Sunday, February 22, 2015

Страшен кич и водевил




Българската политика не може да бъде разбране през идеологиите. Няма как да й хванеш спатиите, ако търсиш логика. Защото единственият ключ към нея е, че тя а в състояние на пълен кич и водевил.
Татяна Дончева, напуснала протестно БСП, защото партията изменяла на лявата си същност и не защитавала интересите на избирателите си, като лидер на "Движение 21" произведен един великолепен първановизъм: "Нашите проблеми нямат ляв или десен характер". И всичко това казано пред очите на основния гост на конгреса й - премиерът Бойко Борисов. А колко се мразеха вчера...

Всеки път, когато някой тръгне да обобщава на едро, че няма ляво и няма дясно, това е начин да ви забъркат в грандиозен водевил. Не е ясно какъв е източника на това кичозно мислене на самозабравените нарциси у нас, но рано или късно повечето от тях стигат до такъв разгул на мисълта. Освободени от лявото и дясното като норми самовлюбените много по-лесно могат да сочат себе си като универсални спасители и чудотворци. В света освободен от политиката триумфира единствено кичът.

Самият Борисов просълзено коментира, че най-много от всичко той се радва на отношенията с Радан Кънев и доверието, което съществува между тях. Това пак е част от големия водевил. Не можеха да се гледат преди, сега са първи дружки. А и двамата са в коалиция с Георги Първанов. Страничен зрител на всичко това отдавна щеше да е изключил телевизора, защото му се гади. Но у нас е така. Всепозволено да е говориш каквото си искаш и да си сигурен, че медиите няма да реагират. Всекидневният миш-маш за народа е подсигурен. 

No comments: