Wednesday, April 29, 2015

ТВ7 и атаката на анцузите




Беше потресаващо. Още не мога да повярвам на очите си, че гледах в национален ефир как групичка от хора с анцузи, под благосклонния поглед на съскащи частни съдии изпълнители и някаква мълчаща злобно юристконсултка, нахлуват в сградата на ТВ7, за да поставят една телевизия на колене, за да се изгаврят с труда на журналистите и да покажат пред очите на цяла България, че милиционерско-реформаторската власт няма никакво намерение да се съобразява с такова нещо като свобода на словото.

Атаката срещу ТВ7 бе организирана с цялата мощ на държавата, защото такова безпрецедентно струпване на полиция пред сградата на медията в София се вижда май само, когато американски президент се излъже да дойде на посещение. И полицаите гледаха благо как момчетата с анцузи идваха да изнасят техника, да спират сървъри и пред очите на цялото общество да екзекутират една от малкото медии в момента, която отказва да се съобразява с клишетата на псевдолибералната тъпота или опорните точки на "умните и красивите" за ослюнчване на околния свят.
И, сега забележете, една голяма част от тези, които бяха Шарли и които патетично си късаха косите в защита на свободното слово, яростно злорадстваха от това, че ТВ7 е изпаднала в такава ситуация. Пророците на европейските ценности, обичайните тъпунгери на клишетата започнаха да дивеят от радост, че полицейската държава смазва пред очите на всички една медия. Такъв вещерски кикот и демоничен смях рядко може да се чуе в друга ситуация. Повечето от тези, които стават и лягат с идеята да има правила в държавата почнаха да сочат с крив пръст към журналистите и едва ли не да ги обвиняват, че работили в телевизията. Представяте ли си само за каква кафкианска атмосфера говорим? Свят на обърнати стойности, на демонично атрофирирали ценности. 
Голяма част от електората на психодясното и кохортата от гербаджийски тролове постигнаха едновременно оргазъм от дивашкото представление, което се разви пред очите на всички. А то опираше до това, че под благосклонния поглед на новата вътрешна министърка Румяна Бъчварова и на целия кабинет, в ТВ 7 нахлуха орки с анцузи, за да ни демонстрират моментално, че тежките литературни метафори в България добиват незабавно плът. Когато Борисов се снима пред магнолиите Си само по анцуг, това незабавно бе разтълкувано не като модна, а като политическа деградация. А след това се видя, че батальонът на анцузите само това чака, за да избие зъбите на свободното слово.

И точно заради това трябва да обърнем внимание на арогантното поведение на Борисов. Няколко часа докато телевизионната драма по атакуването на телевизията придобиваше скорост, него изобщо го нямаше. Беше се покрил, което му е обичаен стил, за да види дали тактиката на кубинката ще мине. А след това се появи и нагло и арогантно обяви, че е заповядал всички полицаи да се изтеглят от телевизията.
В очите на журналистите той си призна, чи има мотиви да подрива ТВ7 - стоели пред безценната Му къща в Банкя и направили аферата в Костинброд. Аз обаче не съм склонен да обвиня журналистите, че замълчаха. Това е толкова върховна наглост, толкова авторитарно отношение към медиите, че душата човешка отказва да повярва, че е чула думите, които е чула. Изобретателна арогантност на овластения полудиктатор е изпитание за всеки здрав разум. Пред ушите на всички премиерът призна за натиска и после "великодушно" обяви, че снема. И тази поза бе одобрена от "умните и красивите". Една част от тях го гледаха и слюноотделяха. Което показва, че може да си изтупан с дрехи за 5 хиляди евро, но анцугът да е в главата ти и да не можеш да направиш дори крачки встрани от него.

И най-важното - в момента държавата дължи отговори. И най-вече Румяна Бъчварова, носената на ръце от десните шамани министърка. Как се оказа така, че се получи такова огромно струпване на полиция в името на един частен съдебен изпълнител. Журналистите от ТВ7 ли са най-големите престъпници на тази земя? Техните зъби на живо ли трябваше да бъдат къртени? И, ако съскащите ехидно си бяха направили труда да бъдат на висотата на всичко онова, което издрънкаха в последните две години, трябваше първи да застанат пред сградата на ТВ7 и да не позволят такава гербаджийско-реформаторска гавра със свободата на словото. Защото нахлуването на анцузите в ТВ7 се родее с нахлуването на терористи в редакцията на "Шарли Ебдо". Там го извършиха симпатизанти на Ислямска държава, в България това стана под егидата на Мутренската държава. Защо Бъчварова е позволила такава концентрация на сила пред сградата на една телевизия? Кой е заповядал това? Нормално ли е подобно нещо? Не трябваше ли точно в този миг Бъчварова да пише оставка и да напуска политиката завинаги?
Не трябва ли всички с бинтовани съвести да направят същото. Защото след като си намерил сили да гледаш триумфа на кубинките и походът на черните сили срещу журналистите и да сияеш от щастие, значи някоя жичка в мозъка ти сериозно се е прецакала и е дала на късо. Заради това трябва ли да се учудваме, че изоставаме в класациите по свобода на словото. Понякога за отровната атмосфера у нас са виновни най-вече тези, които обикновено крещят, че не могат да дишат в такъв климат. Имаше и такива, които спасиха душите си. Но по-голямата част ги проиграха в този хазарт на злостното съскане.

И заради това, моля ви, запомнете имената на всички, които триумфираха, когато гледаха как анцузите се гаврят с ТВ7, потриваха мазни ръчички, мляскаха с очи и пишеха триумфалистки статуси. Защото по този начин те доказаха, че никога не им е пукало за свободата на словото или някаква нормална демократична ценност. Те са логистиката на анцузите. 


No comments: