Wednesday, April 08, 2015

Бойкоборисовски булеварди




Столичният булевард "Брюксел", гордостта на Бойко Борисов, за който лично Той даваше 10 години гаранция, пропадна. И то след като са минали само 4 години. Дупката задръсти цяла София и неимоверно затрудни пътя към летището. "Искат да ни отрежат пътя към Терминал 2", шегуваха се зевзеци вчера във фейсбук.
Пропадането на "Брюксел" обаче е много метафорично. Зловещо показателно. ГЕРБ не строят, те само създават видимост за строеж. Техните ремонти и магистрали служат единствено като предизборен плакат и имат трайност точно толкова.

Когато човек се зарови надълбоко обаче вижда единствено безмерна алчност, ужасяваща корупция, безгранична наглост и обирджийство в особено големи размери. Ремонтите на улици, строежът на магистрали - ГЕРБ превърнаха нещо съвсем обикновено и странично в едва ли не кардинален въпрос на държавата. В спецефект на властта. И, когато се вдига шум се пропуска именно това - магистралите не струват, ремонтираните улици пропадат, до новите спирки на метрото не може да се стигне от кал и от локви. Но за тях е важен шумът, блясъкът, взетите комисионни. Обикновените хора, тяхното удобство и комфорт напълно отсъстват от тази мисъл.
То заради това нещата строени от тях не издържат. Те са кухи и гнили. 

Спомнете си за княз Потьомкин. Когато развежда Екатерина Велика из Русия, той я прекарва през градове, където са построени единствено и само фасадите, за да може господарката му да се наслаждава на показен просперитет. Зад тези фасади обаче не е имало нищо. Потьомкин е бил сигурен в успеха на плана си. Аристократката се е интересувала само очевидното. Заради това тези градове са наречени "потьомкински". мисля си, че е време да актуализираме този термин и да говорим за "борисовски булеварди". Да припомним и бул. "Цариградско шосе". След ремонта му по време на кметуването на сегашния премиер хората го прекръстиха на "Цариградско море". Тогава лично Той се канеше да не плаща на строителя докато не го оправи...Прах по вятъра и поредна лъжа.
Точно това са борисовските булеварди - кухи, празни, само една декорация...

No comments: