Tuesday, February 03, 2015

Финансово стимулиране на украинския патриотизъм




Прогресивната, демократична, хуманна и евроатлантическа власт в Киев блесна с нова лъчезарна идея. Премиерът Арсений Яценюк утвърди постановление с което на украинските военни ще им се плаща за свършена дейност. Свалиш самолет - 121 хиляди гривни, което си е близо 7500 долара. Ако украинецът се хвърли самоотвержено в атака и отнесе опълченски танк банковата му сметка с обогатява с по-скромните 48 хиляди гривни, което е около 2900 долара. Нещо повече - мъдрата и загрижена власт приема да плаща за всеки един ден, който войник е прекарал на бойното поле - около 62 долара, за да може патриотизмът и евроатлантическите ценности да са и финансово подплатени. Очевидно хунтата в Киев вижда, че като разчита само на един гол патриотизъм и майданизъм рискува да изгуби половината народ, който бяга неорганизирано в Русия, за да се спаси от месомелачката на украинската армия.

А най-вероятно премиерът се опитва да успокои украинските части, които попаднаха в засада край Дебалцево. Ето това е държавническа грижа - той им казва: може и да не успея да ви пратя подкрепление, но пък ще ви текат командировъчни и ще забогатявате докато сте под тежък обстрел.
Тарифите на Яценюк са изненадващи за всеки, който познава икономическото състояние на Украйна, която има проблем да изплаща дори пенсите на хората. Така че това не са точно пари, а едно патриотично пожелание на премиера.
Познавайки обаче човешката психология отсега можем да предположим, че и армията няма да му отстъпи по театър. Очаквайта космическо завишаване на рапортите за унищожени танкове и е въпрос на седмица да се окаже, че украинската армия вече не само е унищожила всички руски танки, но в стремежа си към пълен триумф на демокрацията е отпочнала и някои натовски тежки машини.
А най-вероятно е въпрос на време и правителството да измисли хонорари за отрязани глави. 
Естествено е - бандеровецът рано или късно все натам го влече.


No comments: