Friday, December 11, 2015

Държавата на съучениците




Легендарната реплика на Иван Костов "в тази държава всички сме братовчеди" още живее собствен живот из тези географски ширини и се самовъзпроизвежда неконтролирано. Още навремето, когато бе произнесена всики знаехме, че това не просто обикновен цинизъм, а цинизъм получил статут на философска система.
Призракът на костовизма получи нова материализация тези дни в думите на Цветан Цветанов, че в "тази държава всички сме съученици". Това бе основният защитен аргумент на видния гербаджия на разразилия се като тропическа буря скандал за обществената поръчка за скъпите джипове, спечелена от съученик на земеделската министърка Десислава Танева.
Това е философия на нокаута, както казваше един руски писател. Оказва се, че корупцията не е политическо, а териториално явление. Тук сме толкова малка държава, че всеки управленец неусетно се забърква в конфликт на интереси. Вината не е на ГЕРБ, а направо на хан Аспарух, не успя ли да увеличи още в началото границите на отечеството, така че съученици и братовчеди да не се блъскат на входовете на държавните поръчки?

Демоничността на късния костовизъм можем да усетим и в едно друго прясно извинение на Йорданка Фандъкова. Тя се разграничи от една от абонираните за печелене на държавни поръчки фирми в София с думите, че ако зависело от нея тази компания никога нямала да види обект в София. Тук също вината сигурно е на космоса. Вселената е наредена така, че корупцията се случва, но важното е, че ГЕРБ са невинни като сълза на бебе. Съучениците и братовчедите са някакви само случайни явления, които развалят блестящата им аура.
Професионалните граждани днес много стенат срещу липсата на съдебна реформа. Ама, когато опре до въпроса за съучениците никакви ги няма да протестират. А истината е, че не прокурорите - братовчедите и съучениците са големия проблем на тази страна. 
Защото следващият път не джипове, направо совалки ще си поръчат...



No comments: