Tuesday, December 08, 2015

Здрав разум




От две години насам геополитическата буря, която разлюля света се усилва все повече и повече и вече заплашва да се превърне в апокалиптично торнадо. Когато политическите бедствия станат ежедневие, а опасността от тероризъм похлопа с кървавите си пръсти по черепа на всеки отделен човек, тогава най-ценния ресурс на Земята става здравия разум. Политическите сили, които се опитват да се абстрахират от безумието и с малки стъпки да се опитват да възстановят онази нормалност, която е начало на изцелението.

Предложението на БСП България да стане инициатор на възстановяване на контактите между парламентите на ЕС и Русия и за падане на санкциите за руските депутати принадлежи именно към категорията "здрав разум". Отдавна беше време някой у нас да поеме такава инициатива и да я превърне в политика.

Въпросите, които това предложение повдига не са малко, но те засягат всички останали политически сили. Например АБВ - те подкрепят ли това, против ли са? Ще чуем ли позиция? Ще разберем ли какво мислят ГЕРБ по въпроса или подобно на щраус те пак ще се опитат да скрият главата си в асфалта. Ами реформаторите - нима ще поискат да останат на брега на лудостта, където плажуват обикновено?

Всички тези въпроси могат да бъдат зададени и към цяла Европа. Време е някой да направи първата крачка, защото в противен случай светът ще се разпадне на съставните си части? Или Европа предпочита да се отдаде на своите шумни политически страсти докато всичко наоколо гори? Толкова много въпроси. 
И толкова малко отговори. 


No comments: