Tuesday, February 24, 2015

Горчивата чаша на четворния дълг




Ако има партия, която трябва да изгълта докрай отровата на виновното си минало, това със сигурност е ГЕРБ. Депутатите на Бойко Борисов се мятаха като камикадзета на Ислямска държава през 2013 година срещу опита на Пламен Орешарски да закърпи финансите на държавата, оставени в трагично състояние след тяхното управление. Един от най-кресливите беше настоящият черен адепт на дълга - финансовия министър Владислав Горанов, напуснал предишния парламент, защото с една депутатска заплата не можел да си храни семейството. Като гледам поведението му днес май и министерската не стига за стандарта му на живот след като е решил да захлеби сериозно с толкова милиарди на гърба на хората. Нека да припомним - поне 5 милиарда, а според други 6 дори, от дълга нямат реално основание за взимане. Това е мистерия като в "Шифъра на Леонардо" или поне като тази дали наистина Делян Пеевски има любовница, която му вика "Шиши".
Заради това всички парламентарни совалки и театрални терзания на участниците в коалицията "Обир на века" са вид перверзия. Всички знаем, че в момента ситуацията не е политическа, а по-скоро прилича на мафиотска сбирка на която се решава кои да са килърите на държавата и здравия разум. Този обир е подготвен с доста истерична медийна логистика. В негово име като отряд от орки из всяка телевизия са пуснати псевдоикономистите от талибанската школа, които да ни обясняват като алхимици-мошеници, че не само няма да има дълг, но и взимането на толкова много пари назаем по някакъв мистичен начин ще ни освободят от всички грижи и драми и ще ни потопят в лъчистото щастие и безкраен хуманизъм на глобалните капиталистически финансови мрежи. От прахта на виновното минало бе изтупан и проф. Михаил Константинов, който да работи за пълна промивка на общественото съзнание с фрази от типа: "Колкото повече пари вземем, толкова по-добре. Ясно е, че дългът няма да се връща. Никой никъде не си връща дълговете."
Хохохо, нека да го каже на германците, които се опитват да съдерат по седем кожи от Гърция като твърдят, че това е "помощ". Нека да го каже на Аржентина, станала жертва на финансовите вампири, които се опитаха да поставят тази латиноамериканска страна на колене. На кой му е притрябвало да слуша как някакви хора се упражняват в налудничава реторика? На кой? Кой? Кой? Кой?
От мътното блато на грантовата интелигенция също бяха изкарана чудовищата на омразата, които да пускат статия след статия с обичайното си ниво на прикрита истерия. Тези дни четох подобен текст. Авторът (Илиян Василев) тръгваше да громи всички, които са срещу дълга, защото не искали правителството да има широк хоризонт и да бъде с вързани ръце. Братче, тия хоризонти си ги запази за себе си, хората много основателно протестират срещу тази мракобесна алчност на собствения си гръб и гласът им няма как да бъде запушен.


Вече ми е много късно да слушам и душевните терзания абевейски и патриотични. Нима сега научихте в каква коалиция влизате? Нима сега разбрахте, че танцът с дявола има висока цена? Този дълг е и на АБВ и на ПФ, защото те легитимираха правитеството на грабежа, те са тези, които му осигуриха парламентарен комфорт за подобно действие и заслужават всички ритници, които ще получат на местните избори.
За Реформаторския блок дори не си струва да се говори. Те също бяха сред талибаните срещу предишния дълг, които сега се държат като основни проповедници на обира. И тяхното име ще бъде записано с черни букви в историята на българското безчестие. Писна ми от такива политически вентилатори, които тълкуват политиката спрямо своя собствен егоизъм и начини за надебеляването на портфейлите им. Помнете техните имена. Те са част от пантеона на позора. Обирът на века, ако бъде осъществен, ще е най-сигурният знак, че летните протести не бяха битка срещу олигархията, а битка на олигархията. На тази олигархия, която е толкова изгладняла, че е готова да остави България без бъдеще в името на собственото си благополучие.
Разбира се, сама по себе си идеята за дълга не е лоша. Стига тези пари да отиваха в индустрия, в развитие, в подобряване на стандарта на живот, а сега ще се използват единствено за уголемяването на тайните банкови сметки на много хора. Това е горчивата чаша на четворната коалиция. Това е тяхната политическа отрова. Това е грабежът, добил власт. Добре дошли в България на четворната коалиция, където кражбата е закон.



А историята се повтаря като фарс. България вече е минавала през кризисни времена, когато политическите партизани решават, че трябва да крадат като за последно. Заради това е полезно да се четат левите класици. Винаги е полезно да се четат левите класици. Откровение е. Ето ви цитат от Георги Кирков от 1917 година в който говори против вземането на военни кредити в парламента: "Ние казваме, че крайно време е, преди да се закрие тази сесия, при разглеждане на този нов колосален свръхсметен кредит, който е предназначен да се изхарчи за цели и по начини нам неизвестни, без всякаква ясност, крупни общи суми в бездънния чувал, ние смятаме да издигнем високо нашият глас за мир, да поканим парламента в последната минута, ако иска той да има да запази някакво значение, да поеме в ръцете си делото на мира..."


Днес времената са същите. Във въздуха мирише на война. А точно тогава властта на политическите паразити на България иска да изтупа бездънния чувал, да гушне парите и да остави след себе си потоп, безгръбначие и голо поле. Историята се повтаря като фарс, но има кой да ни предупреди за това какво следва. Има кой. Днес имаме шанса да спрем порочния кръг на самоповтарящата се лоша реалност. Един-единствен е. 
Трябва да строшим тази чаша с отрова.

No comments: