Monday, April 13, 2015

Съдебната реформа на политическите клоуни




О, какво чудо се случи в отечеството ни тези дни! Но вие, бедни лузъри такива, които не сте в час с евроатлантическите ценности, не сте чели романите на Георги Господинов и не сте ставали и лягали като "умните и красивите" с запомняне наизуст на съдебните решения на съдия Мирослава Тодорова (същата, която не осъди Асен Генов за хулиганство заради това, че навапца паметник на антифашисти в розово и така отвори вратата на това да боядисате произволен навлек от десницата в синьо и да твърдите, че това е израз на безкрайната свобода на политическите ви убеждения), най-вероятно сте проспали това чудо и сега се чудите какви ги дрънка тоя. Веднага замълчете!

"Правосъдната реформа успя", обяви тези дни лидерът на ДСБ Радан Кънев. Чудо! Най-накрая! От години отечеството се люшка в този безкраен и никога несвършващ поход към нови правила в съдебната система. Всяка нова власт идва с безкраен набор от обещания в тази сфера, хвърчат едни грамадни идеи, една блеснали погледи, ама в края на мандата пустата съдебна власт все една и съща си стоеше. А какво да кажем за реформаторите, които от ден номер 1 на своето съществуване все за съдебната реформа говорят. Никой никога не е произвеждал повече клишета и скудоумие по тази тема от тях. А ето, че най-накрая решиха труимфално да обяват успешният завършек на начинанието. Да свирят фанфарите! Съдебните реформатори тържествуват! Премиерът бърше сълза от окото си, народът колективно пуска въздишка на облекчение! Свърши се най-накрая. Сега вече е време да идва светлото бъдеще, да отваряме бутилките с шампанско и да се отдаваме на големия европейски купон, който ще настане в държавата...
Преди първият тост обаче дайте да видим какво точно накара Радан Кънев така бързо да обяви краят на реформата. Защото в същото триумфиращо изявление лидерът на ДСБ рече, че тя (реформата) била "саботирана в някои отношения". С извинение за цинизма това прибързано изявление много напомня на преждевременна политическа еякулация и, ако реформаторите искат да не ставят за смях, трябва да ходят да се прегледат. Не знам дали има политически венеролози, но те спешно се нуждаят от такъв.

Сега да видим какво точно се случи. В четвъртък (2 април) някъде към края на деня стана ясно, че депутати от ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър и настоящ обвиняем Цветан Цветанов са внесли в деловдството на парламента, промонези в закона за съдебната власт. Идеите развити в тези юридически клаузи бяха в пълно противоречие с това, което съдебният министър-реформатор от няколко месеца се опитва да наложи в обществото.
Иванов иска ВСС да не е постоянно действащ орган, а в законопроекта на ГЕРБ се предвиждаше точно обратното, както и за много други от предлаганите реформи. В същия ден стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров извежда хората си от работната група към Министерството на правосъдието и така на практика дава да се разбере, че проектът, който се пише под ръководството на Христо Иванов, не се подкрепя от прокуратурата. Комбинацията от всичко, което се случи даде основания на медиите да напишат, че Христо Иванов е напълно бламиран от най-голямата партия в четворно-петорната коалиция и да почнат да издирват представителите на Реформаторския блок за коментар, защото реформаторите са превърнали тази съдебна реформа в свой основен фетиш и беше интересно да се чуе какво мислят за този политически шут в техните слабини. Още преди Радан Кънев да бъде открит за коментар, Христо Иванов даваше изявление в стил, че, ако някой иска неговата оставка, той трябва да му я вземе директно. Това е абсолютно признание, че в часовете след внасянето на законопроекта, той се е чувствал не само бламиран, той се е чувствал пътник от правителството.
Двайсетина минути по-късно като основен говорител на хаоса се изяви Радан Кънев. Преди да обяви, че съдебната реформа е успяла, той успя да обяви, че Иванов не е бламиран, защото (цитатът е автентичен): "неговият законопроект е с 60 страници по-дълъг". ГЕРБ и РБ си го мерят на кого му е по-дълъг...закона.

Кризисният пиар на властта започна да работи на пълни обороти, защото, ако сблъсъкът на законопроектите се бе осъществил наистина, това вероятно щеше да е краят на управляващата коалиция или поне щеше да означава, че реформаторите трябва да излязат от нея. Но излиза ли се от власт от която точно си захлебил? Как да напуснат постовете си толково много изгладнели десничари, които от 14 годишна диета бяха изтънели от анорексици?
И точно тук стана някаква магия, някакво действие за което тепърва ще научаваме, но вечерта Бойко Борисов пусна във фейсбук статус, че твърдо застава зад Христо Иванов и, че кабинетът продължава напред. Никой така е не успя да обясни смислено как се получи дублирането на идеи и знак за какво е това. Защото се получи нещо много интересно и ефектно. Борисо заставал зад правосъдния министър, но същевременно Цветанов обяви пред репортери, че техният законопроект е съгласуван с премиера и е получил зелена светлина. Нещо в логиката зловещо се губи.
Това е кратката история на успялата съдебна реформа у нас. Въз основа на какви точно факти Радан Кънев обяви това политически чудо просто не е известно. Във фейсбук поведението му предизвика аналогии с действията на Симеон Дянков, който в първия кабинет на Борисов през три месеца обявяваше край на кризата и казваше, че икономиката си е стъпила на краката. Сега ролята на клоун и маг бе иззета от лидера на ДСБ. Историята наистина обича да се повтаря като фарс.

Има голяма вероятност истината да се окаже изключително банална. Финтът на ГЕРБ не идва от нищото. Те много ефектно и хитро приспаха реформаторите като им дадоха да лапнат огромно парче от баницата. Поведението на РБ досега, независимо от уверенията на сините шамани беше безгръбначно, слугинско и почти безкритично. Няколко пъти хората на Бойко Борисов поставиха своите коалиционни партньори на колене и не получиха никаква реакция. Сега се разбира, че всичко това е било тренировка за изземване на всяка инициатива за съдебна реформа. Традиционната десница просто попадна в своя най-голям капан. Те си въобразиха, че ефектните фрази и платените статии могат да подменят реалността. Радан Кънев и компания така и не научиха, че даването на полугневно интервю в сутрешен блок не може да замени принципната позиция по някои теми. Това, че съскаш във ФБ също не отменя факта, че в парламента гласуваш като андроид, с програма писана от Цветан Цветанов. И това е причината ГЕРБ да си позволят да се държат с РБ като с момиче на повикване. Правят каквото си пожелаят, а сритването на РБ в слабините с отделен законопроект за промени в Закона за съдебната власт беше окончателното унижение.
Действията на ГЕРБ имат и по-далечна цел. Това е ход към пълното унищожение и изсмукване на РБ. Реформаторите заложиха целия си имидж, цялото си съществуване на една карта, но играта на покер в България винаги се оказва по-сложна. Най-малкото, защото обикновено винаги се намира някой, който има повече от едно асо в ръкава. Влизането на лидера на ДСБ в наратива, че правосъдната реформа е успяла е просто още един ефектен начин за самоубийство, защото след цялата дандания стана ясно, че ГЕРБ няма да дадат на десницата да контролира съдебната система. Да не говорим и за това, което в България никой не иска да каже. Повечето идеи на реформаторите всъщност изменят съдебната система не към по-добро, а целят да я напълнят с техни кадри. Дъвката "съдебна реформа" е минно поле, а въпреки, че именно те заложиха мините там, десните пропуснаха да си спомнят. И получиха кроше от нищото. А това е точно стилът на "новия" Бойко Борисов, образ в изграждането на който от РБ помогнаха много ефектно. Сега премиерът не се конфронтира пряко с никой, неговите депутати разчистват неудобните по този подмолен начин.
Оттук-нататък правосъдният министър трябва да е наясно, че става нестинарката на кабинета, защото, ако един ден вкара своя законопроект в зала не е ясно какво точно ще гласува мнозинството. И това прави телевизионните турнета на Радан Кънев, където той като мистър Сенко обявява край на фокуса и неговото успешно изпълнение, нещо като абсурдна пиеса. Ами, ако в зала депутатите на ГЕРБ гласуват идеите на собствената си парламентарна група? Тогава РБ ще е в ролята на девойка, която ходи два пъти в един и същи тъмен тунел, където я изнасилват.

И има голяма вероятност това поразвяне на реформаторите да стане точно в навечерието на местните избори, където те, понеже нямат много регионална сила, пак залагат на ГЕРБ да се представят добре. Очевидно е, че този залог става все по-рисков и рисков, но това е цената, която една партия може да плати за своето виновно минало и за невероятното количество от компромиси, което беше в състояние да направи.
Ако психодясното иска да оцелее има само един изход - напускане на коалицията. Всичко останало ще е продължаване на договора с бардака. Но напуска ли се нещо така примамливо, бляскаво и ефектно? Дори и това да е последният политически танц на еднодневката те няма да се пуснат от този смъртоносен партньор с който са се хванали и това ще ги доведе до една мъчителна смърт. Достатъчно е Радан Кънев да отвори произволен форум, за да види какво пишат неговите избиратели. За разлика от него те не могат да видят чудото. И са гневни, бесни и проклети.
Интересно ми е как вестителят на чудото ще се оправи с тях? 

No comments: