигат висок глас за това как спазват професионални стандарти, какви ангели на обективността са и как винаги търсят второ мнение. Прочетох всички първоначални информации за разработката още веднъж - в нито една от тях, ама в нито една не бе потърсена официална позиция от МВР или от ДАНС. Дори изречение, което може да бъде проверено от типа: "потърсихме официално становище, но ни отказаха" щеше да свърши работа и да покаже, че дописките не са елементарен опит за раздухване на поредната ченгесарница. Такива обаче отсъстваха. Което подсказва като минимум два факта, които протестърската общност веднага ще отрече с крясък: че това е новина, разпространена от някакъв общ информационен център и, че подобно действие опасно много прилича на елемент от хибридна война, която очевидно е ужасна, когато твърдим, че Русия я води, но е съвсем в реда на нещата, когато се използва от свърхдемократичните и морални ръце на протестърите и от честната уста, пълна със светлина на ген. Атанасов. 

Какъв е проблема с тази пералня? 
Веднага след идването на власт на служебното правителство на Георги Близнашки, "Протестна мрежа" поиска информация от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов дали са били следени и подслушвани участници в протестите. Тогава Бакалов очевидно направи пиарската грешка да каже истината - че такива операции не имало. И с това разруши основна опорна точка на новото улично дисиденство на кандидатите за държавни постове. Защото без идеята за някаква върховна полицейска репресия излиза, че летните протести на "умните и красивите" си остават един банален факт от историята на подмяната в България. За да може разработката да бъде доказана като безспорен факт, въпреки, че за нея няма документи от прата беше изтупан и Йордан Бакалов, който обяви, че съобщил на обществото каквото му били казали началниците на служби. Интересно. Значи министърът разчита само на честната дума на своите подчинени. Така ли наистина се управлява в България? Не пращаш доверени хора да проверят документацията, ами ти казват и ти хуманно приемаш версията. Колко много доверчив народ имало в тази България? Нека да припомним и друго - понеже не бяха открити никакви данни за подслушване, Бакалов в дните на своето управление се опита да лансира тезата за МВР като инструмент за сплашване. Тоест репресия е имало - не са ги подслушвали протестърите, просто са ги гледали лошо и са смущавали процеса им на ядене на сандвичи и на пиене на протестно кафе.

За да може версията "Червеи" да добие истинска плът и да свърши поставената задача в този процес трябва задължително да бъде намесен и сегашният вътрешен министър Веселин Вучков. И той направи своя тур из медиите, за да каже, че проверката за използване на СРС-та още продължавала и той щял да огласи резултатите от нея в близките седмици. Цялата тази медийна канонада е много хубава, но това пак не отменя централния въпрос - защо след като е имало проверка в ход Йордан Бакалов обяви, че подслушване не е имало. Да припомним - той е човек от Реформаторския блок, по никакъв начин не може да бъде обвинен, че е подмолен комунист, а и негов шеф като служебен министър беше лично президентът. Тоест едва ли говорим за някакво спонтанно решение. Очевидно грешката на Бакалов е била, че е казал истината, а сегашното управление на четворната коалиция отчаяно се нуждае от скандал в службите за сигурност, защото в момента текат два процеса, които е добре да осветлим моментално.
Първо - след като Цветан Цветанов бе оправдан по грандиозното дело за подслушването сега се прави кризисен пиар, за да се покаже, че неговият наследник на поста Цветлин Йовчев е бил къде-къде по-демонична фигура. В тази спецакция е впрегната цялата "Протестна мрежа", представителите на която с удоволствие се подложиха като секс-кукла на новата власт, за да удовлетворят смешните си политически амбиции, дори и цената за това да е надуването на нов грандиозен ченгеджийски балон.
И второ - ГЕРБ се опитват да създадат атмосфера за радикална чистка в системата за сигурност, но понеже имиджът на "новия" Бойко трябва да бъде пазен, а четворната коалиция трябва да има образ на хуманно явление, се ползват оцапаните с много вини ръце на платеното гражданско общество. Представителите на Реформаторския блок са просто бонус, защото те винаги изпитват безкрайно желание да участват в политически интриги, защото не могат да си представят друг начин за правене на политика. И така се стига до метната хибридна бомба, която да осмърдява за пореден път цялото общество и да му показва нагледно, че никога няма да излезе от зоологическата клетка на елементарните интриги.

Вижте сега и околният фон. Екраните на телевизиите отново преливат от бесни протестъри. Един от тях реве, че е бесен и настоява за парламентарна комисия. Друг сумти, че трябва да се разследва нощта на белия автобус, трети хълца, че се чувства осквернен, възмутен, душевно изнасилен и нравствено поруган. Това е част от медийната истерия, която служи за това, че досега не е извадено нито едно, да повторим - нито едно реално доказателство. Всичко почива на слухове, намеци и полуистини. Откъде Цветлин Йовчев знаел каква е структурата на протеста? Така ли, мамини сладки, значи искате да имате министър на вътрешните работи, който да не проучи протестъри, които бяха фиксирани в това да строшат стъклата на парламента. Че по тази логика дайте да питаме откъде имат данни и за радикалния ислям. Не е ли грубо посегателство това срещу правото на едни хора да искат България да стане шериатска държава?

Но развитието на този сюжет е особено интересно с идеята за това, че генерал Атанас Атанасов се опитва да се държи като морален стожер на демокрацията. Ясно е, че времената на умните, красивите и богатите не се славят с малкото лудо нещо, наречено памет, но трябва да кажем, че именно Атанасов е пионерът в технологията на подслушването у нас. През 2000 година се разгоря жесток скандал, когато във ведомствения апартамент на тогавашния главен прокурор Никола Филчев бяха намерени много подслушвателни устройства. През 2004 година той беше арестуван именно във връзка с това дело, защото то показа, че службите за сигурност по времето на Костов се използват като инструмент за притискане на всеки неудобен и като политически камшик за установяването на дисципина. Днес ген. Атанасов отново го играе много невинен и пак се впуска в любимите си игри на ченгето от високите етажи на властта, но не разбира, че той вече е пленник на собствената си игра и капан. Нашето общество в продължение на 20 години така привикна към дрогата на перманентната интрига, така претръпна от политически интриги и мракобесни скандали, че едва ли извън платения кръг на "Протестна мрежа" някой друг толкова много ще се трогне от яростната реторика на новооткритите медийни герои. Хората имат очи, знаят, виждат. 
И са наясно, че твърде много хора имат "Червеи". В мозъка си. 

No comments: