Wednesday, April 01, 2015

Реформаторите - в политическия харем на властта




50 нюанса реформаторско. С това заглавие с еротичен подтекст могат да бъдат описани страстните политически сцени на любов, омраза и ръкоплясканията между коалиционните партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок. Нека да припомним. В блудкавия розов роман "50 нюанса сиво" се разказва за една жена, влюбена в милиардер със садо-мазо наклонности. Тя се оставя той да я бие и мъчи с надеждата, че ще може да го промени и че един ден в светлото бъдеще хепиендът ще е като изваден от холивудска рецепта - брак, деца и безгранично щастие.
Точно същата любовна надежда излъчват реформаторите от мига в който полегнаха на ГЕРБ и се включиха в четворната коалиция. Партията на умните, красивите, богатите и небесните откри някакво влудяващо удоволствие от управленските си маневри съвместно с Бойко Борисов и в името им очевидно реши, че няма проблем от време на време да изтърпява някой и друг удар с камшик. Като например това, че премиера дори не си беше направил труда да ги информира, че държавата има намерение да тегли дълг от 16 милиарда лева. Половината реформаторски депутати приличаха на хора, които виждат кацането на летяща чиния. След това вероятно не без тяхно участие, подобно на сценка на ревнива жена, спретнаха театралната акция с подаването на оставка на вътрешни министър Веселин Вучков. Реформаторите може да се една шепа хора, но апетитите им за спецслужбите отдавна са очевидни. Този мини-скандал в политическото семейство бе разрешен с няколко интриги. Борисов посочи Румяна Бъчварова като нов вътрешен министър, а коалиционните му партньори нямаха никакъв друг избор, освен да я приемат. И то въпреки осъзнаването, че по този начин министър-председателят придобива пряк контрол върху системата за сигурност и едва ли ще позволи на някого да му се меси.

Това също трябва да го броим сред садо-мазо ударите в коалиционната любов. Реформаторите преядоха с власт, но им бе показано, че има тайни и секретни територии в които никога няма да им бъде позволено да стъпят. И точно през тази призма трябва да четем изявлението на Радан Кънев, че той въпреки всичко няма да промени отношението си към коалицията. Защото лидерът на ДСБ вече дори и да иска няма как да успее да изкара традиционната десница от властта. Това е все едно човек да влезе в стая през тясна врата и след сто дни плюскане, когато шкембето му е заприличало на гума от ТИР да се опита да излезе. Незабравимо в коалиционната любов ще остане и посещението на Бойко Борисов на семинара на актива на ДСБ в Пловдив. Сто и няколко костовисти на крака аплодираха премиера няколко минути. Вероятно като благодарност за държавните службици. И след тази сцена на любовна преданост изведнъж Кънев да произведе фразата: "Не сме преяли с власт, а с отговорности", е връх на политическата подмяна.
Това е коварството на петорната коалиция. В нея никой не е това за което се представя. Нещо като латексов танц с маски.  Да не говорим, че за реформаторите май като все по-голям проблем се оформя това, че ГЕРБ не са си съставили моногамна коалиция, а са си организирали цял харем.
Заради това всички, които се опитват да прочетат управлението с политически термини правят огромна грешка. То трябва да се чете като блудкав розов роман и страст с камшици, която вероятно ще издържи до местните избори, но след нея е застрашена от разпад, заради многото получени синини и пролята в спалнята реформаторска кръв. 
50 нюанса гнусно и лигаво. 

No comments: